Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 4. 2024,
13.28

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

Natisni članek

protest Zahodni breg Palestina Gaza

Nedelja, 21. 4. 2024, 13.28

1 teden, 5 dni

Incident na Zahodnem bregu: Izraelci ubili mlada Palestinca, ki naj bi poskušala napasti vojake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48
Dženin, Zahodni breg | Po podatkih palestinskega ministrstva v Ramali so izraelski vojaki in naseljenci na Zahodnem bregu od 7. oktobra ubili najmanj 483 Palestincev. | Foto Reuters

Po podatkih palestinskega ministrstva v Ramali so izraelski vojaki in naseljenci na Zahodnem bregu od 7. oktobra ubili najmanj 483 Palestincev.

Foto: Reuters

Prebivalci zasedenega Zahodnega brega so danes začeli splošno stavko v znak protesta proti izraelskemu nasilju nad Palestinci v begunskem taborišču v Tulkaremu in na območju Gaze. Z Zahodnega brega tudi danes poročajo o incidentu, v katerem sta bila ubita Palestinca, ki naj bi po navedbah izraelske vojske poskušala napasti vojake. Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je danes dejal, da bo Izrael v prihodnjih dneh povečal vojaški in politični pritisk na palestinsko islamistično gibanje Hamas, da bi zagotovili izpustitev zajetih talcev v Gazi. 

K današnji splošni stavki je med drugimi pozvalo gibanje Fatah, ki vlada na Zahodnem bregu. Po navedbah očividcev davi na ulicah Ramale skorajda ni bilo prometa, trgovine pa so bile zaprte, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do stavke prihaja po operaciji izraelske vojske v begunskem taborišču Nur Šams v bližini Tulkarema v minulih dneh, pri čemer je bilo po podatkih palestinskega Rdečega polmeseca ubitih najmanj 14 ljudi. Izraelska vojska pa trdi, da je v operaciji, ki jo je začela v četrtek, ubila deset skrajnežev.

Izraelci ustrelili mlada Palestinca

Z Zahodnega brega tudi danes poročajo o smrtnih žrtvah. Izraelski vojaki so davi pri mestu Hebron na severu ustrelili dva Palestinca, stara 18 in 19 let, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje, ki so ga izraelske oblasti pred tem obvestile o smrti dveh moških.

Kot je sporočila vojska, sta napadalca poskušala zabosti in ustreliti izraelske vojake na kontrolni točki v bližini vasi Beit Einun.

Po incidentu so izraelske sile vdrle v Beit Einun in preiskale več domov, je poročala palestinska tiskovna agencija Wafa.

Netanjahu napovedal okrepitev pritiska na Hamas

"V prihodnjih dneh bomo povečali vojaški in politični pritisk na Hamas, ker je to edini način, da osvobodimo naše talce," je dejal Netanjahu v video izjavi na predvečer judovskega praznika pashe.

Hkrati je zagrozil, da bodo Hamasu "zadali nove boleče udarce", pri čemer podrobnosti ni navedel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Netanjahu je mednarodnim opozorilom navkljub večkrat zatrdil, da bo izraelska vojska začela ofenzivo na Rafo na jugu območja Gaze, kamor se je zateklo približno 1,5 milijona ljudi, večinoma notranje razseljenih iz ostalih delov uničene palestinske enklave.

Netanjahu je pod pritiskom domače javnosti, da doseže dogovor o izpustitvi talcev iz rok Hamasa, ki naj bi po napadu na Izrael 7. oktobra lani zadrževal še okoli 130 ljudi.

Protest v Izraelu
Novice Več tisoč Izraelcev protestiralo proti Netanjahujevi vladi
Ukrajinska vojska
Novice Izrael pozdravlja vojaško pomoč ZDA, v Moskvi kritični
Hamas
Novice Erdogan po srečanju z vodjo Hamasa pozval k palestinski enotnosti

 

Ne spreglejte