Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2024,
15.28

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

Natisni članek

napad železnica Rusija Ukrajina

Petek, 26. 4. 2024, 15.28

1 teden, 3 dni

Grožnje z napadi na kijevski bolnišnici in ruski napadi na železnice. Se bliža ofenziva? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

Rusija je v četrtek med železniškim prevozom ciljala zahodno oborožitev v ukrajinskih regijah Doneck in Harkov, je danes sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Kot ob sklicevanju na ukrajinske vire navaja francoska tiskovna agencija AFP, ti dogodki sledijo trendu ruskih napadov na železniško infrastrukturo in kažejo na prihajajočo ofenzivo. Oblasti v Kijevu so zaradi morebitne grožnje ruskega raketnega napada odredile tudi nujno evakuacijo dveh bolnišnic.

Neimenovani ukrajinski vojaški vir je za AFP potrdil, da je Rusija v zadnjem obdobju, ko uživa premoč v oborožitvi, okrepila napade na železnice z namenom oviranja in uničevanja dobav orožja z Zahoda. Kot pravi, gre za "standardne korake pred ofenzivo".

Ukrajina se spričo zmanjšanih dobav s strani zahodnih zaveznic in težav pri mobilizaciji zadostnega števila vojakov sooča z zahtevnim položajem na fronti kot tudi sicer v spopadih z ruskimi silami.

Ruska vojska uničuje ukrajinsko infrastrukturo

Ruska vojska v zadnjih mesecih niza uspehe na bojiščih v Donbasu, ob pomanjkljivi ukrajinski zračni obrambi pa uspešno cilja tudi infrastrukturo na ozemlju celotne Ukrajine.

Navedbe o okrepljenih napadih so potrdili tudi pri ukrajinskem upravitelju železniškega omrežja. Trije uslužbenci Ukrajinskih železnic so bili ubiti, še štirje pa ranjeni v četrtkovem napadu v doneški regiji, so sporočili iz podjetja. Še isti dan pa je deset civilistov utrpelo poškodbe v ruskem napadu na železniško poslopje v harkovški regiji.

Navedeni napadi se skladajo s trditvami ruskega obrambnega ministrstva, ki pa trdi, da so njihove sile ciljale izključno zahodno oborožitev.

V Kijevu v strahu pred ruskim napadom evakuirali dve bolnišnici

Oblasti v ukrajinski prestolnici so danes napovedale evakuacijo dveh bolnišnic zaradi strahu pred ruskimi napadi, poročajo tuje tiskovne agencije. Povod za to je bil videoposnetek, ki naj bi prikazoval vojaško osebje znotraj bolnišnic. V Kijevu so ga označili za sovražno provokacijo in poskus iskanja izgovora za napad.

Oblasti v Kijevu so zaradi morebitne grožnje ruskega raketnega napada odredile nujno evakuacijo dveh bolnišnic. "To je povezano z videoposnetkom, ki se množično širi po spletu, v njem pa dejansko napovedujejo napad na te zdravstvene ustanove," so danes sporočile kijevske mestne oblasti.

Na videoposnetku je videti, da se v bolnišnicah nahaja vojaško osebje, kar naj bi upravičilo napad, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Gre za popolno laž in provokacijo sovražnika, ki skuša na ta način najti izgovor za napad na družbeno infrastrukturo prestolnice," so še zapisali v izjavi.

Mestne oblasti v Kijevu so ob tem napovedale, da bodo obe bolnišnici izpraznili, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Delamo vse, kar je v naši moči, da bi paciente in zdravnike čim prej premestili v druge zdravstvene ustanove v prestolnici," so še sporočili.

Buča - opomnik
Novice V Rusiji zaradi objav o pokolu v Buči aretirali novinarja Forbesa
predelan ruski tank t-72
Novice Rusi na fronti v Ukrajini kot po tekočem traku predelujejo vojaška vozila
Joe Biden
Novice Biden Ukrajincem na skrivaj poslal močno orožje
Neeksplodirana ruske jadralne bombe fab-500
Novice Ukrajinci opozarjajo: Te ruske bombe lahko odločijo vojno #video
Ne spreglejte