Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2024,
14.18

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

Natisni članek

aretacija novinar Rusija pokol Buča Ukrajina

Petek, 26. 4. 2024, 14.18

1 teden, 3 dni

V Rusiji zaradi objav o pokolu v Buči aretirali novinarja Forbesa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50
Buča - opomnik | Ruske sile so v začetku invazije na Ukrajino februarja 2022 mesec dni nadzirale Bučo, predmestje Kijeva. Po umiku so v javnost prišli posnetki številnih trupel civilistov, kar je sprožilo ogorčenje mednarodne javnosti, mnogi pa so ruske sile obtožili vojnih zločinov. | Foto Guliverimage

Ruske sile so v začetku invazije na Ukrajino februarja 2022 mesec dni nadzirale Bučo, predmestje Kijeva. Po umiku so v javnost prišli posnetki številnih trupel civilistov, kar je sprožilo ogorčenje mednarodne javnosti, mnogi pa so ruske sile obtožili vojnih zločinov.

Foto: Guliverimage

V Rusiji so pridržali novinarja Sergeja Mingazova, ki je poročal za rusko izdajo revije Forbes, ker naj bi po trditvah tožilstva širil lažne informacije o zločinih ruske vojske v Ukrajini, je danes sporočil njegov odvetnik. Obtožbe se nanašajo na njegove objave na družbenem omrežju o ruskem pokolu v Buči ob začetku invazije leta 2022.

Mingazova so aretirali zaradi ponovnih objav o dogodkih v Buči na kanalu Telegram, je na Facebooku sporočil njegov odvetnik Konstantin Bubon.

Kot je povedal, je Mingazov zaprt v Habarovsku na ruskem Daljnem vzhodu v centru za pridržanje. Grozi mu do deset let zapora zaradi obtožbe širjenja lažnih informacij, je dejal Bubon.

Forbes Rusija je danes sporočil, da ni mogel stopiti v stik z Mingazovom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poboji v Buči za ruske oblasti lažne novice

Na njegovem kanalu na Telegramu Habarovska Mingazeta, ki ima približno 430 sledilcev, so številne ponovne objave iz aprila 2022 o tem, da naj bi ruske enote pobile civiliste v Buči.

Ruske sile so namreč v začetku invazije na Ukrajino februarja 2022 mesec dni nadzirale to predmestje Kijeva. Po umiku so v javnost prišli posnetki številnih trupel civilistov, kar je sprožilo ogorčenje mednarodne javnosti, mnogi pa so ruske sile obtožili vojnih zločinov.

V Rusiji je bilo zaradi obtožb v povezavi s poročanjem o domnevnih ruskih vojnih zločinih, tudi v Buči, obsojenih več ljudi. Prejšnji mesec je bil zaradi članka o Buči na sedem let zapora obsojen drugi ruski novinar, opozicijski politik Ilja Jašin pa prestaja osemletno zaporno kazen, ker je delil novice o domnevnih zločinih ruskih sil v Buči.

Ruske oblasti so prepovedale kritiko njene invazije na Ukrajino in neodvisno poročanje o posebni vojaški operaciji, kot so jo poimenovale, razglasile za nezakonito.

predelan ruski tank t-72
Novice Rusi na fronti v Ukrajini kot po tekočem traku predelujejo vojaška vozila
Dron
Novice Ukrajinski dron v Zaporožju ubil dva civilista. "Njuni štirje otroci so ostali sirote."
televizijski stolp Harkov
Novice V ruskem obstreljevanju uničen televizijski stolp v Harkovu #video
Novinarji
Novice Sprejet zakon za večjo zaščito novinarjev in aktivistov
Branko Soban
Novice Slovenski novinarji opozarjajo na pokol kolegov v Gazi
Ne spreglejte