Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 6. 2016,
13.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Nik Zupančič

Sreda, 8. 6. 2016, 13.09

6 let, 6 mesecev

Pogovor s selektorjem slovenske hokejske reprezentance

Nik Zupančič: Nočem, da se kdo ustraši Dancev, čeprav so njihovi NHL-ovci zagotovo dobri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Nik Zupančič | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovensko reprezentanco v prihodnji sezoni čakata dva vrhunca. Svetovno prvenstvo bo odigrala maja, že v prvih dneh septembra pa se bo bojevala za olimpijske igre. Selektor Nik Zupančič, ki bo uradne priprave začel 22. avgusta, bo imel precej delovno poletje.

Veliko bolj, kot ga imajo običajno selektorji. Mednarodna hokejska zveza je namreč olimpijske kvalifikacije iz zimskega obdobja prestavila na poletje, tako da bodo na njih lahko sodelovali tudi hokejisti iz lige NHL. Med temi bo tudi edini slovenski NHL-ovec Anže Kopitar, ki je sodelovanje potrdil pretekli teden.

Slovenska izbrana vrsta bo priprave na misijo Minsk – za eno olimpijsko vozovnico se bo med 1. in 4. septembrom pomerila z Belorusijo, Dansko in Poljsko – začela slabih deset dni pred turnirjem. "Bo kar delovno. 22. avgusta se bomo začeli pripravljati na Bledu. Takrat se nam bo pridružil tudi Anže. S fanti, ki ne bodo imeli klubov, upam sicer, da jih bo imela večina, se bomo slišali že prej," nam je Nik Zupančič povedal, kdaj pričakuje svojo četo. V tej bodo imeli prednost hokejisti s klubi, sicer pa vrat ni zaprl še nikomur od v zadnjem času potencialnih reprezentantov.

Kaj bodo rekli v ligi KHL

Zupančiča zdaj čaka naloga, da klube risov obvesti o začetku priprav in da ti dobijo dovoljenje za prihod v gorenjski biser. "Počasi bomo vzpostavili stik s klubi tistih reprezentantov, ki jih že imajo. Če s Kopitarjem tokrat ni težav, pa bi bila lahko težava liga KHL. Ta prav 22. avgusta začne tekmovanje. Predvsem bi bila lahko težava pri Roku Tičarju, ki je zamenjal klub (iz Slovana Bratislave se je preselil k Avtomobilistu iz Jekateringurga, op. a.). Če si nov v klubu, ni ravno najbolje, da izpustiš prve tekme. Bomo videli, kaj bodo rekli," o morebitnih preglavicah razmišlja selektor.

Težave s pravočasnim prihodom na priprave bi lahko imel kakšen od hokejistov, ki bodo igrali v ligi KHL, saj ta ravno 22. avgusta odpre svoja tekmovalna vrata. Bodo pa vsi KHL-ovci lahko pomagali reprezentanci. | Foto: Drago Cvetanovič Težave s pravočasnim prihodom na priprave bi lahko imel kakšen od hokejistov, ki bodo igrali v ligi KHL, saj ta ravno 22. avgusta odpre svoja tekmovalna vrata. Bodo pa vsi KHL-ovci lahko pomagali reprezentanci. Foto: Drago Cvetanovič

Podobne težave bi lahko imeli tudi Belorusi, ki imajo v KHL veliko reprezentantov, pa tudi Latvijci (igrali bodo v drugi skupini olimpijskih kvalifikacij), ki iz kluba Dinamo Riga v veliki meri črpajo svojo reprezentančno moč. Če se bo zataknilo z 22. avgustom, se bodo KHL-ovci reprezentancam lahko pridružili tri dni pred olimpijskim turnirjem. Po pravilih jih morajo klubi izpustiti 72 ur pred začetkom.

Muršak, Goličič, Rodman okrevajo …

Kapetan slovenske reprezentance Jan Muršak si je marca zlomil mečnico. Selektor računa, da bo pomagal v Minsku. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Kapetan slovenske reprezentance Jan Muršak si je marca zlomil mečnico. Selektor računa, da bo pomagal v Minsku. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Na zadnjem svetovnem prvenstvu so si Slovenci kljub okrnjeni zasedbi priigrali elito. Kako napreduje okrevanje členov, ki jih na Poljskem nismo videli?

"Z Janom (kapetan Muršak si je marca zlomil desno mečnico, op. a.) sva se videla. Ne more še povsem močno obremenjevati noge, ampak računam, da bo z nami. Z Goličičem (Boštjan je imel strgane križne vezi, op. a.) sva govorila. Rekel je, da gre vse po načrtu, da celo malo prehiteva rehabilitacijo. Mislim, da bo pripravljen. David (Rodman, op p.) ima podobno poškodbo kot Boštjan, tako da drug drugega malo preganjata, tudi David je še v igri.

Malo me skrbi Budo (Sabahudin Kovačević, op. a.). Poškodbe rame so lahko zelo zahrbtne. Šele pred kratkim je odstranil opornico, tako da ne vem. Pri njem bo morala zdravniška služba povedati, kako in kaj. Seveda upam, da bo z nami, potrebovali bi ga. Marcel (Rodman je zaradi poškodbe vratu izpustil vso preteklo sezono, op. a.) mora sam povedati, kakšni so njegovi načrti. Nobenega ta trenutek še nisem odpisal."

Tudi Luke Gračnarja, s katerim se mora še pogovoriti, ne: "Če bo pravi, ga vsekakor potrebujemo. Nimamo toliko vratarjev, da bi ga kar izpustili. Treba bo urediti misli. Vsekakor je eden od kandidatov."

Naj igrajo vsi najboljši in naj se na ledu pokaže, kdo je boljši

Slovenci bodo med pripravami odigrali vsaj eno prijateljsko srečanje, in sicer 28. ali 29. avgusta z Italijo, morda pa bodo nekaj dni pred tem palice prekrižali še s Slovaki. Kot rečeno, bodo reprezentancam lahko pomagali NHL-ovci. Če bodo vsa NHL-orožja na voljo, jih bodo največ imeli Danci.

"Veseli me, da bo Anže z nami. Jaz pravim, da naj svojo državo zastopajo vsi najboljši, pa naj se potem pokaže na ledu pokaže, kako in kaj. Če bodo vsi v popolni postavi, se ne moremo šteti za favorite. Imamo pa morda malo psihološke prednosti, glede na to, da smo na takem turnirju pred tremi leti zmagali. Bomo videli, kako bo šlo. Nočem, da se kdo zdaj ustraši Dancev, pa čeprav so njihovi NHL-ovci zagotovo kakovostni igralci," pravi 47-letnik, ki ga skrbi, da precej risov še nima kluba, a "na to ne morem vplivati".

Burnik septembra kot pomočnik, naprej s Terglavom

Zupančiču bo na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju kot pomočnik pomagal Aleš Burnik, nato bo položaj pomočnika zasedel Edo Terglav. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zupančiču bo na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju kot pomočnik pomagal Aleš Burnik, nato bo položaj pomočnika zasedel Edo Terglav. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Po slovesu pomočnika Iva Jana bo Zupančič na olimpijskih kvalifikacijah še brez novega pomočnika. No, njegova desna roka bo za tisti turnir videoanalitik Aleš Burnik, v prihodnje pa mu bo pomagal Edo Terglav.

"V Minsk bi morda lahko za videoanalizo peljali nekoga drugega, a moral bi ustrezati tej zgodbi, Aleš pa bi bil pomočnik. Kar tako in tako bo. Skupaj sva dobro izpeljala turnir v Innsbrucku, tudi odziv fantov je bil dober. Obvlada položaj. Ve, kaj in kako delamo. Za naprej je bil moj prvi izbor Edo Terglav, a hotel sem vedeti, da bodo v klubu dali dovoljenje, da ne bo ob morebitnih slabih rezultatih v Grenoblu kaj narobe. Prihodnje SP bomo mi igrali v Parizu, Edo pa dobro pozna Francijo, tako da je tudi s tega vidika dobro," o pomočnikih razmišlja naš sogovornik.

Ta že ima razpored prihodnjega SP, za katerega pravi, da je dokaj v redu. Vsekakor je boljši, kot je bil lani na Češkem, ko so Slovenci dvakrat odigrali po dve tekmi v manj kot 24 urah. V Franciji naj bi se to zgodilo enkrat (in Slovenija ne bi bila edina), bodo pa na HZS s pripombo poskušali doseči, da se sploh ne bo.

Alpska liga? "Lahko so precej velike razlike."

V novi sezoni bo zaživela Alpska liga. Zupančič je sodeloval v njeni predhodnici v 90. letih, zdaj pa je nabral kar nekaj informacij o novem tekmovanju.

Jeseničani so najresnejši slovenski kandidati za pridružitev Alpski ligi, v kateri Zupančič pričakuje velike razlike med najboljšimi in najslabšimi. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jeseničani so najresnejši slovenski kandidati za pridružitev Alpski ligi, v kateri Zupančič pričakuje velike razlike med najboljšimi in najslabšimi. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Zelo dobro sem se pozanimal o tej ligi in dobil informacije, da so lahko precej velike razlike. Pričakujem, da bo ta liga dobra, zelo solidna, saj prihajajo Italijani s klubi iz svoje prve lige. Med dobrimi italijanskimi in nekaterimi avstrijskimi klubi. Na primer Celovec, ki bi bolj ali manj sodeloval z ekipo do 20 let … Tu bi lahko bile velike razlike. Moramo vedeti, da so vsaj štiri ekipe iz italijanskega prvenstva popolnoma profesionalne. Primerjal bi jih s klubi s sredine lige EBEL in navzdol."

Predsednik HZS Matjaž Rakovec nam je na to temo pred dnevi dejal, da pričakujejo tri slovenske klube v Alpski ligi, sekretar Dejan Kontrec pa je nato "umiril žogico" in opozoril slovenske klube, da ne bo šlo več za amatersko ligo, kot je bila INL. Tudi selektor se strinja, da se nima smisla na vsak način pridružiti ligi, če si je ne moreš privoščiti oziroma biti vsaj nekoliko konkurenčen.

Na vrat na nos nima smisla

Zupančič ne vidi smisla v tem, da bi se slovenski klubi, če ne morejo biti konkurenčni, na vrat na nos pridružili Alpski ligi. | Foto: Sportida Zupančič ne vidi smisla v tem, da bi se slovenski klubi, če ne morejo biti konkurenčni, na vrat na nos pridružili Alpski ligi. Foto: Sportida

 "Mislim, da ni smiselno. Ne vidim, da bi to lahko delovalo, kot je na primer lani, ko je Slavija potovala z desetimi igralci. V taki obliki zagotovo ne. Treba bo stremeti k čim bolj profesionalni ekipi. Kolikor se da. Na papirju je to sicer lahko, saj vse zdrži. Povečaš vložek, greš v profesionalno različico in poskušaš konkurirati, kako je to mogoče v realnosti, pa je druga stvar," še pravi Zupančič, ki ga skrbi tudi to, kje bi slovenske ekipe lahko dobile ustrezne igralce. Nekaj reprezentantov bi se v primeru igranja v Alpski ligi lahko vrnilo na Jesenice, "a ne moremo računati na največje kalibre".

Ob tem je izrazil tudi resno skrb, kaj bo z Olimpijo in njenimi fanti. Ta mora namreč do 15. junija poplačati dolgove za preteklo sezono, sicer ne bo sodelovala v ligi EBEL.

 

Ne spreglejte