Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
26. 10. 2016,
5.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,08

2

Natisni članek

Sreda, 26. 10. 2016, 5.31

6 let, 7 mesecev

Domača predstavitev nove generacije modela

Peugeot 3008 – športni terenec z najmanjšim volanom in skirojem #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,08

2

Peugeot 3008 | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Pri slovenskem zastopniku Peugeota novega 3008 opisujejo kot svoj ključni letošnji adut, s katerim imajo velike načrte na slovenskem trgu športnih terencev. Računajo, da naj bi se že prihodnje leto z njim prebili med tri najbolj prodajane slovenske športne terence, kar pomeni, da bo novinec moral prepričati okoli 500 slovenskih voznikov.

Na premieri v Parizu

Zgrajen na novi platformi je v primerjavi s predhodnikom izgubil izdatnih sto kilogramov teže in pridobil nekaj ključnih centimetrov.  | Foto: Jure Gregorčič Zgrajen na novi platformi je v primerjavi s predhodnikom izgubil izdatnih sto kilogramov teže in pridobil nekaj ključnih centimetrov. Foto: Jure Gregorčič Vse tehnične in prostorske adute, vključno z novim in izdatno prilagodljivim voznikovim prostorom, poznanim kot i-Cockpit, smo spoznali že na svetovni premieri v Parizu. Spomnimo, da je pred očmi voznika zdaj povsem digitalni sklop merilnikov, katerih prikaz lahko voznik izdatno nastavlja po svojih željah.

Pozitivno nas je zdaj, ko smo z njim naredili uvodnih dobrih 200 kilometrov po naših cestah, presenetil tudi položaj za volanom in športno majhen ter zgoraj in spodaj prisekan volanski obroč. Zdaj smo si brez težav nastavili ustrezen položaj in ob tem imeli neoviran pogled na merilnike.

Je dobrih osem centimetrov daljši in ima 6,2 centimetra daljše medosje, dovolj, da je počutje, zlasti na zadnji klopi, dobilo pozitivni predznak. Osnovni prtljažnik ponuja 520 litrov prostora (88, več kot pri predhodniku), ki ga je s "padcem" zadnje klopi mogoče povečati na skoraj 1,5 kubičnega metra (1.482 litrov).  | Foto: Jure Gregorčič Je dobrih osem centimetrov daljši in ima 6,2 centimetra daljše medosje, dovolj, da je počutje, zlasti na zadnji klopi, dobilo pozitivni predznak. Osnovni prtljažnik ponuja 520 litrov prostora (88, več kot pri predhodniku), ki ga je s "padcem" zadnje klopi mogoče povečati na skoraj 1,5 kubičnega metra (1.482 litrov). Foto: Jure Gregorčič Pri Peugeotu so pri zasnovi kabine razmišljali o zadovoljitvi vseh čutov voznika in potnikov. Zato so i-Cockpit okrepili z možnostjo personalizacije oziroma precej izdatne nastavitve vozniških profilov, osvetlitve, poskrbeli so tudi za povezljivost … Za razvajanje čutov, kot so dotik, vonj, sluh in vid, je med drugim poskrbljeno z masažnimi sedeži, klimatsko napravo z dišavno osvežitvijo, zmogljiv avdiosistem francoskega specialista Focal … Obljubljajo torej vožnjo z visoko postavljeno ravnjo udobja.

Pohvaliti velja še udobno vožnjo z učinkovitim blaženjem in zanesljivo lego ter dobro zvočno zatesnjenostjo. Avtomobil se pelje res zelo nenaporno in zanesljivo, četudi je pod kolesi slabša podlaga.

Motorji in cene, vaše mnenje, električni skiro v prtljažniku, Avtosalon Pariz 2016

Video: prilagodljiv prikaz novih digitalnih merilnikov

Danes brez športnega terenca v ponudbi ne gre več

Peugeot 3008 | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Pri Peugeotu se zavedajo, da danes brez športnega terenca v ponudbi ne gre več. Stilska in tehnična preobrazba modela 3008 zato ni revolucija, temveč nujni odgovor na to, kar zahteva trg. V Evropi so letos v velikostnem razredu peugeota 3008 v prvih osmih mesecih prodali že okoli milijon športnih terencev. Tudi na pozitivno rast slovenskega trga v veliki meri vpliva prav vzpon športnih terencev in križancev. Napovedi v tem segmentu na evropski ravni predvidevajo več kot 20-odstotno rast, v Slovenji pa več kot 12-odstotno, kar pomeni, da naj bi do konca leta pri nas prodali okoli 6.500 športnih terencev C-segmenta, v katerega spadajo 3008 in njegovi konkurenti.

Peugeot je pri nas prodal več kot tri tisoč avtomobilov prejšnje generacije modela 3008. Z novincem si želijo spremeniti razmerje moči s smelo napovedjo preboja med prve tri najbolj prodajane na našem trgu primerljivo velikih športnih terencev, kjer med glavne igralce spadajo renault kadjar, nissan qashqai, kia sportage in novi volkswagen tiguan. V konkretnih številkah to pomeni, da naj bi še letos na slovenske ceste spravili okoli sto peugeotov 3008, prihodnje leto pa okoli 500.

Video: nova generacija i-Cockpit z najmanjšim volanom v ponudbi športnih terencev

Domiselno: pomožni električni prevoz kar v prtljažniku

Skiro e-Kick peugeot ima 500-vatni elektromotor vgrajen v zadnje kolo. V prtljažniku je baterijo (litij-ionska 90Wh 36 V x 2,5 Ah) mogoče napolniti v eni uri. Pomoč elektromotorja pri poganjanju ima voznik na voljo za od 10 do 15 kilometrov vožnje. Skiro je mogoče pognati do hitrosti 25 kilometrov na uro, kar je veliko hitreje od hoje. | Foto: Jure Gregorčič Skiro e-Kick peugeot ima 500-vatni elektromotor vgrajen v zadnje kolo. V prtljažniku je baterijo (litij-ionska 90Wh 36 V x 2,5 Ah) mogoče napolniti v eni uri. Pomoč elektromotorja pri poganjanju ima voznik na voljo za od 10 do 15 kilometrov vožnje. Skiro je mogoče pognati do hitrosti 25 kilometrov na uro, kar je veliko hitreje od hoje. Foto: Jure Gregorčič Sodobna mobilnost vsekakor ni vezana zgolj na območje od levega do desnega ogledala. Peugeot se je pri snovanju modela 3008 v želji po dopolnilni mobilnosti prvič povezal s švicarskim podjetjem Micro, ki med drugim izdeluje električne skiroje.

Razlog? Ko v mestu ali pred parkom parkirate avtomobil, iz vgrajene polnilne postaje v prtljažniku na pomičnem dnu – ena izmed praktičnih rešitev prevoza tovora v 3008 – potegnete zložljiv električni skiro in nadaljujete vožnjo po površinah za pešce in kolesarje. Tako lahko osebno mobilnost praktično združite z rekreacijo in storitvijo od vrat do vrat. Pametno, zanimivo in vsekakor drugačno.

Zastopnik do konca letošnjega leta vsem kupcem, ki bodo v svoj nabiralnik dobili uradno Peugeotovo pismo in svoj stari 3008 zamenjali za novega, obljublja, da jih bo tak skiro e-Kick v prtljažniku čakal brez doplačila.

Novemu 3008 gre priznati pogum za drzno oblikovanje. S svojo novo identiteto, ki ga tudi s skoraj 22-centimetrsko oddaljenostjo od tal in 29 stopinjami izstopnega kota postavlja povsem na stran športnih terencev, je videti precej atraktiven in dovolj drugačen, da bo zanimiv tudi za nekoga, ki še nikoli ni razmišljal o znamki pod okriljem leva.  | Foto: Jure Gregorčič Novemu 3008 gre priznati pogum za drzno oblikovanje. S svojo novo identiteto, ki ga tudi s skoraj 22-centimetrsko oddaljenostjo od tal in 29 stopinjami izstopnega kota postavlja povsem na stran športnih terencev, je videti precej atraktiven in dovolj drugačen, da bo zanimiv tudi za nekoga, ki še nikoli ni razmišljal o znamki pod okriljem leva. Foto: Jure Gregorčič

Zakaj ga ne vidijo v vlogi družinskega avtomobila?

Peugeot 3008 | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Pri slovenskem zastopniku znamke peugeota 3008 ne predstavljajo kot družinski avtomobil, saj pravijo, da bo to ključna naloga novega peugeota 5008. Računajo, da bodo s svojim svežim kompaktnim SUV privabili tudi veliko novih kupcev iz drugih segmentov in seveda že izkušene uporabnike športnih terencev.

Kot ključne kupce tega modela predstavljajo aktivne 50-letnike oziroma sveže upokojene pare, ki so svoje potomstvo že spravili do samostojnega življenja. Približno četrtino vseh pri nas prodanih peugeotov 3008 bo služilo kot prvi družinski avtomobil v družinah z do dvema otrokoma. Ključni kupci bodo torej aktivni seniorji, ki na izlete sem ter tja peljejo tudi vnuke.

Avtomobil je videti zelo samozavestno. Občutek robustnega stroja, ki se ne boji zapeljati z asfalta, krepi še z velikimi kolesi, visokimi boki in pokončno sprednjo masko. Za piko na i so tu še novi živahnejši barvni odtenki (bakrena, modra, rdeča …), možnost dvobarvne strehe in aluminijastih strešnih nosilcev.  | Foto: Jure Gregorčič Avtomobil je videti zelo samozavestno. Občutek robustnega stroja, ki se ne boji zapeljati z asfalta, krepi še z velikimi kolesi, visokimi boki in pokončno sprednjo masko. Za piko na i so tu še novi živahnejši barvni odtenki (bakrena, modra, rdeča …), možnost dvobarvne strehe in aluminijastih strešnih nosilcev. Foto: Jure Gregorčič

Športni terenec brez štirikolesnega pogona

Peugeot 3008 | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Pri Peugeotu trdijo, da bo novi 3008 s svojo zasnovo podvozja in karoserije, ki je od tal oddaljena povsem terenskih 22 centimetrov, ter s pomočjo sistema za spuščanje po strmini (hill assist descent control s samodejnim vzdrževanjem hitrosti spusta do 3 km/h) in doplačljivega sistema za nadzor oprijema (grip control) s štirimi voznimi programi (cesta, sneg, kamenje in pesek ter možnost popolnega izklopa nadzora zdrsa koles) v 95 odstotkih zahtev večine voznikov glede vožnje zunaj utrjenih površin večino nalog zmogel opraviti brez pogona 4x4. 

Glede aktivne varnosti so ga opremili še s precej bolje uglajeno delujočima radarskim tempomatom in sistemom proti naletu active safety brake, ki prepozna tudi pešce in stoječe avtomobile ter s samodejnim zaviranjem do popolne ustavitve preprečuje nalet. Sistem deluje do hitrosti 140 kilometrov na uro. Na testu Euro NCAP je peugeot 3008 dosegel vseh pet varnostih zvezdic.

Na voljo je tudi pomočnik za ohranjanje smeri vožnje znotraj voznega pasu, ki deluje malce bolj nervozno, kot bi si voznik želel. Odločno popravi smer in hitro opozori voznika še z utripanjem in sporočilom na digitalnih merilnikih. Nanj se je treba kar malce navaditi.

Velja omeniti, da stikalo grip control in njegovi programi na zasnežni cesti, pa pri vleki težke prikolice, speljevanju na zelo strmem klancu z slabim oprijemom nikakor ne morejo nadomestiti zmogljivosti štirikolesnega pogona. Tukaj so njegovi 4x4 tekmeci zagotovo v prednosti, kar se širine uporabe izven asfalta tiče. | Foto: Jure Gregorčič Velja omeniti, da stikalo grip control in njegovi programi na zasnežni cesti, pa pri vleki težke prikolice, speljevanju na zelo strmem klancu z slabim oprijemom nikakor ne morejo nadomestiti zmogljivosti štirikolesnega pogona. Tukaj so njegovi 4x4 tekmeci zagotovo v prednosti, kar se širine uporabe izven asfalta tiče. Foto: Jure Gregorčič

Za koliko denarja?

Vrh ponudbe bo predstavljala izvedba 3008 GT, ki v ospredje postavlja dinamičen videz in bogato serijsko opremo, med katero so celovita ponudba aktivne vozniške asistence, navigacija 3D, 19-palčna platišča, LED-žarometi, paket i-Cockpit amplify, dinamični paket sport, masažni sedeži … Peugeot 3008 GT bo na voljo le v kombinaciji z najmočnejšim dizlom 2.0 BlueHDi 180 in šeststopenjskim samodejnim menjalnikom EAT6. Za to najbolj zmogljivo in opremljeno različico bo treba pripraviti 31.970 evrov. | Foto: Jure Gregorčič Vrh ponudbe bo predstavljala izvedba 3008 GT, ki v ospredje postavlja dinamičen videz in bogato serijsko opremo, med katero so celovita ponudba aktivne vozniške asistence, navigacija 3D, 19-palčna platišča, LED-žarometi, paket i-Cockpit amplify, dinamični paket sport, masažni sedeži … Peugeot 3008 GT bo na voljo le v kombinaciji z najmočnejšim dizlom 2.0 BlueHDi 180 in šeststopenjskim samodejnim menjalnikom EAT6. Za to najbolj zmogljivo in opremljeno različico bo treba pripraviti 31.970 evrov. Foto: Jure Gregorčič Prodaja novega 3008 se je v Sloveniji že začela. Vstopni model z osnovnim paketom opreme acces (ročna klimatska naprava, jeklena platišča, a tudi digitalni merilniki i-Cockpit, šest zračnih blazin, električni pomik vseh stekel in zunanjih ogledal …) in 1,2-litrskim 96-kilovatnim bencinarjem serije puretech stane 20.390 evrov.

Cenovni razpon pri 34.890 evrih zaokroži 3008 GT z najmočnejšim dizlom s 180 "konji", šeststopenjskim avtomatikom in zelo bogato serijsko opremo, ki vključuje tudi masažne sedeže in odišavljenje kabine ter celoten nabor aktivnih varnostnih pripomočkov.

Peugeot 3008 | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič V vseh primerih pa je treba pripraviti dodatne evre za sistem nadzora oprijema grip control s prilagojenimi voznimi programi. Ta odvisno od izbrane opreme stane od 400 do 790 evrov.

So pa pri uvozniku s Peugeotom sklenili slovensko izdajo in sestavili tudi vozila po meri slovenskega trga, saj pri nas, kot pravijo kupci, le redko posegajo po osnovnih različicah peugeotov. Za model 3008 1,2 puretech 130 z drugo stopnjo opreme active in dodanim navigacijskim 3D-sistemom bo treba pripraviti razmeroma ugodnih 21.785 evrov, za tak paket v dizelski različici 1,6 BlueHDi 120 pa 22.990 evrov.

Nekako najbolj "slovenska" različica z že relativno bogato tretjo stopnjo opreme 3008 allure in 1,6-litrskim dizlom BlueHDi 120 ter navigacijo 3D stane 24.060 evrov.

RAZLIČICA MOTOR MENJALNIK ZMOGLJIVOSTI PORABA in IZPUSTI CENA
1.2 PureTech 110 turbo bencinski trivaljni, 1199 cm3, 81 kW, 205 Nm ročni (6) 183 km/h, 11,5  5,1 l/100 km, 115 g/km CO  
1.2 PureTech THP 130 turbo bencinski, 1199 cm3, 121 kW, 240 Nm ročni ali samodejni 6-stopenjski 196 ali 197 km/h, 10,1 ali 10,2 s od 5,0 do 5,1 l/100 km, 115 g/km CO2  
1.6 BlueHDi 100 turbo dizelski, 1560 cm3, 73 kW, 254 Nm ročni (5) 174 km/h, ni podatka od 4,0 do 4,2, od 103 do 109 g/km CO2  
1.6 BlueHDi 120 turbo dizelski, 1560 cm3, 88 kW, 300 Nm ročni (6) ali samodejni (EAT6) 189 km/h ali 185 km/h, 11,2 ali 11,6 s od 4,0 do 4,4 l/100 km, od 104 do 114 g/km CO2  
2.0 BlueHDi 150 turbo dizelski, 1997 cm3, 110 kW, 370 Nm ročni (6) 207 km/h, 9,6 s od 4,4 do 4,7 l/100 km, od 114 do 121 g/km CO2  
2.0 BlueHDi 180 turbo dizelski, 1997 cm3, 133 kW, 400 Nm samodejni (EAT6) 207 km/h, 8,9 s 4,8 l/100 km, 124 g/km CO2  

Bi raje videli, da bi 3008 ostal limuzinski kombi?

  • da, ker je bolj prilagodljiv in zato družinsko primernejši
    8,42 %
    31 glasov
  • ne, ker je športni terenec bolj trendovski in se v njem višje sedi
    85,60 %
    315 glasov
  • ponuditi bi morali obe različici
    5,98 %
    22 glasov
Oddanih 368 glasov
Ne spreglejte