Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
22. 5. 2017,
11.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

Amazon Tesla Facebook Uber Apple Alphabet Linkedin

Ponedeljek, 22. 5. 2017, 11.15

6 let, 6 mesecev

To je po mnenju večine sveta sanjska služba

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Sodeč po najnovejši raziskavi družbenega omrežja LinkedIn, ki ima po vsem svetu več kot pol milijarde uporabnikov, največ ljudi sanja o delu v uspešnih (ameriških) tehnoloških podjetjih. Med petdesetimi najbolj zaželenimi delovnimi mesti na LinkedInu je namreč največ prav velikih tehnoloških podjetij. Katerih?

Alphabet

Kaj delajo: Alphabet je od oktobra 2015 starševska družba internetnega velikana Google, ki stoji za celotno vrsto spletnih in mobilnih storitev (Gmail, YouTube, operacijski sistem Android), razvija samovozeče avtomobile in umetno inteligenco. 

Prvi mož družbe Alphabet ima neozdravljivo bolezen


Amazon

Amazon | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kaj delajo: Amazon je glede na prihodek največji spletni trgovec na svetu, pred kratkim pa se je podal tudi na področje televizijske in filmske produkcije.

Preberite zgodbo o tem, kako je nastal Amazon in koliko denarja ima danes njegov ustanovitelj


Facebook

Facebook | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kaj delajo: Facebook upravlja in razvija največje družbeno omrežje na svetu, ob strani pa se trudi postati tudi ponudnik interneta v revnejših državah. 

Ultimativni vodič po varnosti in zasebnosti na Facebooku

Ustanovitelj Facebooka: Mož, ki se mu je nemogoče skriti


Salesforce

Salesforce | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kaj delajo: Salesforce za druga podjetja in organizacije razvija programsko opremo za učinkovitejše delo na področju financ, prodaje in podpore uporabnikom, ponuja pa tudi storitve računalništva v oblaku.


Uber

Uber | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kaj delajo: Uber razvija istoimensko storitev in mobilno aplikacijo, ki uporabnikom omogoča iskanje ter ponujanje prevozov z lastnim vozilom. Obenem je Uber tudi ena od gonilnih sil na področju avtomobilov, ki znajo voziti sami.

Podle igre pri razvoju samovozečih avtomobilov


Tesla

Tesla Motors | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Kaj delajo: Tesla je najbolj znan proizvajalec električnih avtomobilov na svetu in eden od pionirjev razvoja tehnologije, ki omogoča avtonomno vožnjo. 

Kje je Elon Musk, prvi mož Tesle, dobil denar za vse svoje nore projekte?


Apple

Apple iPhone | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kaj delajo: Tehnološki velikan Apple je najbolj znan kot proizvajalec potrošniške elektronike, v prvi vrsti pametnih telefonov iPhone, tabličnih računalnikov iPad in osebnih računalnikov (i)Mac ter Macbook. Apple je po tržni kapitalizaciji tudi najvrednejše podjetje na svetu.

Skrivnost, ki jo bo šef Appla odnesel s seboj v grob


Airbnb

Airbnb | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kaj delajo: Airbnb je razvil spletno in mobilno platformo, ki uporabnikom omogoča ponujanje svojega stanovanja v najem turistom, njim pa iskanje teh ponudnikov prenočišč v krajih, ki jih želijo obiskati.

V hiši soustanovitelja Airbnb


Netflix

Netflix | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kaj delajo: Netflix je največji distributer filmskih in televizijskih vsebin na spletu, obenem pa tudi produkcijska hiša, ki ustvarja nagrajene in tako pri kritikih kot gledalcih zelo dobro sprejete TV-serije in filme

Ustanovitelj Netflixa Reed Hastings: Stric iz ozadja, ki je iz zamudnine za videokaseto zgradil milijardni imperij


Dell

Dell | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kaj delajo: Dell je že več desetletij eden največjih proizvajalcev osebnih računalnikov na svetu, po lanskem prevzemu družbe EMC pa se je razširil tudi na področje hrambe podatkov, računalništva v oblaku in informacijske varnosti.


Workday

Foto: workday.com | Foto: Foto: workday.com

Kaj delajo: Workday za druga podjetja, med drugim tudi Amazon in Walmart, dva izmed največjih trgovcev na svetu, razvija programsko opremo za vodenje financ in upravljanje zaposlenih. 


Twitter

Twitter | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kaj delajo: Twitter je najbolj priljubljeno družbeno omrežje za tako imenovano mikrobloganje, se pravi objavljanje kratkih zapisov. Je tudi spletna platforma, po kateri se odmevne novice širijo najhitreje. 

Se Twitterju izteka čas?


Adobe

Adobe | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kaj delajo: Adobe je najbolj znan svetovni razvijalec programske opreme za ustvarjanje ter urejanje grafike in fotografij, pripravljene pa ima tudi rešitve za obdelavo videoposnetkov in zvoka. 


Oracle

Oracle | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kaj delajo: Oracle razvija programsko opremo za poslovne uporabnike in rešitve za upravljanje podatkovnih baz. Na tem področju je pravzaprav največji na svetu.

Prvi mož Oracla Larry Ellison: Računalniški imperij je zgradil s 1.200 dolarji


Cisco

Cisco | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kaj delajo: Razvoj in proizvodnja telekomunikacijske opreme tako za navadnega uporabnika kot podjetja. 


Verizon

Verizon | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kaj delajo: Verizon je eden največjih telekomunikacijskih operaterjev v ZDA. V podjetju se pripravljajo tudi, da postanejo pionir na področju postavitev mobilnih omrežij pete generacije (5G), zanimata pa jih tudi robotika in samovozeči avtomobili.

Verizon kupil propadajoče podjetja, ki je nekoč veljajo za enega od gigantov industrije


Tableau Software

Tableau | Foto: Tableau Software Foto: Tableau Software

Kaj delajo: Analiza in obdelava podatkov vseh vrst ter prikaz rezultatov v očem prijazni obliki na način, ki ga lahko razume vsak.


Fitbit

Fitbit | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kaj delajo: Razvoj pametnih športnih zapestnic, ki beležijo uporabnikove telesne funkcije in športno aktivnost, ter programske opreme, ki zna te podatke obdelati. 


Leidos

Leidos | Foto: Glassdoor Foto: Glassdoor

Kaj delajo: Znanstvena, inženirska, računalniška in druga tehnološka podpora obrambni industriji ZDA. Leidos med drugim sodeluje z obrambnim ministrstvom ZDA, obveščevalno agencijo NSA in Uradom ZDA za nacionalno varnost.


Yelp

Yelp | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kaj delajo: Razvoj aplikacije, s katero lahko uporabniki opisujejo in ocenjujejo storitve vseh vrst, od bližnjega supermarketa in japonske restavracije do lokalnega frizerja. Aplikacija Yelp omogoča tudi spletne rezervacije in naročanje dostave hrane.


Lyft

Lyft | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kaj delajo: Lyft, ki velja za najbližjega tekmeca že omenjenega Uberja, z istoimensko aplikacijo uporabnikom pametnih telefonov omogoča iskanje in ponujanje prevozov.


Splunk

Splunk | Foto: Glassdoor Foto: Glassdoor

Kaj delajo: "Big data" - obdelava in analiza velikih količin podatkov za druga podjetja. 


Pandora 

Pandora | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kaj delajo: Pandora je velikan internetnega radia, razvija pa tudi storitve za poslušanje glasbe na zahtevo (Pandora Premium in Pandora Plus), primerljivo z Google Play Music, Spotify, Deezer in Apple Music.


Dropbox

Dropbox | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kaj delajo: Računalništvo v oblaku - Dropbox uporabnikom ponuja varen spletni prostor, kamor lahko shranjujejo svoje datoteke. 


Gartner

posel, pisarna, podjetništvo | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kaj delajo: Gartner je analitično podjetje, ki se ukvarja predvsem z raziskavami in statistično obdelavo podatkov s področja tehnologije. 

Box

Foto: Box.com | Foto: Foto: Box.com

Kaj delajo: Podobno kot zgoraj omenjeni Dropbox je tudi Box ponudnik shranjevanja podatkov v računalniški oblak. Box ima nekaj velikih poslovnih strank, med drugim podjetju zaupa Coca-Cola. 


Square

Square | Foto: Twitter - Voranc Foto: Twitter - Voranc

Kaj delajo: Podjetje Square razvija rešitve za preprostejše mobilno plačevanje, kot je bralnik kreditnih kartic Square Reader (na fotografiji zgoraj).


Microsoft

Microsoft | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kaj delajo: Microsoft je eno največjih računalniških podjetij na svetu, v prvi vrst pa je znano po operacijskih sistemih Windows, paketih pisarniške programske opreme Microsoft Office, spletni pošti Outlook in igralnih konzolah Xbox. LinkedIn v raziskavi najbolj zaželenih zaposlovalcev podjetja sicer ni omenil, ker je Microsoft lastnik LinkedIna, so pojasnili. A Microsoft med iskalci zaposlitve v tehnološkem sektorju že vrsto let velja za eno najbolj vročih podjetij. Še posebej radi tja pridejo pripravniki, saj jim Microsoft ponuja začetno plačo v višini 5.000 evrov neto

Ne spreglejte