TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2008,
8.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2008, 8.14

6 let, 7 mesecev

Že jutri postopek proti Sloveniji zaradi uvedbe vinjet?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropska komisija bo kmalu sprožila postopek proti Sloveniji zaradi uvedbe polletnih in enoletnih vinjet, je nakazal tiskovni predstavnik komisije Fabio Pirotta.

Evropska komisija bo postopek predvidoma sprožila po natančni analizi odgovora, ki ga je dobila od Slovenije, potem ko je od države sredi junija zahtevala pojasnila glede uvedbe vinjet, ker je po njeni presoji obstajala možnost, da ta ukrep ni v skladu s pravnim redom EU.

Slovenske oblasti imajo mesec dni, da se pritožijo Slovenija bo tako dobila prvi pisni opomin zaradi kršenja pravnega reda EU, s čimer se začne vsak postopek komisije proti državi članici zaradi nespoštovanja evropskih pravil. "Nato imajo slovenske oblasti približno mesec dni časa, da na ta prvi opomin odgovorijo," je danes pojasnil Pirotta.

Če se država na prvi opomin ne odzove ustrezno, temu prvemu koraku sledi drugi opomin v obliki "obrazloženega mnenja". "Med prvim opominom in obrazloženim mnenjem je običajno časovni razpon šestih mesecev," je postopek pojasnil Pirotta. Če tudi drugi opomin ne zaleže, se postopek nadaljuje na Sodišču Evropskih skupnosti.

Gre za diskriminacijo tujcev Ustrezen odziv slovenskih oblasti na opomin komisije naj bi bila uvedba vinjet za krajše obdobje. Kritiki ukrepa se namreč pritožujejo predvsem zaradi tranzitnega prometa in zahtevajo vinjete tudi za krajše obdobje. Trdijo namreč, da gre za diskriminacijo tujcev, ki slovenske ceste uporabljajo manj kot slovenski državljani.

Slovenija zanika, da uvedba vinjet diskriminira na podlagi državljanstva Slovenija je v odgovoru komisiji uvedbo vinjet branila z argumenti, da ta ukrep nikakor ne diskriminira na podlagi državljanstva, da ne omejuje prostega pretoka oseb v okviru notranjega trga EU ter da ne vpliva na možnost dostopa tujih državljanov na trge drugih držav članic in ne more preprečiti niti omejiti dostopa na ozemlje Slovenije ali gibanja po ozemlju notranjega trga.

Uvedba tedenskih ali desetdnevnih vinjet?

Na Statističnem uradu RS (SURS) opozarjajo, da je zaradi uvedbe vinjet tržni status Družbe za avtoceste v RS (Dars) vprašljiv. Polletne in letne vinjete se namreč po metodologiji Evropskega statističnega urada vštevajo med davke in ne veljajo kot plačilo za opravljeno storitev. Če Slovenija ne bo uvedla vinjet s krajšim rokom, bo tako treba z letom 2009 vsa posojila Darsa z državnim poroštvom, ki trenutno znašajo 2,564 milijarde evrov, prenesti v primanjkljaj in dolg države. To pa bi lahko otežilo javnofinančni položaj Slovenije in teoretično tudi doseganje enega od maastrichtskih kriterijev.

Nove težave za Darsovo blagajno? Uvedba tedenskih ali desetdnevnih vinjet pa bi po poročanju spletnega Dnevnika prav tako lahko Darsovi, ter posredno tudi državni, blagajni povzročila dodatne probleme. Obstaja možnost, da bo Darsov finančni izplen po njihovi uvedbi manjši. Sklepati gre, da bo vinjeto s krajšim rokom trajanja kupila velika večina tujcev, ki so do zdaj zgolj za prečkanje države morali kupiti polletno vinjeto po ceni 35 evrov.

Po prvotnih neuradnih podatkih je ministrstvo za promet načrtovalo prodajo med dva in pet milijonov vinjet tujcev, do konca avgusta pa je Dars skupaj prodal okoli 1,7 milijona polletnih vinjet. Dars je do 21. julija prodal skupno približno 1,2 milijona šestmesečnih vinjet za osebna vozila ter približno 20.000 šestmesečnih vinjet za motorna vozila. V prvih šestih mesecih letos so prihodki od cestnin po prvi oceni znašali približno 88 milijonov evrov neto.

Sistem ABC za cestninjenje težkih tovornih vozil Danes pa je v veljavo stopil sistem ABC za cestninjenje težkih tovornih vozil. Ta naj bi se začasno uporabljal za vozila t.i. četrtega cestninskega razreda, in sicer do uvedbe elektronskega cestninjenja v prostem prometnem toku za tovorna vozila, ki mora biti uveden do 31. julija 2009.

Ne spreglejte