Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
3. 2. 2017,
14.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,23

1

Natisni članek

digizgodbe borza Facebook snapchat

Petek, 3. 2. 2017, 14.17

6 let, 7 mesecev

Prijatelj prijatelju: Tu imaš denar in da te ne vidim več!

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,23

1

Snapchat | Foto Reuters

Foto: Reuters

V teh dneh se podjetje Snap Inc., ki razvija izjemno priljubljeno aplikacijo za pametne telefone Snapchat, pripravlja za vstop na borzo in enega največjih IPO-v v zgodovini. Obenem pa na dan prihajajo umazane podrobnosti iz preteklosti njegovih ustanoviteljev.

Snapchat je aplikacija, ki uporabnikom omogoča pošiljanje fotografij in videoposnetkov. Čar Snapchata je v tem, da poslana sporočila po ogledu izginejo. Danes ima Snapchat več kot 300 milijonov uporabnikov.

Na vstop na borzo se je podjetje Snap Inc. pripravljalo dolgo, včeraj pa je njegovo vodstvo tudi uradno vložilo dokumente za IPO (prvo javno ponudbo delnic na borzi).

Analitiki že nekaj časa napovedujejo, da bi lahko tržna kapitalizacija Snap Inc. po IPO takoj presegla 20 milijard evrov. Snapov IPO bi bil tako eden največjih v zadnjih letih, zaostajal je tudi za Facebookom, ki je šel na borzo maja 2012.

Facebookov IPO je bil največji v zgodovini tehnoloških podjetij, tržna kapitalizacija podjetja je prvi dan presegla sto milijonov ameriških dolarjev.  | Foto: Reuters Facebookov IPO je bil največji v zgodovini tehnoloških podjetij, tržna kapitalizacija podjetja je prvi dan presegla sto milijonov ameriških dolarjev. Foto: Reuters

Če pogledamo številke, je Snap Inc. veliko bolj kot Facebooku podoben Twitterju, ki je šel na borzo leta 2013.

Facebook je namreč še pred prodajo delnic ustvarjal milijardne dobičke, Snap Inc. pa kljub priljubljenosti svoje aplikacije Snapchat izgublja denar. Podobno kot Twitter pred svojim IPO-m.

Na newyorški borzi ga pričakujejo že nekaj časa. | Foto: Reuters Na newyorški borzi ga pričakujejo že nekaj časa. Foto: Reuters

Snap je v letu 2016 zabeležil 376 milijonov evrov prihodkov, a tudi kar 478 milijonov evrov izgube.

Snap je prihodek glede na leto 2015 sicer zvišal kar za šestkrat, a le zato, ker so v podjetju zapravili toliko, da je bila cena zvišanja prihodka višja od dejanskega prihodka, so opazili številni finančni analitiki.

"Nisem prepričana, če sem razen Snapchata kdaj že videla podjetje, ki za ustvarjanje prihodka zapravi večji znesek od dejanskega prihodka. Noro." Shira Ovide, ameriški poslovni medij Bloomberg.

Mnogi zaradi rdečih številk niso več prepričani, da bo Snapchat oziroma Snap Inc. postal takšna uspešnica ameriškega trga z vrednostnimi papirji, kot so podjetju to napovedovali pred časom.

Pred sedežem podjetja Snap Inc. v Kaliforniji. | Foto: Reuters Pred sedežem podjetja Snap Inc. v Kaliforniji. Foto: Reuters

Kdo in kaj hodi Snapchatu v zelje

- Visoki stroški obratovanja, ki jih Snap Inc. v nasprotju s Facebookom ali Googlom ne more pokriti z denarjem od oglaševanja, saj ima razmeroma nerazvito oglaševalsko komponento.

- Facebook, ki je prek svoje aplikacije Instagram uporabnikom ponudil podobno deljenje fotografij in videoposnetkov kot Snapchat. Milijoni uporabnikov so novo funkcijo takoj vzeli za svojo.

Facebook, natančneje njegov prvi mož Mark Zuckerberg (na fotografiji), je ustanovitelju Snapchata Evanu Spieglu pred tremi leti za aplikacijo ponudil poltretjo milijardo evrov, a ga je takrat 23-letni Spiegel zavrnil. | Foto: Reuters Facebook, natančneje njegov prvi mož Mark Zuckerberg (na fotografiji), je ustanovitelju Snapchata Evanu Spieglu pred tremi leti za aplikacijo ponudil poltretjo milijardo evrov, a ga je takrat 23-letni Spiegel zavrnil. Foto: Reuters

- Brexit, saj se lahko zgodi, da bodo Britanci od ameriških podjetij po izstopu iz EU zahtevali podrejanje drugačnim pravilom. V Veliki Britaniji Snapchat sicer uporablja več kot deset milijonov ljudi.

- Negativna publiciteta zaradi hekerskega vdora pred nekaj leti, ko je bilo ukradenih ogromno fotografij uporabnikov (ti sploh niso vedeli, da jih Snapchat zadrži in ne izbriše), in zaostrenih odnosov ter sodnega boja med ustanovitelji podjetja.

Prijateljstvo, ki ga je pokopal denar

Omenili smo zaostrene odnose in sodne spore med ustanovitelji aplikacije Snapchat. Med študijem na univerzi Stanford so se je domislili Evan Spiegel, Bobby Murphy in Reggie Brown.

Evan Spiegel, eden od ustanoviteljev Snapchata in direktor podjetja Snap Inc. | Foto: Reuters Evan Spiegel, eden od ustanoviteljev Snapchata in direktor podjetja Snap Inc. Foto: Reuters

Prvi in drugi sta nato iz nadaljnjega razvoja aplikacije iztisnila tretjega, Browna, ki je ves čas trdil, da je bila ideja o izginjajočih fotografijah in videoposnetkih pravzaprav njegova. On je bil tisti, ki je najzaslužnejši za uspeh aplikacije Snapchat, je trdil Brown. Leta 2013 je Brown tožil druga dva, septembra 2014 so se pogodili za neznani znesek.

Včeraj, ko je podjetje Snap Inc. vložilo dokumente za IPO, pa je v javnost prišla tudi informacija, da sta Spiegel in Murphy Brownu v zameno za molk plačala 157 milijonov ameriških dolarjev (146 milijonov evrov). To je manj kot tretjina zneska, ki ga je zahteval Brown (okrogle pol milijarde dolarjev). 

Zadnja skupna fotografija Evana Spiegla (desno), Bobbyja Murphyja (na sredini) in Reggieja Browna (levo). | Foto: Zadnja skupna fotografija Evana Spiegla (desno), Bobbyja Murphyja (na sredini) in Reggieja Browna (levo).

Kako živi Evan Spiegel, eden najmlajših milijarderjev na svetu: v garaži ferrari, v postelji supermanekenka

Ne spreglejte