TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
16.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 16.47

8 let

V stečaju Infond Holdinga priznanih 76 milijonov evrov terjatev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Stečajni upravitelj Marko Zaman je v stečajnem postopku nad družbo Infond Holding od okoli 212 milijonov evrov prijavljenih priznal za 76 milijonov evrov terjatev.

Med prerekanimi je celotna terjatev večinskega lastnika, družbe Center naložbe, iz naslova posojilnih pogodb v višini več kot 77 milijonov evrov.

Največji terjatvi družb Pivovarna Union in Radenske Od 76 milijonov evrov priznanih terjatev jih je 160.000 evrov prednostnih. Med priznanimi terjatvami sta največji terjatvi družb Pivovarna Union (28 milijonov evrov) in Radenske (17 milijonov evrov) iz naslova posojil Infond Holdingu, je povedal Zaman.

Med prerekanimi terjatvami prerekane vse ločitvene in izločitvene pravice Med 136 milijoni evrov prerekanih terjatev je stečajni upravitelj prerekal vse ločitvene in izločitvene pravice, in sicer ker da so bile vse pridobljene v izvršilnem postopku v zadnjih dveh mesecih pred uvedbo stečajnega postopka. Terjatve bank za razliko, ki je niso dobile z unovčenjem delnic - banke so Infond Holdingu avgusta lani za neodplačana posojila zasegle skoraj celotna deleža v Pivovarni Laško (55 odstotkov) in Mercatorju (24,9 odstotka) -, je Zaman prerekal, ker se glede tega z bankami še pravdajo.

Najvišjo terjatev prijavila družba Center Naložbe Najvišjo terjatev je prijavila družba Center Naložbe (CN), okoli 70-odstotni lastnik Infond Holdinga, in sicer iz naslova posojilnih pogodb v višini 77,25 milijona evrov. Zaman je terjatve prerekal, ker meni, da gre za lastniške terjatve, ki se v stečajnem postopku ne prijavljajo. Takšna posojila, ki jih je Center Naložbe kot okoli 71-odstotni lastnik zagotavljal kot nujno potrebni kapital, se po Zamanovih besedah štejejo za premoženje družbe.

Med terjatvami CN ločitvena pravica na delnicah Pivovarne Laško in Mercatorja Med prerekanimi terjatvami Centra Naložb je tudi ločitvena pravica na skupaj 193.261 delnicah Pivovarne Laško in 18.528 delnicah Mercatorja, za katere je Center Naložbe stečajnega upravitelja 17. maja letos obvestila, da jih namerava izvensodno prodati.

"Vpis zastavne pravice je pomenil privilegiranje upnika" Zaman trdi, da je vpis zastavne pravice pomenil privilegiranje upnika. Zastavna pravica na vseh omenjenih Mercatorjevih delnicah in 83.000 delnicah Pivovarne Laško je bila vpisana konec aprila lani, ko je bilo splošno znano, da je Infond Holding v slabem finančnem položaju. "Vedoč, da bo družba najverjetneje končala v postopku zaradi insolventnosti, si je torej največji družbenik, ki je bil dobro seznanjen s stanjem v družbi, zagotovil potencialno ugodnejše poplačilo kot ostali upniki, ki niso imeli možnosti pridobiti zastavne pravice za že dana posojila brez zavarovanja," je Zaman zapisal v izrednem poročilu upravitelja, objavljenem 19. maja na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Za 110.261 delnic Pivovarne Laško CN zastavno pravico vpisal po objavi insolventnosti Za preostalih 110.261 delnic Pivovarne Laško je Center Naložbe zastavno pravico vpisal konec avgusta in v začetku septembra lani, torej po objavi insolventnosti (6. avgusta) in znotraj obdobja treh mesecev po uvedbi stečajnega postopka, ki je bil uveden 18. oktobra lani.

"Ta želja po unovčenju je v posmeh pravni državi," meni Zaman.

CN s prodajo delnic še niso začele Center Naložbe, kjer za pojasnila niso bili dosegljivi, s prodajo teh delnic še niso začeli, saj so prejeli začasno sodbo odredbo prepovedi vročitve zastave, je direktor družbe Bojan Rajer povedal za današnji Večer. Rajer pravi, da kot predsednik uprave Centra Naložb skuša unovčiti vse terjatve in da v zakonu ni navedeno, da se zastavna pravica na podeljeno posojilo ne sme vpisati kdaj kasneje.

Direktor Centra Naložb je še dejal, da bi za delnice pred prodajo na borzi skušali najti primernega kupca, "da ne bi s tako veliko ponudbo zrušili tečajev delnic obeh družb in tako najbolj škodovali prav sebi".

"Posojilo Infond Holdingu posojilo hčerinski družbi" Po Zamanovih besedah je Center Naložbe v svojem načrtu finančnega prestrukturiranja, ki je del postopka prisilne poravnave, zapisal, da je omenjeno posojilo Infond Holdingu posojilo hčerinski družbi, ki bo poplačano šele v primeru, da bi po plačilu upnikov ostalo presežno premoženje.

Rajer naj bi predložil dopolnjen načrt finančnega prestrukturiranja CN Rajer naj bi do sredine junija predložil dopolnjen načrt finančnega prestrukturiranja Centra Naložb. Kot piše časnik, ima družba TS Zeron Imperial, ki sta jo lani ustanovila Zoran Zorko in družba TriStar Imperial s Komorskih otokov, do 1. julija čas, da vplača napovedanih 30 milijonov evrov svežega kapitala.

Ne spreglejte