Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
10. 12. 2015,
11.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 10. 12. 2015, 11.41

8 let

Lahko kompaktni BMW-jev enoprostorec upraviči ceno 48 tisoč evrov?

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kako uporaben in prilagodljiv je prvi sedemsedežni BMW? Z najprostornejšim prtljažnikom v celotni BMW družini in prilagodljivo kabino so osnove pokrite. Kaj pa cena?

Za dokončno potrditev med sebi podobnimi je potreboval več prostora

Za začetek zanimivost. BMW 2 grand tourer je cenejši od krepko manjšega active tourerja. Sicer le zato, ker lahko kupci večjega izberejo tudi "le" 75-kilovatno različico 1,4-litrskega turbobencinskega motorja, kupci manjšega pa ne.

Kolikokrat se bo ta razmeroma šibak motor znašel pod pokrovom tako mersko zajetnega vozila, je že drugo vprašanje, pa vendar, 2 grand tourer ima 11 centimetrov daljše medosje, dobrih pet centimetrov višjo streho in dobrih 21 centimetrov daljšo karoserijo – skupek omenjenih pa seveda pomeni znatno več prostora.

Primerjava primerljivo motoriziranih in podobno opremljenih izvedb znova vzpostavi pravilno ravnovesje s cenovno razliko vsaj 1.350 evrov (in navzgor) v prid active tourerja.

Nazaj k bistvu. Prostornost je torej tisti najočitnejši element grand tourerja, ki lahko BMW-jev še zmeraj svež model dokončno zakoliči kot kredibilno alternativo med sebi podobnimi. Po prvem temeljitejšem testiranju, med katerim smo njegovo kabino nekajkrat – ali z otroki, odraslimi ali le prtljago – napolnili do konca, poročamo, da kaže dobro.

560 litrov prtljažnika. Če izberete 5-sedežnega pa 645!

Začnimo povsem zadaj. Preizkusili smo sedemsedežno izvedbo (doplačilo dodatnih dveh sedežev stane 825 evrov) s 560 dostopnimi prtljažnimi litri. Ob podrti drugi sedežni vrsti številka naraste na 1.820 litrov (ko je vzdolžno pomična klop pomaknjena povsem naprej), ob vseh postavljenih sedežih ga je za pričakovano skromnih 145 litrov. In mimogrede, petsedežna izvedba s 645 oziroma 1.905 litri velja za BMW-ja z največjim prtljažnikom. Prtljažna vrata se odpro do višine 1,87 metra, kar bo zadostovalo večini.

Poklopljiv je tudi sovozniški sedež – v tem primeru lahko kabina pogoltne do 2,6 metra dolge predmete – a previdno, če so sedeži električno pomični, ta prednost izgine. Hbrtišči sprednjih sedežev poleg odlagalnih mrežic lahko ponudita dve mizici, letalski po naklonu in celo višini. Priročno zaradi prilagodljivosti, manj zaradi prostora, ki ga zavzameta.

Kdo v tretjo vrsto?

Dostop do tretje vrste je zaradi vzdolžnega pomika druge vrste znosen. Vsekakor se bodo tam zadaj lažje namestili mlajši in bolj gibčni. Prostora za glave je za povprečno velike odrasle ravno še dovolj.

Moti le dejstvo, da sta sedeža, podobno kot pri vseh tekmecih, nameščena zares globoko, zato bodo imeli odrasli in večji otroci kolena pri prsih. Kabina je polna dostopnih odlagališč in predalov, nadpovprečno veliki so predvsem tisti v vratih.

Kokpit - pravi BMW

Kot smo poudarili že po prvi vožnji manjšega active tourerja in na prvem testu, je kokpit, ki ga večji brat deli z manjšim, oblikovno in arhitekturno, predvsem v primerjavi z BMW-jevim uveljavljenim slogom v drugih vozilih, presenetljvo razgiban, kar odlično ergonomsko zasnovo le še poudari. Več o ureditvi sprednjega dela lahko preberete v testu active tourerja.

Čvrst - dobro za voznika, manj dobro za potnike zadaj

Na cesti blesti. V slogu manjšega brata zavoje požira z veseljem in zanesenjaštvom zadaj gnanih bratov. Seveda so občutki povsem drugačni, vedenje predvidljivejše, a je podkrmarjenje (uhajanje sprednjega dela vozila iz zavoja) dobro zadušeno, vsa izkušnja pa ugled družinskega vozniško usmerjenega pedigreja ohrani skoraj nedotaknjen.

Udobje je stvar okusa, pravijo. Grand tourer je nastavljen čvrsto, kar bodo najbolj čutili potniki iz druge in tretje vrste. Dobro za športne voznike, slabše za tiste, ki pričakujejo mehkobo nekaterih tekmecev, v segmentu uveljavljenih dlje časa. Ste pričakovali kaj drugega?

Ne spreglejte