Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2024,
7.16

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

Natisni članek

Palestina ZDA študent protest

Petek, 26. 4. 2024, 7.16

1 teden, 3 dni

Razdejanje na ameriških univerzah se nadaljuje: judovski študenti se ne počutijo varno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

Protesti v podporo Palestincem na ameriških univerzah so se v četrtek še razširili, policija pa je poostrila ukrepe proti protestnikom. Univerza v Los Angelesu je zaradi protestov iz varnostnih razlogov odpovedala glavno podelitev diplom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Protesti so se začeli na newyorški univerzi Columbia, potekajo pa tudi na številnih drugih univerzah, med katerimi so tudi Yale, MIT, UC Berkeley, Univerza v Michiganu, Harvard in Brown. Policija je v sredo in četrtek zjutraj aretirala več kot 200 protestnikov na univerzah v Los Angelesu, Bostonu in Austinu, zaradi česar so se protesti v četrtek razširili na še več univerz.

Protesti so v četrtek potekali na več kot 20 univerzah 

V četrtek so tovrstni protesti po poročanju španske tiskovne agencije EPE potekali že na več kot 20 univerzah. Na univerzi v Austinu se je v četrtek znova zbralo okoli dva tisoč protestnikov.

Policija je bila primorana sprostiti kemična dražilna sredstva za nadzor množice. Za ta korak so se odločili, potem ko so nekateri člani množice metali predmete v policiste. Številni judovski študenti so povedali, da se na univerzi Columbia in na drugih univerzah ne počutijo varno.

Študentje izražajo solidarnost s Palestinci in ogorčenje zaradi neukrepanja ZDA ob naraščajočem številu smrtnih žrtev izraelske ofenzive v Gazi, ki je zahtevalo že več kot 34 tisoč smrtnih žrtev. Med drugim zahtevajo prekinitev ognja med Izraelom in palestinskim islamističnim terorističnim gibanjem Hamas na območju Gaze, od univerz pa, da prekinejo stike z državo in podjetji, ki po njihovem mnenju služijo na račun konflikta.

Poostrili so ukrepe proti protestnikom 

Policija je v četrtek poostrila ukrepe proti protestnikom. Policisti so na eni od univerz uporabili paralizatorje, medtem ko so upravitelji nekaterih najprestižnejših univerz skušali zajeziti proteste. Univerza Columbia je protestnikom postavila rok za umik, a ga je pozno ponoči po krajevnem času (zgodaj davi po srednjeevropskem) umaknila in sporočila, da se pogovori med protestniki in vodstvom univerze nadaljujejo.

Univerza Južna Kalifornija (USC) v Los Angelesu pa je zaradi protestov iz varnostnih razlogov v četrtek odpovedala glavno podelitev diplom 10. maja. Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, ne bodo mogli gostiti slovesnosti, na kateri se tradicionalno zbere 65 tisoč študentov, njihovih družinskih članov in prijateljev.

ZDA protest študentov
Novice Kaos na ameriških univerzah. "Ta očiten antisemitizem je obsojanja vreden in nevaren." #video
Letni posvet slovenske diplomacije. Andreja Purkart Martinez
Novice Izrael zaradi glasovanja o Palestini v ZN slovensko veleposlanico poklical na pogovor

 

Ne spreglejte