Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
1. 3. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,23

5

Natisni članek

Hyundai

Sreda, 1. 3. 2017, 5.00

6 let, 7 mesecev

Hyundai i30 v Sloveniji: ne le napad na VW golfa, ampak tudi na Toyoto, Nissana, Kio ...

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,23

5

Hyundai i30 | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Hyundai želi z novim i30 postati najuspešnejša azijska avtomobilska znamka v Evropi. Avtomobil je napredoval v vseh pogledih, prepriča z dobro ergonomijo, prostornostjo, multimedijsko zasnovo in tudi naborom motorjev. Dobro opremljen i30 z najmočnejšim bencinskim motorjem bo na voljo za okrog 21 tisočakov.

Kmalu ga bo vozilo že milijon Evropejcev

Hyundai se s tretjo generacijo i30 spet podaja proti vrhu spodnjega srednjega razreda, kjer tradicionalno kraljujejo avtomobili, kot so volkswagen golf, opel astra, ford focus in drugi. Korejska avtomobilska znamka je od leta 2007 prodala že 800 tisoč modelov i30, ki bodo še naprej na voljo tako v kombilimuzinski kot karavanski karoserijski izvedbi. Prihodnje leto želijo z njim preseči magično mejo milijon izdelanih i30.

Ta avtomobil še naprej razvijajo in izdelujejo v Evropi in za Evropejce. Za Hyundai je to najpomembnejši model na zahtevnem evropskem trgu, enako pa velja tudi za Slovenijo. Nova generacija i30 bo po predvidevanjih Hyundaia znamko v konkurenci Toyote, Nissana in Kie celo popeljala na vrh azijskih znamk na evropskem avtomobilskem trgu.

Zanimiva je oblika zadnjega dela in luči, ki so podobne tistim na športnem terencu tucsonu in težko se je znebiti občutka, da tudi na kralju razreda golfu.  | Foto: Gregor Pavšič Zanimiva je oblika zadnjega dela in luči, ki so podobne tistim na športnem terencu tucsonu in težko se je znebiti občutka, da tudi na kralju razreda golfu. Foto: Gregor Pavšič

Napredek je viden in i30 je zelo korekten ter zrel avtomobil svojega razreda

Sodeč po prvih odpeljanih kilometrih, je i30 zelo korekten, kakovosten in tudi z vidika opreme ter varnostnih sistemov nadpovprečno založen avtomobil tega razreda. Zunanjost ima jasne in čiste linije, videz je resnejši in zrelejši kot pri predhodnikih.

Zanimiva je oblika zadnjega dela in luči, ki so podobne tistim na športnem terencu tucsonu in, težko se je znebiti občutka, da tudi na kralju razreda golfu. V notranjosti prav tako prevladujejo čiste vodoravne linije. Položaj za volanom je dobro nastavljiv, volanski obroč prijetno debel, tudi nad ergonomijo ob prvem stiku z vozilom nimamo večjih pripomb.

Vozniški položaj je dober, udoben, enako velja tudi za volanski obroč. Na visoki ravni je tudi opremljenost vozila. | Foto: Gregor Pavšič Vozniški položaj je dober, udoben, enako velja tudi za volanski obroč. Na visoki ravni je tudi opremljenost vozila. Foto: Gregor Pavšič

Hyundai: Novi multimedijski zaslon ima za 30 odstotkov hitrejši procesor. | Foto: Gregor Pavšič Hyundai: Novi multimedijski zaslon ima za 30 odstotkov hitrejši procesor. Foto: Gregor Pavšič Nov multimedijski zaslon, nadpovprečna prostornost

Pri Hyundaiu v notranjosti opozarjajo na nov multimedijski vmesnik, za katerega obljubljajo 30 odstotkov hitrejšo odzivnost oziroma delovanje procesorja. Povezljiv je s sistemoma, kot sta Car Play in Android Auto, za preprosto povezovanje z vsebino na pametnih elektronskih napravah. Prostornost je zgledna, kar velja tudi za prtljažni prostor. V osnovi ima skoraj 500 litrov prostornine, to pa je mogoče povečati do dobrih 1.300 litrov.

 | Foto:

Boljše vozne lastnosti in nov 1,4-litrski bencinski motor s 140 "konji"

Z novo geometrijo večvodilne zadnje preme novi i30 obljublja boljše vozne lastnosti in bolj odzivno krmiljenje. Za pogon skrbijo motorji s precej majhnimi delovnimi prostorninami, kar pa je seveda trend v modernih avtomobilih. Osnovni bencinski motor je še atmosferski, preostali pa so podprti s turbopuhalom.

Moč bencinskih motorjev znaša od 703 do 103 kilovatov. Na voljo so tudi tri različice 1,6-litrskega dizelskega motorja CRDi z močjo od 70 do 100 kilovatov. Za prenos moči na sprednji par koles skrbita šeststopenjski ročni ali sedemstopenjski robotiziran samodejni menjalnik z dvojno sklopko.

Povsem nov je sicer 1,4-litrski motor T-GDI, katerega težo so v primerjavi s prehodnikom zmanjšali za 14 kilogramov. Motor ima 103 kilovate moči (140 "konjev") in 242 njutonmetrov navora ter tako pomeni vrh bencinske ponudbe v i30.

Pri Hyundaiu želijo v Sloveniji letno prodati od 600 do 800 avtomobilov i30. Na avtomobilskem salonu v Ženevi bodo Korejci predstavili tudi novo generacijo karavanske izvedbe. Konec leta sledi še športna različica N, prihodnje leto pa tudi izvedba fastback. | Foto: Gregor Pavšič Pri Hyundaiu želijo v Sloveniji letno prodati od 600 do 800 avtomobilov i30. Na avtomobilskem salonu v Ženevi bodo Korejci predstavili tudi novo generacijo karavanske izvedbe. Konec leta sledi še športna različica N, prihodnje leto pa tudi izvedba fastback. Foto: Gregor Pavšič

Že v serijski opremi veliko pomembnih varnostnih sistemov

Med prednosti hyundaia i30 prav gotovo štejemo varnostno-asistenčne sisteme. Serijsko ima namreč sisteme za zaviranje v sili v mestu, opozorilo proti nenamerni menjavi prometnega pasu, avto sam tudi prilagaja snop žarometov in voznika opozori na njegovo utrujenost. Med doplačljivimi sistemi sta med drugim tudi radarski tempomat in sistem za opozorilo v primeru navzkrižnega prometa.

Drugi najvišji paket opreme in najmočnejši bencinski motor za približno 21 tisočakov

Hyundai bo novega i30 v Sloveniji ponujal za od 16 tisoč evrov. Na voljo so štirje paketi opreme (trend, style, premium, impression), ki so vsak za tisoč evrov dražji od predhodnega paketa. Avtomobil z drugo najvišjo opremo premium in najmočnejšim bencinskim motorjem stane 20.890 evrov, z najmočnejšim dizelskim motorjem pa slabih 23 tisočakov. Uvoznik korejske znamke na vse modele ponuja še dva tisoč evrov promocijskega popusta. Hyundaiev adut se tako z bolje opremljenimi različicami giblje celo pod mejo 20 tisoč evrov.
Ne spreglejte