Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 4. 2017,
14.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

4

Natisni članek

Agrokor Mercator Zdravko Počivalšek Celjske mesnine

Četrtek, 13. 4. 2017, 14.05

6 let, 6 mesecev

Mercator za zdaj varen pred bankami upnicami

Vlada sprejela zakon za zaščito Mercatorja pred izčrpavanjem Agrokorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

4

Agrokor. Mercator. Ivica Todorić. | Foto STA

Foto: STA

Vlada je v luči krize hrvaškega Agrokorja in potencialnih učinkov na Mercator sprejela predlog zakona o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za Slovenijo. Izredni pooblaščenec hrvaške vlade v Agrokorju Ante Ramljak je zakonski predlog slovenske vlade pozdravil.

Zakon, ki ga po hitrem postopku pošiljajo v sprejem v državni zbor, bo veljal za gospodarske družbe, ki so sistemskega pomena in vplivajo na gospodarsko, socialno in finančno stabilnost države. Kot takšne so opredeljene družbe z najmanj 6000 zaposlenih in milijardo evrov prihodkov.

Na vprašanje, koliko družb je v Sloveniji, za katere bi veljal zakon, je minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek odgovoril, da "šest ali sedem". Toda po naših podatkih je v Sloveniji le eno zasebno podjetje, ki ustreza tem kriterijem, torej Mercator. Ostala so v 100-odstotni lasti države. Večje število zaposlenih pa imajo le še nekatere skupine podjetij.

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj
 | Foto: Matej Leskovšek Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj Foto: Matej Leskovšek Če se večinski lastnik znajde v insolvenčnih postopkih, lahko vlada predlaga sodišču, da imenuje izrednega člana uprave, ki bo vodil posle, povezane z lastnikom v težavah. “Gre za dodatni nadzor nad družbo, da ne bi prišlo do izčrpavanja zaradi težav njenega večinskega lastnika," je povedal minister Počivalšek.

Ta oseba ne bo imela pristojnosti pri vodenju rednih poslov. "To je varovalka, da ne bi prišlo do neustavnosti zakona, s čimer bi kršili zasebne gospodarske pobude," je dejal Počivalšek. 

"Ko ga bo državni zbor sprejel, ga lahko vlada kadarkoli aktivira," je dejal. Insolventno stanje Mercatorjevega lastnika je po besedah gospodarskega ministra že dejstvo. Na vprašanje, ali ima vlada že izbranega izrednega člana uprave, je Počivalšek odgovoril: "Ob tem bom govoril po sprejetju zakona."


Preberite še:

Slovenski nadzorniki Mercatorja zahtevajo izredno sejo

Miro Cerar: Mercator mora ostati zaščiten #video 

Od danes Agrokorjeve družbe pod nadzorom sodišča, česa ne smejo več početi # foto


V Mercatorju že preverjajo sume izčrpavanja

Počivalšek je že v začetku tedna razkril, da so pripravili predlog zakona, s katerim želijo zaščititi poslovanje Mercatorja in delovna mesta v Sloveniji. Do tega je prišlo po sklicu izredne seje nadzornega sveta Mercatorja, ki bo potekala jutri, nadzorniki pa bodo na njej razpravljali o poslovanju Mercatorja.

Kot smo razkrili, so želeli nadzorniki Mercatorja preveriti nabavno politiko v lanskem in prvih treh mesecih letošnjega leta, sklepanje različnih pogodb na področju trženja, svetovanja in naložbenih storitev … Hočejo potrditi ali ovreči sume, da je najboljši sosed v trenutku, ko je Konzum zašel v težave z dobavitelji, blago za hrvaško trgovsko verigo nabavljal pri hrvaških in drugih tujih dobaviteljih. Obstajajo tudi sumi, da je Mercator v zadnjih mesecih, ko so vzvode upravljanja vse bolj prevzemali ljudje iz Agrokorja, sklenil več domnevno škodljivih pogodb.

Mercatorjeva uprava, ki ji od nedavnega predseduje Tomislav Čižmić, je napovedala, da bo nadzornikom predstavila "vse potrebne argumente, pogodbe in druge dokumente, da se ovržejo vsi dvomi na področju poslovanja in sklepanja pogodb".

Kateri upniki bodo nadzirali Agrokor

Zagrebško trgovsko sodišče je danes imenovalo začasni upniški odbor Agrokorja, kar zahteva tako imenovani lex Agrokor. V petčlanski odbor so imenovali:

  • družbo Kraš, ki bo zastopala velike dobavitelje, ki jim Agrokor in odvisne družbe dolgujejo več kot 14 tisoč evrov,
  • živinorejca iz Gudovca Tonija Raića, ki bo predstavljal male dobavitelje, katerih terjatve ne presegajo dobrih 14 tisoč evrov,
  • v imenu obvezničarjev ameriško družbo Knighthead Capital Management,
  • Sberbank, ki bo zastopala interese nezavarovanih bančnih upnikov, in
  • Zagrebačko banko, ki je v lasti Unicredita in bo delovala v imenu zavarovanih upnikov.

Začasni upniški odbor ima ista pooblastila kot stalni, ki mora po zakonu imeti največ devet članov. Brez soglasja izrednega pooblaščenca uprave Agrokorja Anteja Ramljaka ne more sprejemati nobenih pomembnejših odločitev oziroma razpolagati s premoženjem, katerega vrednost presega nekaj manj kot pol milijona evrov.

Hrvaška opozicija na čelu s stranko SDP še vedno vztraja pri odstopu finančnega ministra Zdravka Marića zaradi konflikta interesa, saj je bil prej izvršni direktor v Agrokorju. Pričakuje, da bo odstopil v roku meseca dni. Drugače bodo proti njemu vložili interpelacijo. Zaradi sprejetja lex Agrokor napovedujejo tudi težave Hrvaške z Evropsko komisijo.

Dobavitelji Agrokorja so se sicer včeraj z bankami in finančnimi institucijami, ki se ukvarjajo s faktoringom, dogovorili, da slednje ne bodo prisilno izterjale poplačila regresnih menic, ki jih je Agrokor izdajal dobaviteljem.

Tudi slovenski dobavitelji na nogah

Danes sta bila ustanovljena odbor slovenskih dobaviteljev Mercatorja in odbor slovenskih upnikov, ki prodajajo v skupino Agrokor.

Predsednik slednjega je postal Izidor Krivec, prvi mož Celjskih mesnin. Odbor je ustanovljen zaradi pomanjkanja informacij in nevarnosti, da bi bili slovenski upniki v postopku prestrukturiranja Agrokorja obravnavani neenakopravno.

Izidor Krivec, Celjske mesnine | Foto: STA , Izidor Krivec, Celjske mesnine Foto: STA , Med večjimi člani so Celjske mesnine, Panvita, Pivka Perutninarstvo in Perutnina Ptuj.

Koliko denarja skupina Agrokor dolguje slovenskim dobaviteljem, ni znano. Samo do Mercatorja pa naj bi bili izpostavljeni za pol milijarde evrov. Po besedah Počivalška je trenutno poslovanje Mercatorja stabilno.

"Ustanovili smo upniški odbor slovenskih dobaviteljev Konzuma, ki se bo prvič sestal po velikonočnih praznikih. Imamo 60 dni časa za prijavo terjatev. Potem bomo videli, kako naprej. Upam, da striženje dobaviteljev ne bo potrebno. Trenutno pa je informacij zelo malo," je za Siol.net pojasnil Krivec.

Danes je pet hrvaških bank potrdilo, da bodo Agrokorju zagotovile 80-milijonsko likvidnostno posojilo, kar bo zadostovalo za teden dni. Tudi po Krivčevi oceni gre za premajhno finančno injekcijo za sistem, kot je Agrokor. "Sploh pa to ne bo namenjeno poplačevanju starih terjatev," je opozoril.

Mercator za zdaj varen pred bankami upnicami

Večina bank posojilodajalk je pristala na prošnjo Mercatorja, da začasno ne bo uveljavljala klavzule o navzkrižni kršitvi njegovih finančnih zavez do upnikov (t. i. cross-default). Soglasje bo trgovcu omogočilo, da njegove obveznosti, kljub zapadlim obveznostim njegovega lastnika, hrvaškega Agrokorja, ne bodo zapadle v takojšnje plačilo.

Nova uprava Mercatorja, na čelu katere je od minulega četrtka Hrvat Tomislav Čizmić, je bila v zadnjih dneh v rednem stiku z bankami upnicami, saj se je bala, da bi lahko zaradi dogajanja v Agrokorju uveljavile klavzulo o navzkrižni ugotovitvi neplačila v posojilni pogodbi. To pomeni, da bi ob zapadlosti obveznosti Agrokorja lahko zahtevale takojšnje poplačilo obveznosti Mercatorja.

Vodstvo slovenskega trgovca je zato v nedeljo bankam posojilodajalkam poslalo prošnjo za soglasje za začasno neuveljavljanje omenjene klavzule (t. i. waiver), so pozno zvečer sporočili iz Mercatorja. Ob tem so dodali, da njihove prošnje do danes ni zavrnila nobena banka in da je z začasnim neuveljavljanjem klavzule doslej že soglašala več kot potrebna dvotretjinska večina upnic. STA
Ne spreglejte