Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
1. 7. 2017,
3.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Natisni članek

Angela Merkel Dieselgate dizel

Sobota, 1. 7. 2017, 3.54

6 let, 6 mesecev

Dizli po nekaterih nemških mestih padli še v nemilost kanclerke Angele Merkel

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Angela Merkel je kritizirala manipuliranja z meritvami izpustov novih avtomobilov in vsaj neposredno dizelski tehnologiji ni izrekla besed podpore. Septembrske volitve bodo v Nemčiji tudi v znamenju zahtev po manjši onesnaženosti v središčih mest.

Kanclerka Angela Merkel je velika zaveznica nemške avtomobilske industrije, kjer pa za zdaj posredno že zahteva postopni prehod na alternativne pogonske vire. | Foto: Reuters Kanclerka Angela Merkel je velika zaveznica nemške avtomobilske industrije, kjer pa za zdaj posredno že zahteva postopni prehod na alternativne pogonske vire. Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je bila vselej zaščitnica nemške avtomobilske industrije, ki ji je stala ob strani tako na velikih avtomobilskih salonih kot tudi v obdobju sprejemanja ostrejših zakonodajnih pravil o povprečnih izpustih ogljikovega dioksida. Merklova je zdaj nekoliko omehčala svoja stališča in javno kritizirala proizvajalce, ki manipulirajo z uradnimi rezultati meritev izpustov in vsaj neposredno ni več želela dati popolne podpore dizelski tehnologiji motorjev.

Merklova: "Uporabiti bo treba najbolj moderne tehnologije …"

"Pomembno je, da uporabljamo najnovejšo in najbolj moderno tehnologijo. Danes smo v tranzitni fazi, ki nas vodi stran od motorjev z notranjim izgorevanjem," je Merklova dejala v intervjuju za nemški Wirtschaftswoche. Nemška vlada je sicer dizelske motorje podpirala tudi z ugodnejšo obdavčitvijo, vse od Volkswagnove dizelske afere pa se nad tovrstnimi motorji zbirajo vse bolj temni oblaki.

"Nič ne more upravičiti metod za navidezno omejevanje izpustov dizelskih motorjev. Dolga leta smo dizelske motorje podpirali, saj so zniževali raven izpustov CO2 in so obenem varčevali z gorivom. O nekaterih stvareh je treba znova presoditi," je dodala kanclerka. Odmik od motorjev z notranjim izgorevanjem bo še predmet pogajanj. Merklova ugotavlja, da bodo učinkovitejši motorji lahko še več let v uporabi in da jih bodo uspešno kombinirali z električnimi in hibridnimi pogoni.

 Prodaja avtomobilov z dizelskim motorjem je v Nemčiji upadala vse od izbruha Dieselgata. | Foto: Volkswagen Prodaja avtomobilov z dizelskim motorjem je v Nemčiji upadala vse od izbruha Dieselgata. Foto: Volkswagen

Prodaja novih avtomobilov z dizelskim motorjem v Nemčiji upada

Nemce septembra čakajo parlamentarne volitve, Merklova vlada pa čuti vse večji pritisk po omejevanju izpustov v največjih nemških mestih. Prodaja avtomobilov z dizelskim motorjem je v Nemčiji upadala vse od izbruha Dieselgata, še bolj pa je upadla po napovedih nekaterih mest, taka primera sta bila Stuttgart in München, da bosta v središču prepovedala vožnjo dizelskim avtomobilom.

Nemški avtomobilski klub ADAC je svojim voznikom svetoval, naj načrte o nakupu novih vozil z dizelskim motorjem prestavijo in počakajo na jasnejše informacije o novih regulativah Euro 6D. V Nemčiji so BMW, Audi in MAN z deželo Bavarsko že sklenili dogovor o zniževanju ravni dušikovih oksidov, ki so posebej problematični pri dizelskih motorjih. Podobno bodo morali v Nemčiji najbrž storiti tudi tuji avtomobilski proizvajalci.

Ne spreglejte