Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
22. 11. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

Natisni članek

Audi Mercedes-Benz BMW Volvo Alfa Romeo MINI

Torek, 22. 11. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Deset najbolje prodajanih premium kompaktnih avtomobilov v Evropi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

Med premium kompaktnimi avtomobili nižjega srednjega razreda prevladujejo nemška vozila, po celotnem obsegu je najuspešnejša skupina BMW. Ta preseneča s prodajo svojega prvega malega enoprostorca. Premium avtomobil je v povprečju za 23 odstotkov dražji od velikoserijskega "ljudskega" predstavnika tega razreda, v katerem zanesljivo prevladuje volkswagen golf.

Najbolje prodajan premium kompaktni avtomobil je kombilimuzinski audi A3, limuzinska in kabroietska izvedba prispevata le majhen del celotne evropske prodaje tega Audijevega modela. | Foto: Najbolje prodajan premium kompaktni avtomobil je kombilimuzinski audi A3, limuzinska in kabroietska izvedba prispevata le majhen del celotne evropske prodaje tega Audijevega modela.

Med deset najbolje prodajanih sta dve izvedbi mercedes-benza razreda A. | Foto: Vinko Kernc Med deset najbolje prodajanih sta dve izvedbi mercedes-benza razreda A. Foto: Vinko Kernc Od začetka leta do konca avgusta se je prodaja v kompaktnem razredu premium avtomobilov povečala za 9,2 odstotka, na skupno več kot 606 tisoč prodanih avtomobilov, kažejo podatki analitične skupine Jato Dynamics. Do leta 2020 bo prodaja v tem razredu predvidoma presegla milijon vozil letno, kar do zdaj ni uspelo še nobenemu premium razredu avtomobilov.

Avtomobili pogosto dobijo vlogo drugega avtomobila v (premožnejši) družini. Stereotipno je glavi družine, ne glede na spol, namenjena razred večja limuzina (ali crossover oziroma športni terenec), kompaktni avtomobil pa pogosto služi dopolnilu domačega voznega parka. Seveda to v vseh primerih ne drži. Avtomobil je lahko tudi dopolnilo vozniškim ambicijam lastnika večjega premium vozila, saj si pogosto tovrstni kupci lahko privoščijo tudi lastništvo več avtomobilov.

Povprečna cena premium vozila tega razreda znaša 31 tisoč evrov

Prodajo pospešujejo predvsem nove karoserijske izvedbe vozil iz Audija, Mercedes-Benza in BMW, ki so pričakovano tudi najuspešnejše znamke tega segmenta. Vlaganje v ta razred je smiselno, saj ti avtomobili na petih največjih evropskih trgih v povprečju stanejo 31 tisoč evrov, kar je okrog 23 odstotkov več od preostalih velikoserijskih "ljudskih" konkurenčnih avtomobilov istega razreda. Ti na trgih v Nemčiji, Veliki Britaniji, Italiji, Franciji in Španiji v povprečju stanejo okrog 23 tisoč evrov.

 

prodaja januar-avgust 2016

sprememba 2016/2015

audi A3

126 tisoč

7,2 %

mercedes-benz razreda A

91 tisoč

+ 18 %

BMW serije 1

82 tisoč

+ 0,8 %

BMW serije 2 active tourer / gran tourer

65 tisoč

+ 27%

mercedes-benz razreda B

48 tisoč

12 %

volvo V40

46 tisoč

5 %

mercedes-benz CLA

43 tisoč

+ 12%

alfa romeo giulietta

29 tisoč

+ 3,4 %

mini countryman/paceman

23 tisoč

17%

mini clubman

21 tisoč

/

  • Vir: JATO Dynamics

BMW je letos v osmih mesecih prodal že 65 tisoč izvedb serije 2 active tourer oziroma gran tourer. | Foto: Ciril Komotar BMW je letos v osmih mesecih prodal že 65 tisoč izvedb serije 2 active tourer oziroma gran tourer. Foto: Ciril Komotar

Audi A3 je najuspešnejši posamezni model, Mercedes-Benz najboljša znamka, BMW Group pa najuspešnejša poslovna skupina

Z vidika prodaje posameznega modela je bil v prvih osmih mesecih leta najuspešnejši audi A3, ob upoštevanju vseh izvedb enega modela pa sta bila Mercedes-Benz in BMW še uspešnejša. Medtem ko se pri audiju A3 dobro prodaja le klasična kombilimuzinska izvedba, tako limuzina kot kabriolet pa veljata za nišna modela, imata v prvi deseterici najuspešnejših modelov Mercedes-Benz in BMW kar tri oziroma dva svoja predstavnika.

Skupina BMW lahko v svojo vsoto šteje tudi prodajo minija countrymana, pacemana in novega clubmana. Mercedes je skupno v tem razredu prodal 185 tisoč avtomobilov, kot poslovna skupina pa bi bila BMW in Mini z več kot 200 tisoč prodanimi avtomobili še uspešnejša.

Med vozili, ki niso izdelana v Nemčiji, je še najuspešnejši volvo V40. | Foto: Ciril Komotar Med vozili, ki niso izdelana v Nemčiji, je še najuspešnejši volvo V40. Foto: Ciril Komotar

BMW s serijo 2 active tourer obrnil negativni trend prodaje majhnih enoprostorcev

BMW je presenetil z dobro prodajo zanje precej prelomnega modela serije 2 active tourer, s katerim so se prvič spoprijeli z enoprostorsko zasnovo in s platformo UKL uporabili zanje neznačilen pogon na sprednji kolesi. V prvih osmih mesecih je prodaja obeh različic tega avtomobila narasla za 27 odstotkov. BMW-jev enoprostorec je bil tako uspešnejši od mercedes-benza razreda B ter tudi "ljudskih" renault scenica (generacija v odhajanju) in forda C-max.

"BMW je presenetil avtomobilsko industrijo, saj je obrnil trend padanja prodaje pri majhnih enoprostorcih," so za Autonews Europe prodajne rezultate komentirali analitiki Jato Dynamicsa.

Nemškim tekmecem le drobtinice

Tekmeci nemških avtomobilskih znamk težko konkurirajo avtomobilom iz Stuttgarta, Münchna in Ingolstadta. Volvo V40 je na skupno šestem mestu najuspešnejši avtomobil, ki ne izvira iz Nemčije. Ta je posledično tudi vodilna država po prodaji premium kombilimuzin v Evropi.

Ne spreglejte