Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
6. 3. 2017,
4.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Avtosalon Ženeva 2017 Renault Mazda Volkswagen Opel Ford

Ponedeljek, 6. 3. 2017, 4.18

6 let, 6 mesecev

Ženevski avtosalon 2017: To je pet najpomembnejših novosti za Slovence

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Poudarek najpomembnejšega evropskega avtomobilskega salona se spet seli k ekskluzivnim športnim avtomobilom. Številne "ljudske" novosti so avtomobilski proizvajalci že predstavili, vseeno pa bo Ženeva razkrila tudi pomembne novosti za slovenski avtomobilski trg. Pet najpomembnejših novosti: ford fiesta, renault captur, opel insignia, volkswagen arteon in mazda CX-5.


Na tradicionalni avtomobilski salon v Ženevo prihaja 180 razstavljavcev, skupno bo na ogled kar 900 vozil. Med temi bo 148 svetovnih ali evropskih premier. | Foto: Reuters Na tradicionalni avtomobilski salon v Ženevo prihaja 180 razstavljavcev, skupno bo na ogled kar 900 vozil. Med temi bo 148 svetovnih ali evropskih premier. Foto: Reuters

- Na salonu bo razstavljenih 900 avtomobilov.
- Na ogled bo 148 svetovnih in evropskih premier.
- Salon bo za javnost odprt 11 dni.
- Organizatorji pričakujejo 700 tisoč obiskovalcev,
- Predstavili bodo malo pravih "ljudskih" avtomobilskih novosti.
- Med ekskluzivni avtomobili so: pagani huayra, ferrari 812 superfast, lamborghini huracan performante, koenigseggi ...

Jutri se bo z uvodnima novinarskima dnevoma začel 87. avtomobilski salon v Ženevi. To je eden izmed petih največjih svetovnih avtomobilskih salonov in najpomembnejši v Evropi, kjer ga kot edinega organizirajo vsako leto. Na razstavišču bo letos na ogled kar 900 avtomobilov, med temi 148 svetovnih in evropskih premier. Skupno bo svoje produkte predstavljalo 180 razstavljavcev. Od tega jih bo 62 predstavilo vsaj eno svetovno ali evropsko premiero. Salon bo za javnost uradno vrata odprl v četrtek in trajal 11 dni. Organizatorji v tem času pričakujejo 700 tisoč obiskovalcev.

Volkswagen Golf alltrack | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen Številne "ljudske" novosti leta smo že videli, marsikatero smo tudi že zapeljali 

Ženevski salon prihaja v času vzpona prodaje novih osebnih avtomobilov v Evropi, kar velja tudi za Slovenijo. Številne pomembne novosti letošnjega leta smo že predstavljali pred več tedni ali pa so na slovenske ceste celo že zapeljale. Omenimo le prenovljenega volkswagen golfa ter Škodina aduta, športnega terenca kodiaqa in že uveljavljeno octavio. Z vidika Slovenije je letošnji salon v Ženevi tudi neposredna napoved obujenega avtomobilskega salona v Ljubljani, ki bo vrata odprl konec meseca.

Pet najpomembnejših novosti za Slovence

V Ženevi tistih pravih "ljudskih" novosti, ki se bodo potegovale za največji prodajni delež na slovenskem trgu, tako ni veliko, kar nekaj pa je prenov že uspešnih posameznih modelov. Pri povsem novih generacijah – vsaj po za zdaj znanih informacijah – bo vloga najzanimivejše novosti pripadla novi ford fiesti. Za slovenski trg so pomembne tudi prenova renault capturja, najbolje prodajanega malega crossoverja v Evropi in Sloveniji, pa karavanska izvedba novega hyundaia i30, nova generacija mazde CX-5 itd.

Med evropskimi avtomobilskimi znamkami se bo v Ženevi marsikaj vrtelo okrog Opla. Tako zaradi napovedane prodaje francoskemu koncernu PSA kot tudi zaradi kar dveh pomembnih novosti – to sta nova generacija insignie in novi crossland X, naslednik merive.

Ford fiesta | Foto: Ford Ford fiesta Foto: Ford
Ford fiesta
Ford fiesta spada med najbolje prodajane majhne avtomobile v Evropi. Z novo generacijo je avtomobil postal večji, dobil je novo obliko zadnjih luči (namesto navpičnih so zdaj vodoravne) ter napredoval tudi z vidika materialov in vgrajene opreme. Ford je do zdaj v Sloveniji v desetih letih prodal deset tisoč fiest. Povprečna starost kupcev je bila 48 let, med obema spoloma pa so bili enakovredno porazdeljeni. Na slovenskem trgu bo Ford začel novo fiesto prodajati junija.
Prenovljeni renault captur | Foto: Renault Prenovljeni renault captur Foto: Renault
Renault captur
Renault captur je kralj malih crossoverjev v Evropi in tudi v Sloveniji. S prenovo so mu Francozi le nadgradili njegov celostni paket. Renault je v Sloveniji do zdaj prodal 2.740 capturjev, prodaja pa se temu modelu iz leta v leto celo povečuje. Lani so jih na primer prodali več kot tisoč. Povprečna starost kupcev je tudi pri tem avtomobilu okrog 50 let, že od začetka prodaje pa se povečuje delež žensk.
Nova mazda CX-5 | Foto: Mazda Nova mazda CX-5 Foto: Mazda
Mazda CX-5
Mazda CX-5 je prav gotovo eden najbolj kakovostnih športnih terencev svojega razreda, ki pa se tako kot celotna znamka ne more pohvaliti z ravno odličnimi prodajnimi rezultati. Mazda je v Sloveniji od leta 2012 ta model sicer ves čas prodajala dobro, skupno pa je v tem času zanj našla skoraj 900 kupcev. Nova generacija bo na slovenske ceste zapeljala maja ali junija.
Nova opel insignia | Foto: Opel Nova opel insignia Foto: Opel
Opel insignia
Opel insignia je največji in najbolj prestižen model te nemške avtomobilske znamke. Pri Oplu pravijo, da bo v razred prinesel napredno tehnologijo in da bo ta dostopna širšim množicam. Poleg vozniških asistenčnih sistemov je med najpomembnejšimi novostmi zmanjšanje mase. Insignia bo v primerjavi s prehodnico lažja do 175 kilogramov.
Napoved novega volkswagen arteona | Foto: Volkswagen Napoved novega volkswagen arteona Foto: Volkswagen
Volkswagen arteon
Volkswagen bo novo generacijo pola in novega crossoverja T-roc predstavil šele jeseni, zato bo v Ženevi prva novost največjega svetovnega avtomobilskega proizvajalca nova prestižna limuzina arteon. Nemci jo postavljajo nad passata, kupce pa bo vabila z dinamično zunanjostjo, modernimi Volkswagnovimi sistemi in motorji.  Med pomembnimi novostmi bo tudi nova zasnova maske motorja, ki je združena z žarometi. V Slovenijo bo novi arteon predvidoma pripeljal junija.
Pagani huayra roadster | Foto: Pagani Foto: Pagani
Na razstavišču bodo tudi avtomobilske umetnine za več milijonov evrov

Med skupno 900 razstavljenimi avtomobili bomo v Ženevi našli zelo raznovrstna vozila, med katerimi letos ne bo manjkalo ekskluzivnih, osupljivo zmogljivih in tudi pregrešno dragih. Med prave avtomobilske umetnine spada novi pagani huayra v izvedbi roadster, Ferrari bo v Ženevo pripeljal svoj serijski avtomobil z najzmogljivejšim motorjem do zdaj, med najhitrejše bodo spadali tudi supešportniki Koenigseggsa in Lamborghinija.

Med pomembnimi novostmi omenimo karavansko izvedbo BMW-jeve serije 5, novi športni terenec francoske znamke DS, nov Mitsubishijev crossover eclipse, pa nova športna terenca range roverja velarja in volva XC60, Lexusovo elitno limuzino LS 500h, praktično porsche panamero sport turismo, podaljšano izvedbo volkswagen tiguana in že dolgo pričakovani Renaultov športni avtomobil alpine A110.
Ne spreglejte