Torek,
5. 9. 2017,
6.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

2

Natisni članek

Ministrstvo za pravosodje Jan Škoberne Goran Klemenčič

Torek, 5. 9. 2017, 6.24

6 let, 7 mesecev

Poslanci o Klemenčičevi prenovi kazenskega postopka: Če bo nočna seja, bo pa nočna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

2

Klemenčič | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Poslanci odbora za pravosodje na mizo drugič dobivajo novelo zakona o kazenskem postopku, ki je tarča številnih kritik. Med bolj problematiziranimi so rešitve, ki rahljajo sodno preiskavo, ter možnost, da priče in osumljence policija in tožilstvo zaslišita že v predkazenskem postopku.

Člani parlamentarnega odbora za pravosodje bodo danes nadaljevali konec junija prekinjeno sejo, namenjeno drugemu branju predloga novele zakona o kazenskem postopku. Zaradi problematičnosti nekaterih členov so tedaj sejo prekinili in jo sklenili nadaljevati jeseni.

Predsednik odbora Jan Škoberne je za STA napovedal, da bo odbor danes dokončal obravnavo novele. "Če bo nočna seja, bo pa nočna seja," je dejal. 


Preberite še:

Padli gradbeni baron Dušan Črnigoj se ne bo vrnil v zapor #video

Bavčar še ni prevzel pošte s sodišča


Jan Škoberne, predsednik odbora za pravosodje, je odločen, da bodo danes končali obravnavo zakona, ki je bil na vladi potrjen marca. | Foto: Bojan Puhek Jan Škoberne, predsednik odbora za pravosodje, je odločen, da bodo danes končali obravnavo zakona, ki je bil na vladi potrjen marca. Foto: Bojan Puhek Policijsko zaslišanje le še v prostorih policije

Novelo oziroma nekatere ukrepe, ki jih prinaša, kritizirajo predstavniki policije, tožilstva, sodišč in odvetnikov, tudi varuh človekovih pravic in politične stranke.

Kaj moti kritike novele? Njihove pripombe se nanašajo predvsem na naslednje predlagane ukrepe: 

  • Uporaba tako imenovanih lovilcev IMSI: Gre za napravo za opravljanje prikritih preiskovalnih ukrepov, s katero bi lahko policija pridobila osumljenčeve telefonske številke oziroma locirala osumljenčevo komunikacijsko sredstvo. Po mnenju Vinka Gorenaka iz SDS je dokazni standard suma za uporabo tega orodja premalo, predpisan bi moral biti utemeljeni sum. Po mnenju Gorenaka bi bilo še najbolje, če bi tudi za uporabo IMSI-lovilcev in pridobivanje prometnih podatkov zapovedali enak dokazni standard kot za prisluškovanje, "čeprav se s tem seveda verjetno ne bosta strinjala ne policija ne tožilstvo", je dejal Gorenak. Ukrep IMSI-lovilcev je sporen tudi za SD.
  • Zaslišanje osumljencev in prič brez zagovornika v predkazenskem postopku
  • Odprava preiskovalnega sodnika in uvajanje dodatnih pogojev za uvedbo sodne preiskave: Na kritike glede ukinitve sodne preiskave je sekretar na Klemenčičevem ministrstvu Darko Stare na eni od obravnav v DZ dejal, da že zdaj veljavni zakon predvideva redni in skrajšani kazenski postopek, pri skrajšanem postopku pa sodne preiskave že zdaj ni.
  • Zaslišanja zunaj prostorov policije ni več: Kritiki menijo, da to pomeni oviranje dela policije, veliko pomislekov je bilo že v javni predstavitvi mnenj slišati tudi na račun uvedbe možnosti, da bi lahko policija in tožilstvo osumljenca in priče zaslišala že v predkazenskem postopku.

Cilj je učinkovitejši pregon

Novela po zagotovilih pravosodnega ministra Klemenčiča pomeni korak k posodobitvi kazenskega postopka, ki danes velja za relativno neučinkovitega oziroma dolgotrajnega, zlasti pri obravnavanju zahtevnejših oblik kriminala. Klemenčič verjame, da bodo z novelo organi odkrivanja, pregona in sojenja dobili vsa potrebna orodja za učinkovitejše delo.

Na mizi še štirje pravosodni zakoni

Odbor bo imel danes na mizi še dopolnitve zakona o varuhu človekovih pravic, zakon o kolektivnih tožbah, zakon o sistemskih preiskavah projektov državnega pomena in novelo zakona o sodnem registru.