Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 10. 2020,
12.04

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

7

Natisni članek

Koronavirus protest italija

Torek, 27. 10. 2020, 12.04

3 leta, 6 mesecev

V Srbiji rekordno število novih okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

7

Srbija koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 1053 novih primerov okužb z novim koronavirusom, kar je največje število okužb v enem dnevu od začetka epidemije. Umrlo je še pet bolnikov s covidom-19, skupaj doslej 798. V Italiji medtem kljub novemu rekordnemu številu potrjenih okužb potekajo protesti proti novim ukrepom za zajezitev širjenja okužb. Rekordno število beležijo tudi v Bolgariji in na Poljskem, kjer so jih v enem dnevu potrdili 16.300.

20:07

V Italiji znova rekord

20:01

Švedska zaostruje priporočila

19:10

Španski zdravniki stavkajo

19:08

Nizozemska ima nov zakon

12:57

Razmere v Avstriji

12:11

Na Poljskem 16 tisoč okužb

12:10

V Bolgariji padel rekord

  • 20:07

    V Italiji znova rekord

    V Italiji so danes zabeležili novo rekordno število okužb z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so ob 174.398 testih potrdili 21.994 okužb, umrlo je še 221 bolnikov s covidom-19.

    Svetovalec italijanskega ministra za zdravje Roberta Speranze, Walter Ricciardi, je danes pozval k uvedbi karantene v Neaplju in Milanu, kjer se virus še posebej hitro širi. "V Milanu in Neaplju se lahko okužite s koronavirusom že, če samo vstopite v bar ali restavracijo ali pa se peljete z avtobusom," je ponazoril Ricciardi, ki se je zaradi razširjenosti virusa zavzel za zaprtje obeh mest.

    V Italiji so v ponedeljek začeli veljati novi zaostreni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki jih je vlada kljub nasprotovanju nekaterih lokalnih oblasti in protestov zaradi porasta okužb uvedla do 24. novembra.

  • 20:01

    Švedska zaostruje priporočila

    Švedske oblasti so danes prebivalcem regije Skane na jugu države priporočile, naj močno omejijo druženje z drugimi ljudmi. Število okužb se je sicer v državi v minulem tednu močno povečalo, razmere pa bi se lahko še poslabšale.

    Švedska agencija za javno zdravje je za regijo Skane na skrajnem jugu države izdala priporočilo ljudem, naj se tri tedne ne srečujejo s člani drugih gospodinjstev in naj se izogibajo javnemu potniškemu prometu, poroča STA.

    Priporočili so jim tudi, naj se izogibajo srečanjem in kulturnim dogodkom ter zaprtim javnim prostorom, kot so trgovine, muzeji, knjižnice in fitnesi. Gre samo za priporočila in ne pravno zavezujoče ukrepe kot v večini drugih držav.

    "To je težka jesen in bo verjetno postala še težja, preden bo tega konec," je povedal epidemiolog Anders Tegnell. "Pretekli teden se je število novih primerov v primerjavi s tednom pred tem povečalo za 70 odstotkov. Povečanje je bilo eno večjih doslej," je dejal.

    Podobna priporočila kot za Skane so že pretekli teden izdali za regijo Uppsala na severu države, a le za dva tedna. Zdaj z lokalnimi oblastmi razpravljajo o razširitvi teh ukrepov še na druge dele države.

    Na Švedskem, ki ima 10,3 milijona prebivalcev, so doslej potrdili 115.785 primerov okužbe z novim koronavirusom in 5918 smrtnih žrtev covida-19, piše STA.

  • 19:10

    Španski zdravniki stavkajo

    Španski zdravniki so danes izvedli prvo vsedržavno stavko po 25 letih. Ob hitrem porastu bolnikov s covidom-19 so zahtevali boljše delovne pogoje in večje priznanje. Med stavko je okoli 50 zdravnikov v belih haljah ob ustrezni varnostni razdalji protestiralo pred parlamentom v Madridu.

    V Španiji je danes s svojega delovnega mesta odšlo okoli 85 odstotkov od 267.000 zdravnikov. Številni med njimi so delovno mesto zapustili le simbolično, saj so se morali vrniti k svojim pacientom, so sporočili s pristojnega sindikata CESM, ki je pozval k 24-urni stavki.

    Čeprav so v Španiji zadnjem letu potekale številne regionalne stavke zdravnikov, je danes prvič po letu 1995 stavka zdravnikov potekala po celi državi.

    Eden od zdravnikov, ki je protestiral pred parlamentom, Sergio Casabona, je povedal, da jim je prekipelo, ko je vlada odločila, da bodo zdravnike premeščali ne glede na njihovo specializacijo. Ministrstvo za zdravje je reformo utemeljilo, češ da bodo lahko le tako okrepili boj proti pandemiji.

    V Španiji tako kot v drugih evropskih državah beležijo rekordno število novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni, povečuje se tudi število hospitalizacij. Država je prejšnji teden postala prva članica EU, ki je potrdila več kot milijon okužb s koronavirusom, covid-19 pa je zahteval več kot 35.000 življenj, piše STA.

    Španija | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • 19:08

    Nizozemska ima nov zakon

    Na Nizozemskem so senatorji danes sprejeli nov zakon, ki naj bi olajšal boj proti novemu koronavirusu in odprl pot obvezni uporabi zaščitnih mask.

    Začasna zakonodaja daje parlamentu več moči v boju proti covidu-19, proti kateremu se je sedaj borila vlada Marka Rutteja z izrednimi uredbami.

    Med drugim daje zakon, ki bo stopil v veljavo 1. decembra, pravno podlago za uvedbo obveznega nošenja zaščitnih mask, kar zagovarja tudi vlada. Do sedaj je bilo to obvezno le v javnem prometu in v notranjih prostorih javnih stavb.

    Na Nizozemskem so pred dvema tednoma deloma ugasnili javno življenje, ko so med drugim zaprli vse pube in restavracije za štiri tedne, ponoči pa je prepovedana prodaja alkohola.

    V državi so doslej potrdili 311.889 okužb z novim koronavirusom, od tega je umrlo 7142 ljudi, poroča STA.

  • 12:57

    Razmere v Avstriji

    sem mesecev po prvi potrjeni okužbi z novim koronavirusom je v Avstriji število smrti zaradi covida-19 preseglo številko tisoč. Do davi je umrlo 1005 bolnikov. V zadnjih 24 urah so v naši severni sosedi potrdili 2835 novih okužb z novim koronavirusom.

    Hkrati se je v Avstriji v zadnjih 24 urah bistveno povečalo število obolelih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. V avstrijskih bolnišnicah se trenutno zdravi 1400 bolnikov s covidom-19. Intenzivno nego potrebujejo 203 bolniki; v ponedeljek jih je bilo 188. Aktivnih okužb z novim koronavirusom je v Avstriji trenutno 24.789.

    Največ novih okužb so nazadnje potrdili v zvezni deželi Spodnja Avstrija, in sicer 590. Sledi prestolnica Dunaj s 456 novimi okužbami. Na Tirolskem so potrdili 407 novih okužb, na avstrijskem Štajerskem 367, na avstrijskem Koroškem 97. Najmanj, 41, novih okužb so potrdili na Gradiščanskem, piše STA.

  • 12:11

    Na Poljskem 16 tisoč okužb

    Na Poljskem so v zadnjih 24 urah prvič potrdili več kot 16 tisoč novih okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. Zabeležili so jih 16.300, je sporočilo poljsko ministrstvo za zdravje. V zadnjem dnevu je umrlo še 132 bolnikov.

    Dosedanji dnevni rekord okužb, ki so ga dosegli v petek, je znašal 13.632. V zadnjem dnevu pa so jih potrdili 16.300, s čimer se je skupno število okužb povečalo na 280.229. Skupaj je umrlo 4.615 bolnikov z novim koronavirusom, od tega 132 v zadnjem dnevu.

    V bolnišnicah je po podatkih poljskega ministrstva za zdravje trenutno 13.291 ljudi, pri katerih so potrdili okužbo. Od sobote v tej državi, ki ima približno 38 milijonov prebivalcev, veljajo strožji ukrepi za zajezitev virusa. Za dva tedna so zaprli bare in restavracije, poleg tega je prepovedano druženje več kot petih ljudi, poroča STA.

  • 12:10

    V Bolgariji padel rekord

    V Bolgariji so v zadnjih 24 urah potrdili 2.243 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 42 bolnikov z boleznijo covid-19. Gre za največje število novih dnevnih okužb in smrti od začetka epidemije v državi. Skupno so v Bolgariji doslej potrdili 40.132 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 1.136 bolnikov.

    V zadnjih 24 urah so opravili 7.659 testov na okužbo z novim koronavirusom. V Bolgariji, ki ima približno sedem milijonov prebivalcev, so prvo okužbo z novim koronavirusom potrdili 8. marca. V državi so 13. marca razglasili izredne razmere, te so bile sprva v veljavi do 14. maja. Nazadnje so jih zaradi poslabšanja podaljšali do novembra.

    Upoštevanje ustrezne medsebojne razdalje in nošenje zaščitnih mask sta obvezna v notranjih javnih prostorih ter na javnem potniškem prometu, od četrtka tudi na prostem ob večjih prireditvah, te so na nekaterih območjih v državi prepovedane. Podjetjem so naložili, naj delo organizirajo od doma, univerzam pa svetovali izobraževanje na daljavo, piše STA.

V srbskih bolnišnicah se zdravi 823 bolnikov s covidom-19, od tega jih je na intenzivni negi na ventilatorje priključenih 38. V zadnjem dnevu so na covid-19 testirali 9430 ljudi, od začetka epidemije pa so v Srbiji izvedli skoraj 1,3 milijona testov.

Krizni štab je ob tem napovedal možnost zaostrovanja ukrepov za preprečevanje širjenja okužb. Član kriznega štaba, epidemiolog Predrag Kon je izjavil, da načrtujejo zaostrovanje ukrepov, saj je "jasno, da ni mogoče sedeti križem rok, če se bo število okuženih s koronavirusom povečevalo".

"Pred nami je izredno resno obdobje. To velja za celotno Srbijo, trenutno pa so razmere najbolj resne v Beogradu," je dejal.

V Srbiji je doslej za covidom-19 zbolelo 40.880 ljudi, umrlo je 798 bolnikov s covidom-19, piše STA.

Koronavirus
Novice V ponedeljek 1.499 novih okužb, 13 bolnikov umrlo #video

V Italiji protesti proti ukrepom za zajezitev širjenja okužb

V Italiji se krepijo protesti proti ukrepom za zajezitev širjenja okužb novega koronavirusa. V ponedeljek zvečer so se protestniki med drugim zbrali na ulicah Neaplja, Trsta, Torina in Milana. Ponekod so izbruhnili izgredi, policija pa je aretirala več protestnikov. Notranje ministrstvo je obsodilo nasilje. Ukrepi sicer delijo tudi vladajočo koalicijo.

V središču Trsta se je v ponedeljek zvečer na protestu proti ukrepom za zajezitev koronavirusa zbralo več tisoč lastnikov lokalov, trgovin in malih podjetnikov. Nekateri protestniki so v poslopje prefekture metali dimne bombe, te so zadele nekaj policistov, piše STA.

Predsednik dežele Furlanija - Julijska krajina Massimiliano Fedriga in tržaški župan Roberto Dipiazza sta obsodila nasilje med mirnimi protesti. Več tisoč protestnikov, ki nasprotujejo policijski uri med 23. in 5. uro v deželi Kampanja, se je zbralo tudi na glavnem trgu v Neaplju, Piazza del Plebiscito. Od tam so odšli proti sedežu dežele. Policija je aretirala protestnika.

Protesti Italija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Karantena. Osamljenost. Koronavirus. Izolacija.
Novice Okuženih je okoli 60 tisoč ljudi. To je rešitev za končanje epidemije.

V Torinu so prijeli deset protestnikov, ki so razbijali izložbe in plenili po trgovinah

Zamaskirani protestniki so v policiste metali petarde in druge predmete, na kar se je policija odzvala s solzivcem. Na protestih v prestolnici dežele Piemont, kjer prav tako zaostrujejo ukrepe za zajezitev virusa, je bil poškodovan novinar.

V Milanu so medtem protestniki s steklenicami, kamni in petardami obmetavali sedež dežele Lombardija. Poškodovan je bil policist, prijeli pa so dva protestnika, poročajo italijanski mediji. Protestniki so se zbrali tudi v več mestih na Siciliji, kjer je v ponedeljek začela veljati nočna policijska ura.

Protesti Italija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Italijansko notranje ministrstvo je svarilo pred nasilnimi protesti in opozorilo, da bi jih lahko izkoristile skrajno desne in anarhistične skupine. Poudarili so, da nasilja ne bodo dopustili. Nasilni protesti so bili že v petek zvečer v Neaplju, v soboto zvečer pa še v Rimu. Zdaj pa se protesti proti zaostrovanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa torej še krepijo.

Več dežel je uvedlo policijske ure, zaostreni ukrepi pa so v ponedeljek začeli veljati tudi po vsej državi. Po novem morajo bari in restavracije po vsej Italiji strežbo gostov končati ob 18. uri. Za mizo so lahko največ štirje gostje hkrati, razen če vsi prihajajo iz istega gospodinjstva. Med 18. uro in polnočjo lahko izdajajo naročila za domov. Zaprli so tudi kinodvorane, gledališča, bazene in športne dvorane.

Novi ukrepi sicer delijo tudi vladajočo koalicijo. Ustanovitelj stranke Živa Italija, ta je del vlade, in nekdanji premier Matteo Renzi je bil kritičen do zaprtja kinodvoran. Njegova strankarska kolegica, kmetijska ministrica Teresa Bellanova, pa do tega, da se morajo bari in restavracije zapreti ob 18. uri, še navaja STA.

Belgija
Novice Zdravstvo tik pred razpadom, okuženi zdravniki bodo delali naprej
Ne spreglejte