Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 2. 2024,
18.26

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

Natisni članek

Visma - Lease a Bike Jan Tratnik

Ponedeljek, 12. 2. 2024, 18.26

2 meseca, 3 tedne

Enodnevna dirka Clasica Jaen

Kakšen začetek! Nov uspeh Jana Tratnika.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14
Jan Tratnik | Jan Tratnik je na začetku sezone v izjemni formi.  | Foto Guliverimage

Jan Tratnik je na začetku sezone v izjemni formi.

Foto: Guliverimage

Slovenski kolesar Jan Tratnik (Visma Lease a Bike) je na enodnevni dirki Clasica Jaen od Baeze do Ubede zasedel tretje mesto. Na 158,3 km dolgi trasi je slavil Španec Oier Lazkano (Movistar), ki je za 28 sekund ugnal Francoza Bastiena Tronchona (Decathlon AG2R La Mondiale). Tratnik je imel enak zaostanek.

Tretjo izvedbo enodnevne dirke, na kateri je lani slavil slovenski zvezdnik Tadej Pogačar, je dobil Oier Lazkano, ta je 13 km pred ciljem za seboj pustil še zadnjega tekmeca iz skupine ubežnikov, Francoza Nicolasa Prodhomma (Decathlon AG2R La Mondiale).

Deset km pred koncem je imel Španec 40 sekund naskoka pred skupino štirih zasledovalcev, ki sta jo ob Tratniku in Tronchonu oblikovala Američan Sepp Kuss (Visma Lease a Bike) in Belgijec Tim Wellens (UAE Emirates).

Lazkano je zdržal vse do cilja, Tratnik pa se je skupaj s Tronchonom in Wellensom v ciljnem sprintu potegoval za drugo mesto, v tem je imel največ moči francoski kolesar. Njegov rojak Prodhomme je bil na koncu peti z zaostankom 42 sekund, še pet sekund več je na šestem mestu zaostal Kuss.

Tratnik se je v pogovoru za Eurosport ozrl na kaotično izvedbo dirke in na počeno gumo, ki je prekrižala načrte Woutu Van Aertu, ki je bil na današnji dirki kapetan ekipe Visma. Belgijcu je guma počila v najbolj neprimernem trenutku, kmalu po tem, ko je zavil na makadamski del trase in se je dirka odprla. Van Aert se je trudil priključiti glavnini, a mu ni uspelo. Ciljno črto je prečkal na 44. mestu, skoraj sedem minut za zmagovalcem Lazkanom.

"Wout je bil danes vodja ekipe in bili smo osredotočeni nanj," je povedal Tratnik. "S Seppom sva pokrivala pobeg, a žal je bilo tako, da je Wout imel defekt. Želeli smo ga počakati, potem pa nam je v nekem trenutku dal zeleno luč in dobili smo proste roke za svoj rezultat. Na koncu smo vseeno lahko zadovoljni, odpeljali smo dobro dirko, enostavno pa nismo imeli sreče." Tratnik bo že jutri startal na novi dirki n sicer na etapni dirki po Algarveju, kjer bo prvi favorit za zmago Remco Evenepoel. 

Na startni listi je bil tudi član UAE Emirates Domen Novak, toda dirke ni končal.

Tratnik je sicer letošnjo sezono začel pred dvema dnevoma, ko je na enodnevni dirki po Murcii osvojil drugo mesto.

Španec Oier Lazkan z zlato olivo:

Preberite še:

Jan Tratnik
Sportal Jan Tratnik odličen v Murcii
Ne spreglejte