Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 4. 2017,
12.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,15

3

Natisni članek

Ivica Todorić Agrokor Mercator

Petek, 14. 4. 2017, 12.47

6 let, 7 mesecev

Katere so tempirane bombe v bilancah Mercatorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,15

3

Mercator. | Foto STA

Foto: STA

Nadzorni svet Mercatorja je končal razpravo, v kateri so preverjali sume, da se je v zadnjem letu zgodilo finančno izčrpavanje naše največje trgovske družbe.

"Mercatorjev nadzorni svet je danes na svoji seji pregledal obsežno dokumentacijo in ugotovil, da je bilo Mercatorjevo poslovanje v preteklem obdobju korektno in brez nepravilnosti in da poslovni interesi družbe Mercator niso bili oškodovani," so sporočili iz Mercatorja.

Nadzorniki so podprli predlog novega predsednika uprave Mercatorja Tomislava Čižmića, da najamejo eno izmed vodilnih svetovalno-revizijskih družb, ki bo dodatno vzpostavila sistem poročanja v zvezi s posli med družbami skupine Mercator in Agrokorjevimi družbami. Prav tako so naročili upravi, naj nemudoma prouči vse možnosti, da se čim prej izvede poravnava medsebojnih terjatev in obveznosti.

Nekaj dni pred sejo preklicali pogodbo

Kot smo razkrili, so slovenski nadzorniki Mercatorja (Matej Lahovnik in predstavniki zaposlenih) zahtevali sklic izredne seje, ker so želeli preveriti nabavno politiko v lanskem in prvih treh mesecih letošnjega leta, sklepanje različnih pogodb na področju trženja, svetovanja in naložbenih storitev … 

Matej Lahovnik, namestnik predsednika nadzornega sveta Mercatorja
 | Foto: Bor Slana Matej Lahovnik, namestnik predsednika nadzornega sveta Mercatorja Foto: Bor Slana Pojavile so se namreč informacije, da je Mercator v trenutku, ko je Konzum zašel v težave z dobavitelji, blago za hrvaško trgovsko verigo nabavljal pri hrvaških in drugih tujih dobaviteljih. Obstajajo tudi sumi, da je Mercator v zadnjih mesecih, ko so vzvode upravljanja vse bolj prevzemali ljudje iz Agrokorja, sklenil več domnevno škodljivih pogodb.

Eno od njih naj bi, tako pravijo naši viri, podpisal s hrvaškim podjetjem Talent Studio. Lastnice podjetja so povezane z Agrokorjem oziroma družino Todorić.

Že konec marca je bilo po naših informacijah dogovorjeno, da se na podlagi pogodbe do julija izplača pol milijona evrov za storitve trženja. A je bila pogodba s podjetjem Talent Studio le nekaj dni pred sejo in po razkritju posla na Siol.net preklicana.

Mercator izgublja denarni tok

Danes se je nadzorni svet seznanil tudi z aktualnim poslovanjem Mercatorja.

Po prvih napovedih bo Mercator objavil bistveno slabše rezultate, kot jih je napovedal ob koncu lanskega leta. Po naših neuradnih informacijah je katastrofalno strmoglavil denarni tok iz poslovanja (EBITDA), ki kaže, koliko denarja ostane za poplačilo dolgov.

Lanskoletni rezultati na Ljubljanski borzi ne bodo objavljeni v torek prihodnji teden, kot je Mercator napovedal v finančnem koledarju, temveč pozneje. Po koncu lanskega poslovnega leta se je namreč stanje v Agrokorju močno poslabšalo, tako da bodo revizorji verjetno zahtevali dodatne slabitve Mercatorjevih terjatev do Agrokorja.

Ivica Todorić, Agrokor | Foto: Gre za neporavnane najemnine za trgovine na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini, ki jih Konzum najema od Mercatorja. Res je, da Mercator od Konzuma najema nekdanje Idejine trgovine v Srbiji in ima na tej podlagi 20 milijonov evrov dolga do Konzuma. Vendar obstaja nevarnost, da bo Mercator poravnal svoje dolgove v Srbiji, terjatve na Hrvaškem pa bodo ostale neporavnane.

V Mercatorju morajo po internih pravilih slabiti terjatev, če ni poravnana v 90 dneh. To pomeni, da bo Mercator zaradi zahtevanih odpisov terjatev ustvaril dodatno izgubo. Ker se je Mercator ob reprogramu posojil leta 2014 zavezal k spoštovanju nekaterih finančnih kazalnikov, bi njihova kršitev za družbo lahko pomenila veliko težavo.

Mercator je sicer od Agrokorja po prevzemu prejel 20 milijonov evrov likvidnostnega posojila, ki je predvideno za vračilo šele po poplačilu vseh bank upnic. 

Dogovor z bankami

Že včeraj smo poročali, da so se v Mercatorju izognili najhujšemu. Z bankami so se dogovorili, da te ne bodo uveljavljale klavzule v posojilnih pogodbah, na podlagi katerih bi zaradi finančnih težav Agrokorja v takojšnje plačilo zapadle tudi Mercatorjeve obveznosti.

Če bi se to zgodilo, bi lahko Agrokorjevi upniki pobrali denar z Mercatorjevih računov. Tako imenovani lex Agrokor, ki so ga sprejeli na Hrvaškem, namreč ne ščiti Mercatorja.

"Večina bank posojilodajalk je privolila v prošnjo Mercatorja, da začasno ne bo uveljavljala klavzule o navzkrižni kršitvi njegovih finančnih zavez do upnikov," so sporočili iz Mercatorja. Dodali so, da so že dobili soglasje potrebne dvotretjinske večine upnic.

Zdaj že nekdanji sanatorji Agrokorja so si želeli Petra Groznika

Po imenovanju Anteja Ramljaka za izrednega pooblaščenca za vodenje poslov Agrokorja se dokončno poslavlja sanacijska ekipa pod vodstvom Antonia Alvareza III. Po naših informacijah ni imel zaupanja hrvaške vlade, saj naj bi bil preveč povezan z družino Todorić.

Na dan prihajajo tudi informacije o tem, kdo vse naj bi bil v Alvarezovi ekipi, ki bi vodila proces prestrukturiranja Agrokorja. Medtem ko bi položaj predsednika uprave prevzel Ante Todorić, eden od sinov Ivice Todorića, naj bi bil v igri za finančnega direktorja Peter Groznik, nekdanji član uprave družbe Gorenje. Na tem položaju naj bi ga želeli videti v družbi Alvarez & Marsal.


Preberite še:

Veleposlanik, ki je slovensko politiko svaril pred Agrokorjem #intervju

"Mercator bo ostal dober plačnik državi, zaposlenim in dobaviteljem"

Od danes Agrokorjeve družbe pod nadzorom sodišča, česa ne smejo več početi # foto 


Kljub temu je treba opozoriti, da se septembra izteče triletni rok veljavnosti nekaterih zavez, ki jih je dal Agrokor ob nakupu Mercatorja. Med njimi sta najpomembnejši dve: spoštovanje obstoječih kolektivnih pogodb in položaja slovenskih dobaviteljev na Mercatorjevih policah. Oteževalna okoliščina za slovenske dobavitelje je, da so Mercatorjeve police eden od žetonov, ki jih lahko v pogajanjih z večjimi hrvaškimi dobavitelji izkoristi Agrokor.

Čeprav banke trdijo, da so denarni tok Mercatorja zaščitile pred izčrpavanjem, pa najboljšega soseda niso zaščitile tudi s poslovnega vidika. Agrokor ima proste roke, da lahko iz Mercatorja črpa denar z naložbami, trženji ali drugimi sredstvi.

V slovenskih finančnih krogih še vedno odmeva odločitev o imenovanju Drage Cukjati za novo članico uprave Mercatorja za finance. Nadzorni svet pod vodstvom Anteja Todorića jo je imenoval na korespondenčni seji pred tednom dni, le dan pred razrešitvijo Agrokorjeve uprave. In ob dejstvu, da je bil Mercator od odhoda Draga Kavška več mesecev brez finančnika.

Nova finančnica Mercatorja prihaja iz skupine Unicredit, ki je bila glavna pobudnica prevzema Mercatorja in tesno vpeta v proces nakupa, danes pa v upniškem odboru Agrokorja zastopa zavarovane upnike. Bila naj bi tudi tesno povezana z zdaj že nekdanjim članom uprave in ključnim operativcem nakupa Mercatorja Ivanom Crnjacem. Cukjatijeva je sicer v Unicreditu delovala v Zagrebu, Ljubljani in na Dunaju. 

"Agrokor ni črpal likvidnosti iz Mercatorja"

Novi šef Agrokorja Ante Ramljak je danes povedal, da je že bil v stiku z novo upravo Mercatorja. Ta mu je zagotovila, da Agrokor iz Mercatorja ni črpal nobenih likvidnih sredstev. Ramljak hkrati pozdravlja odločitev slovenske vlade za sprejem posebnega zakona za zaščito Mercatorja, ki pod določenimi pogoji dopušča imenovanje izrednega člana uprave z omejenimi pooblastili.

Po besedah novega šefa Agrokorja Anteja Ramljaka iz Mercatorja niso črpali nobenih likvidnih sredstev. | Foto: STA , Po besedah novega šefa Agrokorja Anteja Ramljaka iz Mercatorja niso črpali nobenih likvidnih sredstev. Foto: STA , Gospodarski ministri Srbije, BiH, Črne gore in Slovenije, Rasim Ljajić, Mirko Šarović, Dragica Sekulić in Zdravko Počivalšek, se bodo sicer prihodnji teden v Beogradu srečali in razpravljali o dogajanju v Agrokorju. Na njem se bodo poskušali dogovoriti o skupnih ukrepih za zaščito delovnih mest na vsakem od trgov, na katerem delujejo Agrokorjeve družbe, in zaščititi interese dobaviteljev. Srbski premier Aleksandar Vučić je izrazil bojazen, da bo Agrokor zelo težka tema. Zanimivo je, da na sestanek ni povabljena hrvaška ministrica Martina Dalić.

Kot je znano, so štiri hrvaške banke Agrokorju odobrile 80-milijonsko likvidnostno posojilo, ki bo namenjeno poplačilu dobaviteljev Konzuma, Tiska, Jamnice in Leda. Prednostno bodo poplačane majhne družinske kmetije in srednje velika podjetja, ki že mesece niso dobila plačila za dobavljeno blago.

Samo izpostavljenost slovenskih dobaviteljev do Agrokorja na Hrvaškem po za zdaj neuradnih podatkih znaša okrog 40 milijonov evrov.

Agrokor izgubil kmetijsko podjetje

Kljub temu Agrokor še naprej izgublja premoženje. Potem ko so mu upniki zasegli pomembne lastniške deleže v ključnih odvisnih družbah, je zdaj izgubil še podjetje Agrolaguna, ki se ukvarja z vinogradništvom, pridelavo oljčnega olja in rejo drobnice.

Precej kritik je danes požela tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ki je končala dvomesečni molk in se naenkrat oddaljila od družine Todorić. Zgrožena je nad dogajanjem, odgovornost je naprtila zdaj že nekdanji upravi pod vodstvom Ivice Todorića. Znano je sicer, da je bila stranka HDZ, od koder prihaja Grabar-Kitarovićeva, vrsto let tesno povezana s Todorićem.


Preberite več:

Vlada sprejela zakon za zaščito Mercatorja pred izčrpavanjem Agrokorja

Agrokorju bodo prvih 80 milijonov evrov novih posojil odobrile hrvaške banke

Ne spreglejte