Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 2. 2018,
13.40

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,79

2

Natisni članek

Žiga Jeglič doping Pjongčang 2018 slovenska hokejska reprezentanca Neftehimik Nižnekamsk

Torek, 27. 2. 2018, 13.40

6 let, 2 meseca

Kako poteka postopek v primeru pozitivnega dopinškega testa slovenskega hokejista

Grešnik z OI Žiga Jeglič na čakanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,79

2

Žiga Jeglič | Foto Sportida

Foto: Sportida

Teden dni od šokantne informacije iz Južne Koreje, da je bil slovenski hokejist Žiga Jeglič pozitiven na testu dopinga, napadalec čaka na razplet zgodbe, ki je vrgla slabo luč na sicer navdušujoče predstave in pristop naše izbrane vrste na OI. Preverili smo, kdo je pristojen za potek postopka in kdaj bi lahko dočakali epilog.

Pred natanko tednom dni je le nekaj ur pred tekmo D za Slovenijo – repasažem z Norveško za četrtfinale, ki so ga Slovenci izgubili v podaljšku in OI končali na devetem mestu – v naš tabor kot strela z jasnega udarila novica, da je bil Žiga Jeglič na testu dopinga pozitiven (vzorec je bil vzet po tekmi z Rusijo).

Mednarodno športno sodišče (CAS) je odprlo postopek, Jeglič je bil izključen z olimpijskih iger, v 24 urah je moral zapustiti olimpijsko vas, pred tem pa so ga tudi zaslišali. V izjavi za javnost je dejal, da je zdravilo Berudual (sporen je fenoterol), ki ga, kot pravi, uporablja za lajšanje astme, pozabil prijaviti med terapevtske izjeme. Če se bo izkazalo, da je šlo res za malomarnost, mu grozi do dve leti prepovedi nastopanja, a bi bila lahko nižja, saj je napako priznal.

Izjava Žige Jegliča po pozitivnem dopinškem testu z dne 20. februarja

Žiga Jeglič pravi, da je zdravilo pozabil prijaviti med terapevtske izjeme. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Žiga Jeglič pravi, da je zdravilo pozabil prijaviti med terapevtske izjeme. Foto: HZS/Drago Cvetanovič Bil sem testiran 16. februarja 2018. Rezultat testiranja je pokazal prisotnost fenoterola v urinu, ki se skriva v Berudualu, zdravilu za določene bolezni spodnjih dihal. Omenjeno zdravilo jemljem zaradi astme po nasvetu zdravnika. Zdravilo mi je bilo predpisano po testiranjih med težavami z dihanjem na Slovaškem leta 2017. Žal sem ga pozabil prijaviti kot terapevtsko izjemo. Spregledal sem razliko med primerljivimi zdravili, ki so dovoljena, kar bi mi dovoljevalo njegovo uporabo ob pojavu težav z dihanjem tudi v času olimpijskih iger. Zaradi svoje malomarnosti se vsem prizadetim opravičujem in sprejemam nadaljnje protidopinške postopke. Dokler ne bodo končani vsi protidopinški postopki, ne dajem dodatnih izjav.



Soigralci nadaljujejo, on čaka
"Kazen bi vplivala tako na klubsko kot reprezentančno kariero Žige Jegliča," pravi Jani Dvoršak. | Foto: Peter Kastelic "Kazen bi vplivala tako na klubsko kot reprezentančno kariero Žige Jegliča," pravi Jani Dvoršak. Foto: Peter Kastelic

30-letnik, čigar klub Nefethimik iz Nižnekamska se danes po več kot mesecu dni vrača v tekmovalni pogon Kontinentalne hokejske lige, zdaj čaka nadaljevanje postopka, do konca katerega ne bo dajal dodatnih izjav, je zapisal.

Za odgovore o tem, kdo vodi postopek, kdo bo izrekel kazen in kdaj bi lahko dobili epilog, smo se obrnili na direktorja Slovenske protidopinške agencije Janija Dvoršaka, Hokejsko zvezo Slovenije (HZS) in Mednarodno hokejsko zvezo (IIHF), ki bo izrekla (morebitno) kazen. Odgovorov zadnje do objave prispevka še nismo prejeli.

"Na podlagi pristojnosti, in hokej je v pristojnosti IIHF, je bil po mojem prepričanju postopek po prvem zaslišanju predan IIHF. Na olimpijskih igrah je Mednarodni olimpijski komite sicer sprejel odločitev, da je igralca poslal domov, da je moral zapustiti olimpijsko vas, a stvar bo v nadaljevanju obravnavala IIHF oziroma tisti organ, ki ga bo pooblastila. Po logiki je tako. Več pa v tem trenutku niti ne morem povedati, saj se stvar še ni iztekla," nam je o pristojnosti nadaljevanja postopka dejal Dvoršak, ki primera (poudarja, da ga ne pozna dobro) ne sme podrobneje komentirati.

Postopek bo dokončal pristojni oddelek za doping pri CAS, Mednarodna hokejska zveza (IIHF) pa bo nato določila kazen. | Foto: Reuters Postopek bo dokončal pristojni oddelek za doping pri CAS, Mednarodna hokejska zveza (IIHF) pa bo nato določila kazen. Foto: Reuters Od CAS k IIHF in nazaj k CAS, za konec pa spet k IIHF

Pri krovni hokejski organizaciji so ob tem potrdili, da bo imela zadnjo besedo IIHF, a da postopek za zdaj ostaja pri CAS: "Postopek bo končalo Mednarodno športno sodišče, kazen pa bo izrekla Mednarodna hokejska zveza."

Po besedah HZS je namreč postopek še na prizorišču olimpijskih iger odprl pristojni oddelek za doping pri CAS, ga nato predal IIHF, ta pa "ga je vrnil" CAS, da ga dokonča. Ko bo športno razsodišče na podlagi vseh zaslišanj končalo primer, bo v igro vstopil IIHF in se na podlagi sklepov CAS odločil o tem, kakšen ukrep, kazen bo sprejel za Jegliča. Tega bodo pred koncem postopka CAS tako lahko dodatno ustno ali pisno zaslišali pri CAS, pozneje, če bi sledila pritožba, lahko tudi pri IIHF.

"HZS formalno ni stranka v postopku, tako da formalno ne spremljamo postopka, smo pa v stiku z IIHF, a v vsebino postopka nimamo vpogleda." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "HZS formalno ni stranka v postopku, tako da formalno ne spremljamo postopka, smo pa v stiku z IIHF, a v vsebino postopka nimamo vpogleda." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V stiku z IIHF in Jegličem, a vpogleda v postopek nimajo

Pri HZS ne bežijo od pereče teme, s katero se vsaj zdajšnja zasedba pri vrhu zveze srečuje prvič. "HZS formalno ni stranka v postopku, tako da formalno ne spremljamo postopka, smo pa v stiku z IIHF, a v vsebino postopka nimamo vpogleda," pravijo in dodajajo, da so vseskozi v stiku tudi z Jegličem.

Kdaj bi lahko dočakali epilog?

Kako dolgo bi lahko čakali na razplet zgodbe? Bi organizaciji (CAS in IIHF) glede na to, da se sezona v ligi KHL že nadaljuje, pohitrili postopek, ali tega ne bodo vzeli v obzir? Dvoršak ne želi govoriti o časovnih rokih, opozarja pa, da morajo pristojni za vodenje postopka najprej zbrati vse stvari za organiziranje nadaljevanja zaslišanja oziroma za razpravo, torej se ne ozirajo na športnikov urnik.

CAS naj bi postopek v primeru Žige Jegliča končal v tednu ali dveh, menijo pri HZS. | Foto: Sportida CAS naj bi postopek v primeru Žige Jegliča končal v tednu ali dveh, menijo pri HZS. Foto: Sportida

Pri HZS pa pravijo: "CAS naj bi postopek končal v tednu ali dveh." Spomnimo, po koncu postopka CAS bo odločitev o kazni sprejela IIHF. Kazen, v primeru malomarnosti bi lahko prejel do dve leti prepovedi nastopanja, bi vplivala tako na Jegličevo klubsko kot reprezentančno udejstvovanje, še opozarjata tako Dvoršak kot HZS.

Gorenjčevo moštvo Neftehimik Nižnekamsk bo v prihodnjih dneh igralo v izločilnih bojih lige KHL, reprezentanca, katere standardni član je že vrsto let, pa se bo aprila na Madžarskem potegovala za vrnitev med elito.

Ne spreglejte