Torek,
27. 10. 2020,
12.04

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

7

Natisni članek

Koronavirus protest italija

Torek, 27. 10. 2020, 12.04

3 leta, 6 mesecev

V Srbiji rekordno število novih okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

7

Srbija koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 1053 novih primerov okužb z novim koronavirusom, kar je največje število okužb v enem dnevu od začetka epidemije. Umrlo je še pet bolnikov s covidom-19, skupaj doslej 798. V Italiji medtem kljub novemu rekordnemu številu potrjenih okužb potekajo protesti proti novim ukrepom za zajezitev širjenja okužb. Rekordno število beležijo tudi v Bolgariji in na Poljskem, kjer so jih v enem dnevu potrdili 16.300.

V srbskih bolnišnicah se zdravi 823 bolnikov s covidom-19, od tega jih je na intenzivni negi na ventilatorje priključenih 38. V zadnjem dnevu so na covid-19 testirali 9430 ljudi, od začetka epidemije pa so v Srbiji izvedli skoraj 1,3 milijona testov.

Krizni štab je ob tem napovedal možnost zaostrovanja ukrepov za preprečevanje širjenja okužb. Član kriznega štaba, epidemiolog Predrag Kon je izjavil, da načrtujejo zaostrovanje ukrepov, saj je "jasno, da ni mogoče sedeti križem rok, če se bo število okuženih s koronavirusom povečevalo".

"Pred nami je izredno resno obdobje. To velja za celotno Srbijo, trenutno pa so razmere najbolj resne v Beogradu," je dejal.

V Srbiji je doslej za covidom-19 zbolelo 40.880 ljudi, umrlo je 798 bolnikov s covidom-19, piše STA.

Koronavirus
Novice V ponedeljek 1.499 novih okužb, 13 bolnikov umrlo #video

V Italiji protesti proti ukrepom za zajezitev širjenja okužb

V Italiji se krepijo protesti proti ukrepom za zajezitev širjenja okužb novega koronavirusa. V ponedeljek zvečer so se protestniki med drugim zbrali na ulicah Neaplja, Trsta, Torina in Milana. Ponekod so izbruhnili izgredi, policija pa je aretirala več protestnikov. Notranje ministrstvo je obsodilo nasilje. Ukrepi sicer delijo tudi vladajočo koalicijo.

V središču Trsta se je v ponedeljek zvečer na protestu proti ukrepom za zajezitev koronavirusa zbralo več tisoč lastnikov lokalov, trgovin in malih podjetnikov. Nekateri protestniki so v poslopje prefekture metali dimne bombe, te so zadele nekaj policistov, piše STA.

Predsednik dežele Furlanija - Julijska krajina Massimiliano Fedriga in tržaški župan Roberto Dipiazza sta obsodila nasilje med mirnimi protesti. Več tisoč protestnikov, ki nasprotujejo policijski uri med 23. in 5. uro v deželi Kampanja, se je zbralo tudi na glavnem trgu v Neaplju, Piazza del Plebiscito. Od tam so odšli proti sedežu dežele. Policija je aretirala protestnika.

Protesti Italija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Karantena. Osamljenost. Koronavirus. Izolacija.
Novice Okuženih je okoli 60 tisoč ljudi. To je rešitev za končanje epidemije.

V Torinu so prijeli deset protestnikov, ki so razbijali izložbe in plenili po trgovinah

Zamaskirani protestniki so v policiste metali petarde in druge predmete, na kar se je policija odzvala s solzivcem. Na protestih v prestolnici dežele Piemont, kjer prav tako zaostrujejo ukrepe za zajezitev virusa, je bil poškodovan novinar.

V Milanu so medtem protestniki s steklenicami, kamni in petardami obmetavali sedež dežele Lombardija. Poškodovan je bil policist, prijeli pa so dva protestnika, poročajo italijanski mediji. Protestniki so se zbrali tudi v več mestih na Siciliji, kjer je v ponedeljek začela veljati nočna policijska ura.

Protesti Italija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Italijansko notranje ministrstvo je svarilo pred nasilnimi protesti in opozorilo, da bi jih lahko izkoristile skrajno desne in anarhistične skupine. Poudarili so, da nasilja ne bodo dopustili. Nasilni protesti so bili že v petek zvečer v Neaplju, v soboto zvečer pa še v Rimu. Zdaj pa se protesti proti zaostrovanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa torej še krepijo.

Več dežel je uvedlo policijske ure, zaostreni ukrepi pa so v ponedeljek začeli veljati tudi po vsej državi. Po novem morajo bari in restavracije po vsej Italiji strežbo gostov končati ob 18. uri. Za mizo so lahko največ štirje gostje hkrati, razen če vsi prihajajo iz istega gospodinjstva. Med 18. uro in polnočjo lahko izdajajo naročila za domov. Zaprli so tudi kinodvorane, gledališča, bazene in športne dvorane.

Novi ukrepi sicer delijo tudi vladajočo koalicijo. Ustanovitelj stranke Živa Italija, ta je del vlade, in nekdanji premier Matteo Renzi je bil kritičen do zaprtja kinodvoran. Njegova strankarska kolegica, kmetijska ministrica Teresa Bellanova, pa do tega, da se morajo bari in restavracije zapreti ob 18. uri, še navaja STA.

Belgija
Novice Zdravstvo tik pred razpadom, okuženi zdravniki bodo delali naprej