Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 6. 2016,
12.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

hokej slovenska hokejska reprezentanca Los Angeles Kings olimpijske igre Olimpijske kvalifikacije Anže Kopitar Anže Kopitar

Četrtek, 2. 6. 2016, 12.20

6 let, 6 mesecev

Kdo od NHL-ovcev bi lahko sodeloval v Minsku?

Slovensko NHL-orožje v boju za OI bo Anže Kopitar, koliko NHL-ovcev imajo nasprotniki?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Anže Kopitar | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Slovenska hokejska reprezentanca se bo septembra z Belorusi, Danci in Poljaki udarila za eno olimpijsko vozovnico, ki bo vodila v Pjongčang. Risom bo iz lige NHL lahko pomagal Anže Kopitar, koliko orožij iz najkakovostnejše lige pa bi lahko imeli drugi?

 

Slovenski hokejisti so februarja leta 2013  v Vojensu na Danskem spisali pravljico in se prvič v zgodovini uvrstili na olimpijske igre. V boju za Soči, kjer so naši oklepniki zdržali vse do četrtfinala, na koncu pa zasedli visoko sedmo mesto, na olimpijskih kvalifikacijah NHL-ovci niso mogli sodelovati, saj so bile te na sporedu sredi sezone. Letos bodo tudi oni lahko del boja za olimpijske igre v Pjongčangu (2018), saj bodo obračuni že v začetku septembra.

Četa Nika Zupančiča – kot so nam zatrdili pri Hokejski zvezi Slovenije, ta na kvalifikacijah, zanimivo, še ne bo imel pomočnika, s katerim naj bi se na HZS sicer že dogovorili za sodelovanje – bo vstopnico za letalo v Južno Korejo lovila v Belorusiji. V Minsku bo med 1. in 4. septembrom palice prekrižala z gostitelji, Danci in Poljaki.

Kopitar pripravljen pomagati

Anže Kopitar je na novinarski konferenci potrdil, da je pripravljen pomagati reprezentančnim soigralcem pri misiji olimpijske igre. Tako bo Slovenija septembra lahko računala na svojega edinega moža iz lige NHL.

Preverili smo, koliko NHL-ovcev bi lahko tekmovalo za nasprotnike naše izbrane vrste. Zajeli smo le hokejiste, ki so lani igrali v najboljši hokejski ligi na svetu. Število hokejistov iz lige NHL na olimpijskih kvalifikacijah bi se tako lahko še spremenilo, saj se lahko zgodi, da bo imel kdo od nasprotnikov v prihodnji sezoni lige NHL večje število igralcev ali da nekateri ne bodo sodelovali.

Danska reprezentančna soigralca, a klubska nasprotnika v ligi NHL: Mikkel Boedker in Frederik Andersen. | Foto: Guliverimage/Getty Images Danska reprezentančna soigralca, a klubska nasprotnika v ligi NHL: Mikkel Boedker in Frederik Andersen. Foto: Guliverimage/Getty Images

Danski šesterica

Danci, gostili so zadnje olimpijske kvalifikacije, bi lahko imeli v boju za olimpijske igre največ NHL-ovcev. V zadnji sezoni je priokus Hamletove dežele čez lužo prineslo šest hokejistov. Med vratnicama Anaheim Ducks je na polovici tekem stal Frederik Andersen, preostala peterica prihaja iz napadalskih vrst.

Mikkel Bǿdker je nosil dres Arizona Coyotes in Colorado Avalanche, pomočnik kapetana pri New York Islanders je bil Frans Nielsen, Lars Eller je drsal za Montreal Canadiens, Jannik Hansen za Vancouver Canucks, Nikolaj Ehlers pa za Winnipeg Jets. Zadnji trije so Dancem pomagali na zadnjem SP, na katerem so se drugič v zgodovini uvrstili med najboljših osem. Štirje od omenjenih (z izjemo Ellerja in Ehlersa) bodo septembra Kopitarjevi soigralci na svetovnem pokalu v Torontu.

Belorusi z Grabovskim

Gostitelji naše skupine olimpijskih kvalifikacij, ki na letošnjem svetovnem prvenstvu elite niso navdušili, pred izpadom v nižjo divizijo so se rešili na zadnji tekmi, so imeli lani v ligi NHL enega predstavnika.

Beloruske barve je v zadnji sezoni lige NHL branil Mihail Grabovski. | Foto: Guliverimage/Getty Images Beloruske barve je v zadnji sezoni lige NHL branil Mihail Grabovski. Foto: Guliverimage/Getty Images

V dresu New York Islanders je drsal Mihail Grabovski. Izkušeni 32-letni napadalec je v zadnjih dveh sezonah pri Islandersih izpustil precej tekem zaradi pretresov možganov. V zadnji sezoni je tako odigral le 58 tekem, dosegel devet zadetkov in 16 podaj.

Poljaki brez NHL-ovca

Edina izbrana vrsta, ki se bo potegovala za olimpijsko vozovnico in nima NHL-ovca, je Poljska. S članico divizije I, skupine A, se bo Slovenija pomerila že prvi tekmovalni dan. Sledila bosta še obračuna z Danci in Belorusi.

Kvalifikacije za OI, Minsk*:

Četrtek, 1. september:

14.00 Slovenija – Poljska

18.00 Danska – Belorusija

 

Petek, 2. september:

14.00 Slovenija – Danska

18.00 Belorusija – Poljska

 

Nedelja, 4. september:

12.00 Poljska – Danska

16.00 Belorusija – Slovenija

 

*Vstopnico za OI si zagotovi le zmagovalec kvalifikacijskega turnirja.

 

Ne spreglejte