Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 9. 2017,
6.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

3

Natisni članek

Primorje Dušan Črnigoj

Ponedeljek, 4. 9. 2017, 6.30

6 let, 7 mesecev

Padli gradbeni baron Dušan Črnigoj se ne bo vrnil v zapor #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

3

Dušan Črnigoj | Foto STA

Foto: STA

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je z razglasitvijo sodbe sklenilo ponovljeno sojenje nekdanjemu prvemu možu Primorja Dušanu Črnigoju. Ta je bil v zadevi oproščen zlorabe položaja in povzročitve velike gospodarske škode zaradi prodaje delnic Stavbenika leta 2001. Tožilka je že napovedala pritožbo.

Okrožno sodišče v Novi Gorici je nekdanjega šefa Primorja Dušana Črnigoja v tej zadevi že spoznalo za krivega zlorabe položaja in povzročitve velike gospodarske škode. Na sodbo sta se pritožila tako Črnigoj kot tudi državna tožilka, ki je menila, da je kazen premila. Koprsko višje sodišče je nato prvostopenjsko sodbo razveljavilo in jo vrnilo v ponovno sojenje. Kot razlog je navedlo, da novogoriško sodišče ni upoštevalo predpisov iz leta 2001, ko je bila sklenjena pogodba o prodaji delnic.

Sodišče je zdaj na ponovljenem sojenju Črnigoja oprostilo. Kot ugotavlja, v poslih, ki jih je pod drobnogled vzelo sodišče, niti Primorje niti država nista bila oškodovana.

Video: Planet TV


Poleg zapora vračilo 1,4 milijona evrov

V drugo je tožilka Damjana Bandelj za padlega gradbenega barona predlagala tri leta in osem mesecev zapora. Hkrati je zahtevala plačilo 27 tisoč evrov denarne kazni, povračilo 1,4 milijona evrov premoženjskopravnega zahtevka Primorja in plačilo vseh stroškov.

"Pričakovali smo tako razsodbo. Bolj kot se je vlekel postopek, bolj je bilo jasno, da škode ni mogoče dokazati, ker je tudi teoretično ni bilo," je po razglasitvi sodbe povedal Črnigojev zagovornik Danilo Grilj. Dodal je še, da bi morali tožilci v tako zahtevnih in kompleksnih zadevah, kot je bila ta, morali imeti strokovno pomoč s področja, ki jim ni čisto blizu.

Spomnimo, da je Črnigoj pred leti že prestal kazen v zadevi Čista lopata, v kateri je bil zaradi nepravilnosti v postopku zbiranja ponudb za gradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika obsojen na leto dni in dva meseca zapora. Kazen je nato prestajal mesec dni manj (med junijem 2013 in julijem 2014).

Desetletje dolgo sojenje

Sodni postopek v zadevi Stavbenik je trajal kar 11 let, skupno je bilo opravljenih 27 glavnih obravnav, sodišče pa je pridobilo izvedeniška mnenja petih sodnih izvedencev.

Ne spreglejte