Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2024,
7.14

Osveženo pred

1 teden, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

Natisni članek

protest študenti ZDA

Četrtek, 25. 4. 2024, 7.14

1 teden, 2 dneva

Kaos na ameriških univerzah. "Ta očiten antisemitizem je obsojanja vreden in nevaren." #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

Predsednik ZDA Joe Biden podpira svobodo izražanja na ameriških univerzah, je v sredo sporočila Bela hiša, medtem ko vse več univerzitetnih študentov po vsej državi protestira proti izraelski vojni v Gazi, kjer teroristična organizacija Hamas še vedno zadržuje talce. Obenem pa Biden obsoja tudi antisemitizem, je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre.

Protesti, ki potekajo na newyorški univerzi Columbia in na številnih drugih univerzah, med katerimi so tudi Yale, MIT, UC Berkeley, Univerza v Michiganu, Harvard in Brown, so v zadnjem času vzbudili veliko pozornost medijev in politikov.

Prišlo je do spopadov med študenti in policijo 

Demonstracije so v sredo izbruhnile na Univerzi v Južni Kaliforniji (USC) in v Teksasu, kjer je prišlo do spopadov med študenti in policijo, pri čemer je bilo skupno pridržanih več deset ljudi. Do aretacij več kot 200 študentov je v preteklih dneh prišlo tudi na drugih univerzah po državi.

Študentje izražajo solidarnost s Palestinci in ogorčenje zaradi neukrepanja ZDA ob naraščajočem številu smrtnih žrtev izraelske ofenzive v Gazi, ki je po podatkih tamkajšnje oblasti, ki jo izvaja teroristična organizacija Hamas, preseglo 34.200, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Predsednik verjame, da so svoboda govora, razprava in nediskriminacija na univerzitetnih kampusih pomembne," je povedala Jean-Pierre. "Verjamemo, da se ljudje lahko izražajo na miren način. Ko pa govorimo o sovražni retoriki, ko govorimo o nasilju, moramo na to opozoriti," je dodala.

Zagovorniki Izraela in drugi, ki jih skrbi varnost v kampusih, namreč opozarjajo na domnevne antisemitske incidente. Na proteste opozarjajo predvsem republikanski politiki, ki se postavljajo na stran Izraela.

Biden: Ta očiten antisemitizem je obsojanja vreden in nevaren 

V nedeljo je predsednik Biden v izjavi obsodil antisemitizem v univerzitetnih kampusih. "Ta očiten antisemitizem je obsojanja vreden in nevaren. Zanj nikakor ni mesta na univerzah ali kjerkoli v naši državi," je zapisano v izjavi.

"Medtem ko ima vsak Američan pravico do mirnega protesta, so pozivi k nasilju in fizičnemu ustrahovanju judovskih študentov in judovske skupnosti očitno antisemitski, brezvestni in nevarni," pa je dejal Andrew Bates, namestnik tiskovnega sekretarja Bele hiše.

Zahtevajo konec spopadov 

Predsednik predstavniškega doma zveznega kongresa Mike Johnson je v sredo obiskal univerzo Columbia in naletel na jezne študente, ki mu niso pustili do besede. Vzklikali so slogane v podporo Palestini in Johnsona med drugim označili za bedaka, proti njemu pa so letele še veliko hujše besede.

V nedeljo zjutraj je Elie Buechler, rabin na univerzi Columbia, judovskim študentom v sporočilu WhatsApp sporočil, naj zapustijo kampus, dokler se varnostni ukrepi ne izboljšajo. "To, čemur smo priča v kampusu in okoli njega, je grozno in tragično," je zapisano v Buechlerjevem sporočilu. "Dogodki zadnjih nekaj dni, še posebej sinoči, so jasno pokazali, da služba za javno varnost univerze Columbia in NYPD ne moreta zagotoviti varnosti judovskih študentov spričo skrajnega antisemitizma in anarhije."

Johnson se je srečal z vodstvom univerze in zahteval odstop rektorja Minoucheja Shafika, če jim ne bo uspelo obvladati – kot je dejal – virusa antisemitizma. Pri tem je celo grozil s posredovanjem nacionalne garde, čeprav sam za kaj takega nima pooblastil, poročajo newyorški mediji.

Demokrati ga obtožujejo nepotrebne politizacije, guvernerka New Yorka Kathy Hochul pa je ob njegovem obisku univerze dejala, da bo to le še okrepilo delitve.

Novice V Berlinu protest zdravstvenih delavcev
Ne spreglejte