Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
2. 6. 2017,
20.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Natisni članek

Elon Musk Tesla Space X digizgodbe

Petek, 2. 6. 2017, 20.32

6 let, 6 mesecev

Kako je življenje teplo velikega vizionarja Elona Muska

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Elon Musk danes velja morda celo za največjega tehnološkega in znanstvenega vizionarja na svetu. Je pionir in eminenca na področju električnih vozil (Tesla), poceni prevozov tovora v vesolje (SpaceX), obnovljivih virov energije (SolarCity) in internetnega bančništva (Paypal) ter 66. najbogatejši človek na svetu. A malokdo ve, da življenje Elonu Musku ni prizanašalo.

Elon Musk se je danes znašel na naslovnicah svetovnih medijev, ker je zaradi umika ZDA od pariškega podnebnega sporazuma zapustil svetovalni odbor predsednika ZDA Donalda Trumpa. Klikni in preberi več. | Foto: Getty Images Elon Musk se je danes znašel na naslovnicah svetovnih medijev, ker je zaradi umika ZDA od pariškega podnebnega sporazuma zapustil svetovalni odbor predsednika ZDA Donalda Trumpa. Klikni in preberi več. Foto: Getty Images

Še vedno čuti posledice ustrahovanja iz otroštva

Elon Musk, ki se je rodil v Republiki Južni Afriki in skoraj do 18. rojstnega dneva živel tam, je svoje otroštvo nekoč opisal kot "peklensko". V šoli ni bil priljubljen, ker so ga imeli za tipičnega piflarja, namesto športa in deklet so ga zanimali knjige in predvsem računalniki.

Mladi Elon Musk za računalnikom. V času nastanka te fotografije sicer ni bil več v šoli, temveč je že ustanovil svoje prvo internetno podjetje, Zip2. | Foto: Mladi Elon Musk za računalnikom. V času nastanka te fotografije sicer ni bil več v šoli, temveč je že ustanovil svoje prvo internetno podjetje, Zip2.

Sošolci so se nadenj večkrat spravili tudi s pestmi. Nekoč so ga potisnili po stopnicah in ga nato tako hudo pretepli, da je moral na zdravljenje v bolnišnico. Pri tem incidentu je staknil tudi kronično poškodbo, ki mu še danes povzroča težave z dihanjem.

Vir: The New York Times


Nevarna bolezen ga je spravila na smrtno posteljo

Ko si je leta 2000 privoščil zase zelo redek dopust in obiskal svojo domovino Republiko Južno Afriko, je staknil obliko malarije, ki napade centralni živčni sistem.

Tudi ob pravočasnem zdravljenju je verjetnost za smrt zaradi te bolezni, ki se širi večinoma s komarji, kar 20-odstotna.  | Foto: Reuters Tudi ob pravočasnem zdravljenju je verjetnost za smrt zaradi te bolezni, ki se širi večinoma s komarji, kar 20-odstotna. Foto: Reuters

Musk je bolezen preživel, a je trajalo skoraj pol leta, da si je povsem opomogel. V tem obdobju je izgubil več kot 20 kilogramov.

Vir: Biografija Elona Muska


Umrl mu je sin

Musku in njegovi prvi ženi Justine Wilson se je maja 2002 rodil prvi otrok, sin, a je zaradi v medicinskih krogih še vedno nepojasnjenega sindroma nenadne smrti dojenčka oziroma tako imenovane smrti v zibki umrl po samo desetih tednih. 

Elon Musk z drugo ženo Talulah, poročila sta se leta 2010, ločila pa kar dvakrat, leta 2012 in po vnovični poroki nato spet leta 2016. Musk ima vse otroke s svojo prvo ženo Justine Wilson. | Foto: Reuters Elon Musk z drugo ženo Talulah, poročila sta se leta 2010, ločila pa kar dvakrat, leta 2012 in po vnovični poroki nato spet leta 2016. Musk ima vse otroke s svojo prvo ženo Justine Wilson. Foto: Reuters

Elon Musk je pozneje s pomočjo umetne oploditve sicer najprej leta 2004 postal oče dvojčkov, leta 2006 pa še trojčkov. 

Vir: Biografija Elona Muska


Življenje številnih neuspehov in preprek

Preden je postal uspešen podjetnik, je Elon Musk doživel toliko kariernih neuspehov kot malokdo drug. 

Njegova prva prošnja za zaposlitev, poslal jo je nekdaj velikemu internetnemu podjetju Netscape, je bila zavrnjena, saj ni imel računalniške izobrazbe.

To ga ni odvrnilo od tega, da ne bi nato sam ustanovil dveh drugih uspešnih internetnih podjetij, Zip2 in PayPal. Iz obeh so ga zaradi nestrinjanj in sporov, v katerih je imel sicer prav Musk, kasneje izglasovali (beri: nagnali) sodelavci. (Vir

Elon Musk in Peter Thiel (levo), soustanovitelja podjetja PayPal | Foto: Elon Musk in Peter Thiel (levo), soustanovitelja podjetja PayPal

Musk je z odhodom iz obeh podjetij zaslužil precej denarja, saj je prodal svoja deleža, v obeh je bil namreč večinski lastnik, in ga začel vlagati na druga področja, ki so ga zanimala. Najbolj znana sta postala vesoljsko prevozniško podjetje SpaceX in razvoj električnih avtomobilov tesla. 

V oba projekta je Musk vložil ves svoj denar in ju po številnih neuspehih (ponesrečeni vzleti in pristanki v SpaceX, visoki stroški tesle in skorajšnje zaprtje tovarne) do leta 2009 vendarle spravil na zeleno vejo, pri čemer pa je sam ostal brez denarja (vir).

Denar si je moral takrat nekaj časa izposojati od prijateljev in države, po žepu ga je udarila tudi ločitev.  | Foto: Reuters Denar si je moral takrat nekaj časa izposojati od prijateljev in države, po žepu ga je udarila tudi ločitev.  Foto: Reuters

Tesla in SpaceX sta za Muska v zadnjih letih finančno dobro poskrbela, saj je vrednost njegovega premoženja v kratkem času zelo zrasla. Forbes vrednost njegovega premoženja ocenjuje na 14,3 milijarde evrov, s čimer se Musk uvršča na 66. mesto seznama najbogatejših ljudi na svetu. 


Preberite tudi:

Stvari, ki vam jih niso povedali o Stevu Jobsu

Ne spreglejte