TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
13. 1. 2016,
19.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Veselin Vujović intervju Dragan Gajić Sebastian Skube

Sreda, 13. 1. 2016, 19.09

6 let, 6 mesecev

Veselin Vujović pred EP: Slovenija ogromno napredovala v obrambi

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Menim, da fantje dobivajo to, kar se mi zdi zelo pomembno: uživajo, ko igrajo obrambo," pred odhodom na evropsko prvenstvo na Poljsko ugotavlja selektor rokometne reprezentance Veselin Vujović.

Maja je postal slovenski selektor, zdaj bo Veselin Vujovićpopeljal reprezentanco na prvo veliko tekmovanje. Slovenija se bo v prvem delu v soboto pomerila s Švedsko, nato še s Španijo in z Nemčijo. Tik pred zdajci sta razpoloženje nekoliko skazili poškodbi Jureta Dolenca in Klemena Cehteta. Kar nekaj polemik je vzbudil izpad Dragana Gajića iz ekipe, a je prvi strelec prvenstva nato mesto dobil naknadno , po Dolenčevi poškodbi. Vujović je med drugim obrazložil tudi svoj izbor.

Lahko potegnete črto pod priprave? Prezadovoljen sem bil, da so se nas v večjem delu priprav z izjemo Klemena Ferlina poškodbe izognile. A ko smo mislili, da bomo na prvenstvo odšli zdravi, sta nam prekrižali načrte poškodbi Jureta Dolenca, ki je zelo pomemben, in Klemena Cehteta. Stanje z Dolenčevo mišico je precej resno, pri Cehtetu pa ni jasno, ali zmore igrati ali ne.

Zato smo se odločili, da v Vroclav odpeljemo 17 igralcev (tudi Sebastiana Skubeta, op. a.). Pri zadevah, kot je Cehtetova, tudi dan ali dva pomeni veliko. Razmišljal sem celo, da bi prijavili le 15 igralcev, saj bi imel pri menjavah več manevrskega prostora (mogoče so tri, op. a.).

Na katerih mestih ste imeli pri izbiri največ dvomov? Na tistih mestih, na katerih so igralci odpadli (smeh). Na desni strani sem razmišljal o Draganu Gajiću, Vidu Kavtičniku in Gašperju Marguču. Kavtičnik je vsestranski igralec, ki lahko pokrije več položajev. Trenutna forma Marguča pa je potisnila Gajića iz ekipe. To ne pomeni, da je slab, daleč od tega. Gre za igralca, ki je zaščitni znak reprezentance in golgeter. Vesel sem, da bo Gajić igral na evropskem prvenstvu, obenem pa mi je žal, da ne bo Dolenca.

Koliko je njegova poškodba zmanjšala moč reprezentance? Težko rečem, morda pa bosta David Miklavčič in Kavtičnik odigrala nad pričakovanji. Objektiven odgovor na vprašanje bomo izvedeli šele po prvenstvu. Meni kot trenerju pa je poškodba Dolenca zelo pomembna.

Je bil vzrok za Gajićev izpad obramba, strelska forma ali poškodba? Ko se odločaš o izboru, gledaš vse dele. Sam Gajić mi je rekel, da ni v najboljši formi, a da verjame vase. Seveda ni niti enega igralca, ki ne bi dejal tako. Sklep vseh nas v strokovnem štabu in igralcev pa je, da Gajić ni na ravni, na kateri je bil v preteklosti. To se je morda opazilo skozi tekme. Na koncu sem se odločil, kot sem se. Na prvenstvih pa se nikoli ne dogaja, da največ dajejo tisti, od katerih to pričakujete. Vedno je kakšna situacija, ki vas preseneti.

Katere so tri stvari, ki so vas na pripravah najbolj navdušile? Odnos do treninga in reprezentance. Opaziti je veliko dozo patriotizma. Ekipa je ogromno napredovala pri motivaciji in pristopu v obrambi. Prej ni bilo tako, zdaj fantje v dvobojih delujejo veliko bolj čvrsto. Menim, da dobivajo to, kar se mi zdi zelo pomembno: da uživajo, ko igrajo obrambo.

Ko človek opazuje vaš izbor, se pojavi teza, da je bila obramba glavni kriterij zanj. Drži? Ko sem prišel, sem povedal, da bo, ko bom na primer v dvomih med golgeterjem in nekom, ki igra tudi obrambo, zadnji imel prednost. To je bil eden od kriterijev. Potem sem gledal še značaj, trenutno formo, motivacijo, prilagajanje na skupino in druge stvari.

Pravijo, da je najpomembnejša vsaka naslednja tekma. Prve na tovrstnih turnirjih so še posebej. Švedi so brez dvoma močni v vratih in obrambi. Andersson in Appelgren sta sijajna vratarja. Imajo odlično obrambo na čelu s Tobiasom Karlssonom, ki drži pokonci obrambo Flensburga, tu je še Nielsen iz Berlina. Švedska je dobra pri polprotinapadih s Källmanom in Ekbergom. Gre za sijajno reprezentanco, ki vrsto let igra v isti zasedbi. Med pripravami ni blestela. Tekme, ki sem jih gledal, niso pokazale prave slike. Veliko menjav je vplivalo na rezultat.

Cilji? Več točk prenesemo iz skupine, večjo možnost imamo za polfinale. Pred nami je zelo obsežno in naporno leto, kar zadeva reprezentančne aktivnosti. Gre za kvalifikacije za olimpijske igre in svetovno prvenstvo ter, upam, olimpijske igre. Veliko možnosti bomo imeli, da pokažemo, koliko smo vredni.

Ne spreglejte