Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Nedelja,
21. 5. 2017,
12.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

Airbnb Japonska Na dopustu arhitektura potovanje

Nedelja, 21. 5. 2017, 12.48

6 let, 6 mesecev

V hiši soustanovitelja Airbnb

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45
hiša | Foto Yoshino Cedar House / Facebook

Foto: Yoshino Cedar House / Facebook

Lesena hiša Yoshino, ki je delo oblikovalca in soustanovitelja platforme Airbnb Joeja Gebbie in arhitekta Goja Hasegawe, sicer ni nova, je pa dokaj sveži del ponudbe spletne platforme za najem bivanjskih prostorov v turistične namene.

Hiša iz cedrovine Yoshino, ki je bila lani del tokijske razstave o bivanju, zdaj stoji na izhodiščnem mestu, in sicer ob rečnem bregu v majhnem japonskem mestu Yoshino v prefekturi Nara, na območju, poznanem po gozdovih cedre in predvsem po bogatem spomladanskem cvetenju češenj, čeprav velja, da je primeren čas za obisk tega kraja v vseh letnih časih. Hiša iz cedrovine je narejena skladno z graditeljskimi značilnostmi in vrednostmi tega okolja. | Foto: Yoshino Cedar House / Facebook Hiša iz cedrovine je narejena skladno z graditeljskimi značilnostmi in vrednostmi tega okolja. Foto: Yoshino Cedar House / Facebook

Odkar stavba stoji na rečnih bregovih, je na voljo tudi za najem, seveda prek spletne platforme Airbnb. Vendar pa njene razsežnosti, kot sta prepričana njena snovalca, presegajo okvire zgolj bivalne enote ali turističnega prenočišča, saj ta gostom ponuja tudi spoznavanje podeželskega vsakdana na Japonskem.

Izkušnja, ki se prodaja kot del turistične ponudbe oz. turizem, podmazan z lokalnostjo in različnimi vsebinskimi doživetji, ni novost za Airbnb, ima pa ta znotraj različnih kontekstov seveda svoje posebnosti. V tem primeru povezavo in vstop v lokalno okolje zagotavljajo prostovoljci iz tamkajšnje skupnosti, s katerimi je mogoče tudi v hiši preživljati skupen čas. Z mislijo na ta spoj, ki naj bi bil čim lahkotnejši, intuitiven in nenaporen, sta ustvarjalca Joe Gebbia in Go Hasewaga pravzaprav zasnovala hišo. Prek te sta premišljevala o možnostih arhitekture za vzpostavljanje novih razmerij med gosti in domačini.

Prepustnost med notranjim in zunanjim

V dolgi in ozki hiši je osrednje dogajanje postavljeno v pritličje, kjer je z velikimi steklenimi površinami dobro vzpostavljen dialog med notranjimi prostori in zunanjostjo. Prostorni dnevni del s kuhinjo, namenjen srečevanju, druženju, spoznavanju in povezovanju, je umeščen v enotno linijo, medtem ko so spalni prostori v imenu večje intime odmaknjeni v etažo višje. Oblikovalski jezik objekta je preprost, izčiščen in hkrati šarmanten.

V zamisli o povezovanju gostov z lokalnim okoljem, kjer se je mogoče učiti priprave sušija, spoznati procese v destilarni sakeja, izdelave lesenih izdelkov ali spremljati izdelavo sojine omake, pa je še drugi družbeni cilj. Ta se obrača k tamkajšnji skupnosti z namero vračila lokalnemu okolju.

Zgornji prostori hiše. | Foto: Yoshino Cedar House / Facebook Zgornji prostori hiše. Foto: Yoshino Cedar House / Facebook

Arhitektura in turizem za družbeno spremembo

Yoshino je mesto, ki se zaradi izseljevanja mladih srečuje s starajočo populacijo, kar ima več družbenih, pa tudi ekonomskih posledic. Od tod tudi ideja o učinkih hiše, katere del zaslužka od oddaje turistom bodo namenili yoshinski skupnosti z upanjem, da bo kraj v prihodnje spet privabil in zadržal tudi mlado prebivalstvo.

Pritličje je namenjeno druženju in sobivanju med gosti in lokalnim prebivalstvom, ki za hišo skrbijo. Domačini turistom ponujajo vpogled v yoshinski podeželski vsakdan, del od najema pa gre v lokalno skupnost. | Foto: Yoshino Cedar House / Facebook Pritličje je namenjeno druženju in sobivanju med gosti in lokalnim prebivalstvom, ki za hišo skrbijo. Domačini turistom ponujajo vpogled v yoshinski podeželski vsakdan, del od najema pa gre v lokalno skupnost. Foto: Yoshino Cedar House / Facebook

Snovalca ponudbe Airbnb to potezo vidita tudi kot spodbudo za ozaveščanje in oblikovanje idej za spoprijemanje z nastalo lokalno situacijo, s kakršno se srečujejo tudi drugje na podeželju. V Yoshinu je, kot je za tuje medije povedal Gebbia, trenutno približno 600 praznih domov. "Če bo naš model deloval, upamo, da bodo ljudje tudi drugod navdahnjeni za razmislek o načinih aktivacije spregledanih virov, ki lahko, združeni s preostalim, prinesejo spremembe."

Ne spreglejte