Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
19.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 4. 12. 2015, 19.00

8 let

BMW serije 2 gran tourer – bolj družinski in tudi kot sedemsedežnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ko so pri Daimlerju rekli B, so v Münchnu odgovorili z active tourerjem. A niso rekli zadnje: zdaj je prišel še gran tourer, daljši, prostornejši in še bolj družinski.

V drugo: še bolj družinsko naravnan, daljši in višji

Ni se še dobro polegel prah okrog prvega beemveja, ki je gnan na sprednji kolesi, že so pri tej znamki predstavili izpeljanko tega modela.

Gran tourer je vse do stebrička B enak active tourerju, od tod proti zadku pa je podaljšan v medosju (za deset centimetrov) in na zadnjem previsu (za 11), torej skupaj za 21 centimetrov oziroma točneje za 214 milimetrov.

Drugačna sta tudi streha in zadek – streha je višja za 53 milimetrov in podaljšana, da so zadnja vrata bolj navpična, s tem pa je v notranjosti nekaj več prostora za glave, prtljažnik pa je večji. Vrata prtljažnika so lahko električno pomična ter imajo lahko funkcijo odpiranja in zapiranja na zamah noge pod zadnjim odbijačem.

Za prednjima sedežema: prostor, posvečen otrokom

Zaradi podaljšanega medosja so lahko klop druge vrste pomaknili nekoliko naprej, zato so jo lahko narahlo razširili in s tem omogočili, da gredo zdaj na njo trije otroški sedeži.

Ta klop je za 13 centimetrov vzdolžno pomična in sicer v razmerju 60:40, medtem ko so njena naslonjala zložljiva v razmerju 40:20:40. Pod klopjo so namestili nekaj predalov, ki so v osnovi mišljeni za odlaganje (naprimer) manjših otroških knjig ali revij, poleg tega pa kot dodatno opremo ponujajo na novo razvit sistem, ki se pripne na hrbet prednjih sedežev.

Tam je navpičen utor, v katerega se lahko vstavi mizica. Ta je višinsko prilagodljiva, v njej pa je prostor tudi za (otroško) plastenko.

Glavna pridobitev gran tourerja: tretja sedežna vrsta

Gran tourer ima v štirih bočnih vratih prostor za veliko, 1,5-litrsko plastenko, glavna pridobitev v primerjavi z active tourerjem pa je možnost tretje sedežne vrste. Tudi tu gre za sedeža, ki se potopita v dno in ju je mogoče posamično izvleči. Med njima je nekaj prostora za drobnarije, vključno s pločevinko, nekaj prostora za odlaganje pa je še na bokih avtomobila ob obeh sedežih.

Za lažji dostop do sedežev v tretji vrsti, na katera je prav tako mogoče pritrditi otroške sedeže, se druga vrsta lahko odmakne z enim gibom, s tretjo vrsto sedežev pa je gran tourer prvi sedemsedežnik v segmentu kompaktnih luksuznih limuzinskih kombijev.

Litri in spet litri

Gran tourer je torej lahko pet- ali sedemsedežnik. V prvem primeru ima prtljažnik velik od 645 do 1.905 litrov, s sedmimi sedeži pa od 560 do 1.820 litrov.

V obeh primerih je dno prtljažnika enako visoko in zmore gostiti tudi odstranljivi rolo, le da je v petsedežniku pod dnom še stolitrski prostor.

Uradnega podatka o velikosti prtljažnika, ko sta postavljena tudi sedeža tretje vrste, ni, ima pa gran tourer lahko tudi poklopno naslonjalo sovoznikovega sedeža in takrat je v njem mogoče prevažati do 2,6 metra dolge predmete.

Klic na pomoč s samodejnim prenosom dodatnih ključnih informacij

Tudi gran tourer lahko, kot vsi beemveji, razvaja z bogato opremo vse do barvnega projicirnega zaslona za merilniki in radarskega tempomata, ki zna sam prilagajati hitrost tudi v počasnih kolonah, a je v njem menda še posebej zanimiv connecteddrive.

Ta med drugim vsebuje klic v sili (v primeru prometne nesreče), na podlagi katerega v centru, kjer te klice prejemajo, takoj ugotovijo, koliko je oseb v vozilu, koliko varnostnih blazin se je sprožilo ter druge v primeru nesreče pomembne podatke s številnih tipal, vključno z lokacijo in modelom vozila.

Mykidio: da otrokom ne bo dolgčas

Za potnike v drugi in tretji vrsti, predvsem seveda za otroke, so v sodelovanju z zunanjimi partnerji zasnovali sistem oziroma aplikacijo mykidio, ki jo voznik lahko upravlja s krmilnikom sistema idrive. Aplikacija ob plačilu naročnine omogoča dostop do raznih vsebin – otroških zvočnih knjig, zvočne igre, filmov in TV-serij.

Zanimiva je tudi možnost BMW kids cockpit, s katero imajo otroci dostop do nekaterih podatkov o vožnji, na primer o hitrosti ali o času do cilja. Aplikacija zmore upravljati tudi tablične računalnike.

Večji in težji, a vseeno dinamičen, kot BMW mora biti

V podkožju pa je gran tourer enak active tourerju, le da so mu prilagodili podvozje glede na nove mere in okoli stokilogramski prirastek v masi vozila.

Na začetku bo na voljo kar pet motorjev, med katerimi bo najmočnejši turbodizel v kombinaciji s štirikolesnim pogonom Xdrive, menjalniki pa so v osnovi ročni (6) ali samodejni (6 ali 8) za doplačilo, le s štirikolesnim pogonom je samodejni menjalnik serijski. Ne glede na izbiro pogona pa pri BMW zatrjujejo, da je gran tourer enako dinamičen kot active tourer oziroma tako dinamičen, kot BMW mora biti.

Na krstni vožnji smo na kratko preizkusili (le) oba najzmogljivejša motorja, ki brez dvoma zagotavljata veliko športne dinamike. Petim motorjem se bosta do poletja, torej kmalu po začetku prodaje, pridružila še dva, 216i in 220d, drugo z le sprednjim pogonom.

BMW sredi ofenzive: obljuba o novih spredaj gnanih različicah za zdaj drži

Pred kratkim so pri BMW napovedali ponovno povečanje ponudbe modelov in različic, med njimi tudi spredaj gnanih. Gran tourer je že eden izmed teh, a zagotovo ne zadnji.

S tem dopolnjuje ponudbo serije 2, ki je ta hip najbolj pestra, saj vsebuje tako (v osnovi) zadaj gnane "klasične" dvojke kot družinsko usmerjene, spredaj gnane in zato v tem trenutku še vedno kontroverzne kompaktne limuzinske kombije. Ob tem se zdi legendarni stavek "nič več ne bo tako, kot je bilo" še posebej primeren.

Ne spreglejte