Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2024,
13.34

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

borza premija dobiček poslovni rezultati Zavarovalnica Sava

Petek, 8. 3. 2024, 13.34

1 mesec, 2 tedna

Zavarovalnica Sava: lani rast premije, a skromnejši dobiček

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Zavarovalnica Sava | Zavarovalnica Sava je v letu 2023 ustvarila 26 milijonov čistega dobička, kar je 19 odstotkov pod načrtom za leto 2023, dosegli pa so načrtovano rast skupne premije. | Foto STA

Zavarovalnica Sava je v letu 2023 ustvarila 26 milijonov čistega dobička, kar je 19 odstotkov pod načrtom za leto 2023, dosegli pa so načrtovano rast skupne premije.

Foto: STA

Zavarovalnica Sava, ki je del Zavarovalne skupine Sava, je v letu 2023 presegla načrtovano rast premije zavarovanj in dosegla 542,5 milijona evrov kosmate premije ter 11,3 milijona evrov nove letne premije osebnih zavarovanj. Načrtovani dobiček so zavarovalnici oklestile lanske vremenske ujme.

Na rast skupne premije je vplivalo predvsem pridobivanje novih zavarovancev in dvig povprečnih premij kot odziv na škodno inflacijo. Na segmentu življenjskih zavarovanj je Zavarovalnica Sava leto sklenila z dobičkom 11,9 odstotka nad načrtom, na segmentu premoženjskih zavarovanj pa z dobičkom 31,6 odstotka pod načrtom.

Na slabše skupno poslovanje Zavarovalnice Sava v letu 2023 so močno vplivale lanske katastrofalne poletne ujme. Dokončna ocena bruto škod iz poletnih vremenskih ujm je ocenjena na 84 milijonov evrov. Posledično pa se je tudi zaradi učinkovite pozavarovalne zaščite kosmati dobiček znižal za približno 25,7 milijona evrov.

Zavarovalnica Sava je tako v letu 2023 ustvarila 26 milijonov čistega dobička, kar je 19 odstotkov pod načrtom za leto 2023.

Skupina Sava presegla načrte

Že v četrtek smo poročali o rezultatih na ravni celotne Zavarovalne skupine Sava. Kljub vplivu, ki so ga imele na obseg škod poletne ujme, so na ravni skupine lani presegli načrte.

Obseg poslovanja se je povečal za 14,4 odstotka na 910,1 milijona evrov, čisti dobiček pa za 37,8 odstotka na 64,7 milijona evrov. Dober poslovni izid se je izrazil tudi v trgovanju na Ljubljanski borzi, saj je v četrtek tečaj delnice Save Re, krovne družbe Zavarovalne skupine Sava, dosegel petodstotno rast.

Zavarovalna skupina Sava
Novice Zavarovalna skupina Sava presegla načrte
Zavarovalna skupina Sava
Novice Zavarovalna skupina Sava kljub letošnjim neurjem zvišala dobiček
Zavarovalnica Triglav
Novice Skupina Triglav lani s 16,3 milijona evrov čistega dobička
Vzajemna
Novice Vzajemna: zakon o preoblikovanju zavarovalnice gre v ustavno presojo
Ne spreglejte