Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
10. 7. 2017,
4.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

1

Natisni članek

Tesla Motors Elon Musk Električni avtomobili električna vozila Zeleni avtomoto

Ponedeljek, 10. 7. 2017, 4.06

6 let, 7 mesecev

Bo Elon Musk z elektrifikacijo cest res prehitel avtomobilske velikane?

Tesla Motors zagnal serijsko proizvodnjo modela 3

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

1

Tesla model 3 | Foto Tesla Motors

Foto: Tesla Motors

Ameriški vizionar sodobne mobilnosti in prvi mož Tesla Motors Elon Musk je na Twitterju objavil sliko prvega modela 3, ki je zapeljal iz serijske proizvodnje. Gre za prvi "ljudski" model električnega avtomobila te znamke, namenjenega najširšemu krogu kupcev. V avgustu naj bi jih naredili 100, do konca letošnjega leta pa že 20 tisoč na mesec. Avtomobil bo v ZDA stal 35 tisoč dolarjev (30.460) evrov.

Slovenska cena? Ljudski električni avtomobil za ceno dizelskega golfa ali hibridnega priusa.

Teslin model 3 naj bi po viziji prvega moža Tesla Motors Elona Muska poskrbel za dokončni preboj elektromobilnosti po cestah širom sveta. Če bo v Sloveniji oziroma Evropi enaka cena serijskega modela 3, bi z državno subvencijo ta električni avtomobil pri nas stal slabih 23 tisočakov (22.960), podobno kot srednje dobro opremljen prenovljeni golf 7. generacije z 1,6-litrskim dizlom v nosu ali pa dobra dva tisočaka dražji Toyotin oče vseh novodobnih hibridov, prius.

Model 3 je dovolj prostoren za 5 potnikov. Z enim polnjenjem bo zmogel prepeljati okoli 350 kilometrov, opremljen bo s sistemom avtopilota in do stotice pospešil v manj kot šestih sekundah. Tesla s tem avtomobilom spet meče rokavico največjim proizvajalcem na svetu. Uspeh pa bo odvisen od dejanske zmogljivosti  proizvodnje.  | Foto: Tesla Motors Model 3 je dovolj prostoren za 5 potnikov. Z enim polnjenjem bo zmogel prepeljati okoli 350 kilometrov, opremljen bo s sistemom avtopilota in do stotice pospešil v manj kot šestih sekundah. Tesla s tem avtomobilom spet meče rokavico največjim proizvajalcem na svetu. Uspeh pa bo odvisen od dejanske zmogljivosti proizvodnje. Foto: Tesla Motors

Bodo do leta 2020 res na ceste poslali že milijon avtomobilov na leto? Musk prikimuje …

Prvi serijski model tesla 3 | Foto: Elon Musk Prvi serijski model tesla 3 Foto: Elon Musk Kako dejansko pa bo Tesla z modelom 3 uspela potegniti potencial elektromobilnosti med povprečne avtomobilske kupce, pa bo veliko odvisno od dejanskih proizvodnih zmogljivosti. Če bodo v tovarni v Fremontu res uspeli narediti to, kar načrtujejo – do konca desetletja (2020) na ceste poslati milijon avtomobilov na leto -, bo model 3 tisti prvi pravi test in hkrati dokaz zmožnosti široke elektrifikacije cest.

Večni optimist in drzni poslovnež Elon Musk, ki je prav na svoj 46. rojstni dan 8. julija dočakal prvi model 3 iz serijske proizvodnje, je na Twitterju zapisal, da se obeti glede proizvodnih zmogljivosti hitro izboljšujejo, zato naj bi jim že do konca leta morda lahko uspelo proizvodnjo pripeljati do številke 20 tisoč vozil mesečno.

Prvih sto kupcev naj bi model 3 dobilo še v avgustu, v septembru pa naj bi skupaj dobavili že 1500 avtomobilov. Že prihodnje leto pa je proizvodnji cilj 10 tisoč vozil tedensko.

Povpraševanje po modelu 3 je še vedno zelo veliko. | Foto: Tesla Motors Povpraševanje po modelu 3 je še vedno zelo veliko. Foto: Tesla Motors Povpraševanje po modelu 3 je še vedno zelo veliko. Natančne številke naročenih in vplačanih avtomobilov v Tesla Motors niso razkrili. Številka naj bi že presegla pol milijona. To pa je tudi zgornja trenutna proizvodnja meja tovarne baterij Gigafactory v Nevadi. V Tesli napovedujejo, da bodo trenutno oddana naročila izpolnili do sredine prihodnjega leta.

V kolikor bodo res sledili načrtom proizvodnje, bodo s svojimi elektro "ljudskimi" projekti morali pohiteti tudi v največjem evropskem proizvajalcu avtomobilov Volkswagnu, ki je med drugim napovedal povsem nov rod električnih avtomobilov, med katerimi bo tudi "ljudski" velikoserijski avtomobil. Tesla 3 pa bo v Evropi velik konkurent tudi Oplovi amperi-e, pa Nissanovemu leafu

Tesla Motors je v prvem četrtletju prodal 25.418 vozil, kar je malenkost nad prejšnjim rekordom iz tretjega četrtletja 2016 in več od pričakovanj analitikov. Število prodanih vozil v medletni primerjavi sicer predstavlja 69-odstotno rast. Na fotografiji proizvodnja modela S. | Foto: Reuters Tesla Motors je v prvem četrtletju prodal 25.418 vozil, kar je malenkost nad prejšnjim rekordom iz tretjega četrtletja 2016 in več od pričakovanj analitikov. Število prodanih vozil v medletni primerjavi sicer predstavlja 69-odstotno rast. Na fotografiji proizvodnja modela S. Foto: Reuters

V zagon proizvodnje so investirali milijardo evrov

Tesla Motors - tovarna | Foto: Reuters Foto: Reuters Zagon serijske proizvodnje modela 3 je zahteval milijardo dolarjev oziroma okoli 880 milijonov evrov težko investicijo. Sredstva za proizvodnjo je družba zbirala tudi s prodajo delnic in zamenljivih obveznic.

Po podatkih iz marca so želeli s prvimi zbrati 250 milijonov dolarjev (219 milijonov evrov), z obveznicami pa 750 milijonov dolarjev (dobrih 657 milijonov evrov).

Ali jim je načrte uspelo uresničiti, ne poročajo. V družbi so spomladi sicer pojasnili, da želijo z zbiranjem dodatnih sredstev uravnotežiti bilance in preprečiti morebitna finančna tveganja zaradi zagona proizvodnje novega modela.

V izgubi že 14 let, letos v 1. četrtletju že naredili pol več avtomobilov kot lani

Tesla model 3 | Foto: Tesla Motors Foto: Tesla Motors Tesla je nedavno sporočila tudi, da je v drugem letošnjem četrtletju kupcem dobavila dobrih 22.000 vozil, kar je 53 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V prvi polovici letošnjega leta je tako na ceste zapeljalo okoli 47.100 novih Teslinih električnih avtomobilov.

Kljub temu pa je Tesla Motors v prvem letošnjem četrtletju povečalo izgubo, in sicer v primerjavi z enakim obdobjem lani za 17 odstotkov na 330 milijonov dolarjev (več kot 289 mio. evrov). Prihodki so se sicer več kot podvojili z 1,15 na 2,7 milijarde dolarjev (skoraj 2,4 mrd. evrov).

Čeprav Teslo izguba spremlja že vseh 14 let razvoja in poslovanja, je tržna vrednost podjetja v začetku meseca znašala skoraj 60 milijard dolarjev (52,6 milijarde evrov), kar je skoraj 10 milijard več kot v začetku maja.

Tesla Motors je kljub večji proizvodnji in prodaji v prvem letošnjem četrtletju povečalo izgubo, in sicer v primerjavi z enakim obdobjem lani za 17 odstotkov na 330 milijonov dolarjev (več kot 289 mio. evrov). | Foto: Reuters Tesla Motors je kljub večji proizvodnji in prodaji v prvem letošnjem četrtletju povečalo izgubo, in sicer v primerjavi z enakim obdobjem lani za 17 odstotkov na 330 milijonov dolarjev (več kot 289 mio. evrov). Foto: Reuters

So v Evropi dizlom res šteta leta?

Električni e-golf | Foto: Volkswagen Električni e-golf Foto: Volkswagen Poročali smo že o tem, da so dizli po nekaterih nemških mestih padli še v nemilost kanclerke Angele Merkel. Že res, da okolje in mobilnost postajata vse bolj pomembno orožje na političnem parketu, a kljub vsemu je jasno, da so energenti za pogon koles prišli na razpotje.

Po nemških namerah za zmanjševanje dizelskih pogonov je sedaj tudi Francija napovedala, da namerava do leta 2040 prepovedati prodajo vseh avtomobilov z bencinskimi in dizelskimi motorji, je sporoči novi okoljski minister Nicolas Hulot.

Načrt je del prizadevanj francoskega predsednika Emmanuela Macrona za Francijo kot brezogljično državo do leta 2050. Hulot je po poročanju britanskega časnika The Telegraph uvedbo prepovedi napovedal za obdobje "od zdaj do leta 2040".

Električni porscheji bodo imeli 500 kilometrov dometa | Foto: Porsche Električni porscheji bodo imeli 500 kilometrov dometa Foto: Porsche Državljanom bodo v tem času na voljo finančne spodbude za zamenjavo starih vozil, je povedal minister, ki podrobnosti glede tega sicer ni razkril.

Je pa navedel primer "evropskega proizvajalca", ki se je po njegovih besedah že odločil za ta ključni korak. Po navedbah časnika je imel v mislih Volvo, ki je že naznanil, da bo od leta 2019 izdeloval izključno električna in hibridna vozila. Minister je napovedal tudi, da bo Francija do leta 2022 v celoti prenehala pridobivati električno energijo s kurjenjem premoga. Delež tako pridobljene elektrike je trenutno pri petih odstotkih. Francozi želijo zmanjšati še delež elektrike, pridobljen z jedrskimi elektrarnami, s trenutnih 75 na 50 odstotkov do leta 2025.

Slovenski vizionar elektromobilnosti Andrej Pečjak: Zgled so lahko Korejci, razdrejo BMW in v enem letu naredijo boljši avto #intervju

Vse kar morate vedeti o električnih avtomobilih 

 

Bi se s pomočjo državne subvencije v višini 7.500 evrov bili pripravljeni odpovedati družinskemu avtomobilu z varčnim dizlom in kupiti električni avtomobil tesla model 3 za 22.960 evrov?

  • Da, takoj.
    81,75 %
    430 glasov
  • Ne, nikakor, elektrika me tudi v Tesli še ne prepriča.
    13,12 %
    69 glasov
  • Odvisno od dobave in moral bi se nekaj časa voziti, da vidim.
    5,13 %
    27 glasov
Oddanih 526 glasov
Ne spreglejte