Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sobota,
1. 10. 2016,
6.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Natisni članek

Peugeot Avtosalon Pariz 2016 SUV Avtomoto Družinski Avtomoto

Sobota, 1. 10. 2016, 6.26

6 let, 6 mesecev

Francoski levi z vse bolj nabrušenimi kremplji in drznimi postavami

Prvi vtisi: Peugeot 5008 – prvič v avtomobilu, v katerem je Peugeot spremenil vse #video

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83
Peugeot 5008 - Avtosalon Pariz 2016 | Foto Peugeot

Foto: Peugeot

Peugeot 5008 je tisti Peugeotov avtomobil, ki je v Parizu požel daleč največ zanimanja. Ob rami z manjšim in prav tako novim 3008 je glasnik nove oblike Peugeotove družinske mobilnosti. Mu bo uspelo? O tem in vseh ključnih vprašanjih smo govorili z Bertrandom Clergeotom, produktnim vodjem projekta 5008.

Prvi 5008 je zdržal eno generacijo. Bo drugi dlje?

Oblikovne drznosti in poguma Francozom ne gre očitati. | Foto: Peugeot Oblikovne drznosti in poguma Francozom ne gre očitati. Foto: Peugeot Peugeotova klasično enoprostorska zgodba, imenovana 5008, je trajala natančno eno generacijsko obdobje. Avtomobil je bil dober, privlačen, vozno več kot zadovoljiv in v prvih letih obstoja tudi tehnološko na ravni tekmecev. A trendi narekujejo zaton klasičnih enoprostorcev in vzpon SUV-jev ter križancev. Peugeot je bil prislinjen v redefiniranje modela 5008 in nastal je – 5008. Spet, a spremenjen do neprepoznavnosti. Vsaj na zunaj.

Novi peugeot 5008: družinski enoprostorec je postal crossover

Peugeot obljublja učinkovito združitev prednosti klasičnih enoprostorskih vozil s prednostmi športnih terencev, kar je vidno tudi po zbiranju prvih vtisov. Zunanji videz je poveden – predrzen, a čist in dovolj atraktiven, da je 5008 postal eden najbolj obleganih avtomobilov letošnjega Pariza.

Spoznajte še drugega leva s crossover grivo: V Slovenijo najprej prihaja zanimivi peugeot 3008

Na ceste že oktobra prihaja novi peugeot 3008, s katerim Francozi tudi v Sloveniji začenjajo novo dobo.

Peugeot 3008 – enoprostorec v popolni preobrazbi postal prostoren in zanimiv športni terenec

Popolna preobrazba peugeota 3008 že pošilja tudi na Dakar - na dirko vseh dirk. Takšen je rezultat, ko gre družinski križanec v fitnes Peugeotovega motošportnega oddelka. | Foto: Peugeot Popolna preobrazba peugeota 3008 že pošilja tudi na Dakar - na dirko vseh dirk. Takšen je rezultat, ko gre družinski križanec v fitnes Peugeotovega motošportnega oddelka. Foto: Peugeot

V kabini kraljuje tehnološko napreden in atraktiven i-cockpit druge generacije

Večina voznikov bo zlahka videla digitalno instrumentno ploščo. | Foto: Ciril Komotar Večina voznikov bo zlahka videla digitalno instrumentno ploščo. Foto: Ciril Komotar Kabina, v kateri prvič kraljuje Peugeotov i-cockpit druge generacije, dinamiko potez dvigne raven višje, Peugeot pa je izboljšal tudi uporabniško izkušnjo, kar ne velja le na papirju, ampak tudi v praksi. Pravzaprav se v tem trenutku ne spomnim niti ene avtomobilske kabine, ki bi ponujala nekaj podobno atraktivnega, sploh zunaj strogo športnih vozil in v zavetju družinske naravnanosti.

Občutki so v primerjavi s predhodniki ter uvajalci arhitekturne in tehnološke zasnove i-cockpit izboljšani. Večina voznikov bo zlahka videla digitalno instrumentno ploščo, vmesnik, ki ga uporabnik upravlja s pomočjo tapkanja po sredinskem zaslonu, je bolj odziven, kot je bil, volan pa ostaja majhen, priročen in športen. Hvalimo!

Velika pričakovanja. Se bo realnost ujela s teorijo?

Bertrand Clergeot, projektni vodja razvoja vozila 5008 | Foto: Ciril Komotar Bertrand Clergeot, projektni vodja razvoja vozila 5008 Foto: Ciril Komotar Posebnosti in podrobnosti, ki nase vlečejo oko in dlani, je ogromno. Stikala sredinskega grebena lahko klišejsko poimenujem letalska, ne morem pa zanikati njihove atraktivnosti in priročnosti. Enako velja za svojevrstno oblikovano prestavno ročico samodejnega menjalnika. Takšne vrste priročnost pa je v 5008 le vrh ledene gore, trdi Bertrand Clergeot, projektni vodja razvoja vozila 5008. Clergeot o 5008 govori z redko videnim zanosom in tudi ob vprašanju o pričakovanju potencialnih kupcev v odgovoru potrdi prepričanje o smeri, ki jo je ubral Peugeot:

"Prvi odzivi so zelo pozitivni, zato so tudi naša pričakovanja velika. Zanašamo se na rezultate predhodnih t. i. kliničnih testov, v katerih pa niso sodelovali le Peugeotovi kupci. Izvedli smo jih po vseh večjih in nekaterih manjših trgih modela 5008. Vsi rezultati so bili odlični."

Video: prostor, veliko uporabnega prostora ...

Je bil prejšnji 5008 Peugeotov zadnji klasični enoprostorec?

Njegovim besedam verjamem. Tudi zato, ker Peugeot najbrž ne bi kar tako, na vrat na nos, odslovil svojega edinega pravega enoprostorca, načrte za kakršnokoli klasično enoprostorsko prihodnost pa za nedoločen čas postavil na hladno. Ključno pri vsem skupaj je med drugim tudi to, da Peugeot kupcem tudi v novem, izrazito športnoterenskem 5008 še zmeraj ponuja modularno zasnovano kabino, zračnost in prostornost – glavne značilnosti predhodnika.

Peugeot 5008 je v primerjavi s predhodnikom zrasel, samozavestno posvojil zasnovo športnega terenca ali, pravilneje, križanca, obenem pa zadržal kakovosti enoprostorca. Njegova sedemsedežna kabina bo v modularnem smislu ponujala veliko prilagodljivosti. Kot zanimivost velja omeniti, da bosta sedeža šest in sedem popolnoma odstranljiva. | Foto: Peugeot Peugeot 5008 je v primerjavi s predhodnikom zrasel, samozavestno posvojil zasnovo športnega terenca ali, pravilneje, križanca, obenem pa zadržal kakovosti enoprostorca. Njegova sedemsedežna kabina bo v modularnem smislu ponujala veliko prilagodljivosti. Kot zanimivost velja omeniti, da bosta sedeža šest in sedem popolnoma odstranljiva. Foto: Peugeot

Brez težav v procesu nastajanja ni šlo

Peugeot je med snovanjem novega 5008 naletel na povsem nov teritorij. Clergeot pojasnjuje, da so imeli veliko težav pri zadržanju enake višine vozila. Ne pozabite namreč, da je trebuh modela 5008 veliko bolj oddaljen od tal, kot je bil pri predhodniku, njuna višina pa je praktično enaka.

"Predhodnik je bil od tal oddaljen klasičnih 15 centimetrov, novinec pa je kar 23 centimetrov. Kljub enaki oziroma večji prostornini je višina vozila ostala praktično enaka. Da smo to dosegli, smo veliko napora vložili v prilagajanje arhitekture, veliko truda so vložili tudi naši dobavitelji, spremembe so prišle tudi do sedežev in notranje opreme … Kljub temu je celo prostora za glave v tretji vrsti še nekoliko več, kot ga je bilo prej. Na to smo zelo ponosni." | Foto: Ciril Komotar "Predhodnik je bil od tal oddaljen klasičnih 15 centimetrov, novinec pa je kar 23 centimetrov. Kljub enaki oziroma večji prostornini je višina vozila ostala praktično enaka. Da smo to dosegli, smo veliko napora vložili v prilagajanje arhitekture, veliko truda so vložili tudi naši dobavitelji, spremembe so prišle tudi do sedežev in notranje opreme … Kljub temu je celo prostora za glave v tretji vrsti še nekoliko več, kot ga je bilo prej. Na to smo zelo ponosni." Foto: Ciril Komotar

Tekmeci? Kodiaq in povečani tiguan? Sčasoma jih bo še več.

Clergeot v tem trenutku ne vidi tekmecev, ki bi družinsko mobilnost ponujali po enakem receptu: "Ustvarili smo avtomobil, ki v tem trenutku prav zares nima veliko tekmecev, a obenem vemo, da konkurenca prihaja. Dober primer je škoda kodiaq, Volkswagen je že napovedall sedemsedežnega tiguana XL … Vse skupaj se bo spremenilo že prihodnje leto. Bistvo je v tem, da imamo v tem trenutku nekaj malega prednosti. To je za nas ključno."

Za zdaj le bencinarji in dizli. Hibrida ne bo.

Peugeot 5008 | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar Vprašanju o integraciji hibridne tehnologije se seveda ni mogel izogniti. Jasno je, da koncern PSA marljivo razvija svojo hibridno in električno prihodnost. V tem načrtu v tem trenutku ni modela 5008. Clergeot to upravičuje z naslednjimi besedami:

"Prilagodljivost in prostornost sta pri vozilu tega segmenta v tem trenutku še najpomembnejši. Želimo, da 5008 ostane sedemsedežnik (sedeža šest in sedem sta odstranljiva), zadržati hočemo tudi izhodiščno prostornost prtljažnika. Tudi zato v tem trenutku tehnično in tudi v skladu z arhitekturo vozila ni mogoče imeti tretje sedežne vrste, obenem pa dovolj prostora zagotoviti še baterijam. Vsekakor možnosti za kaj takega v prihodnosti ne zanikamo."

Produktni vodja novega peugeota 5008: "Želimo, da 5008 ostane sedemsedežnik (sedeža šest in sedem sta odstranljiva), zadržati hočemo tudi izhodiščno prostornost prtljažnika." | Foto: Ciril Komotar Produktni vodja novega peugeota 5008: "Želimo, da 5008 ostane sedemsedežnik (sedeža šest in sedem sta odstranljiva), zadržati hočemo tudi izhodiščno prostornost prtljažnika." Foto: Ciril Komotar

Ne spreglejte