Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 2. 2014,
13.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 2. 2014, 13.10

8 let

Prhanje da, a ne s prevročo vodo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Koža ob atopijskem dermatitisu potrebuje posebno nego. Tudi pri čiščenju. Poseben poudarek je treba dati na pazljivost pred izsušitvijo in draženjem kože.

Namesto kopanja strokovnjaki priporočajo prhanje, a voda ne sme biti prevroča. "Namesto gela za prhanje lahko uporabimo olja, ki imajo tudi čistilne lastnosti. Najbolje kar olivno, ki ima enak Ph kot koža, lahko pa tudi nežno mandljevo ali hranilno kokosovo," pravi Ana Bajraktarevič, ki jo odlikuje več kot deset let izkušenj s področja profesionalne kozmetične nege in farmakognozije. Z oljem natremo kožo, splaknemo z vodo in nežno otremo z brisačo.

Izogibajte se oljem, ki so pri sobni temperaturi v trdnem stanju! Kakšni naj bodo izdelki za čiščenje kože? Najpomembneje je, da kože ne izsušujejo. Vsekakor ne smejo vsebovati alkohola, "izogibamo se tudi eteričnim oljem in derivatom, kot so dišave in konzervansi". Bajraktarevičeva svetuje, naj vsebujejo sestavine z zaščitnimi lastnostmi, kot so olja. Kot izjemno vlažilna izpostavlja oljčno in mandljevo, izogibati pa se moramo kokosovemu, arašidovemu in sojinemu. "Domač 'recept' za prepoznavanje komedogenih olj je ta, da ne izbiramo tistih olj, ki so pri sobni temperaturi v trdnem stanju," svetuje Bajraktarevičeva, saj bodo ta olja na naši koži ustvarila premočan filter in povzročila mašenje por. Izogibajmo se tudi parafinu, njegovim derivatom in voskom. "Zelo zaželena sestavina je aloe vera, ki kožo vlaži, zadržuje vlago, pomirja in pospešuje celjenje. Če aloe vera ni mogoča, bo tudi glicerin dobra alternativa," dodaja.

Kože ne drgnemo, temveč jo otiramo Prepovedani so pripomočki in pripravki, ki bi dodatno dražili ali ranili kožo. Zato rokavičke in gobice niso dobra izbira, poudarja Bajraktarevičeva. Priporoča, da se po koži ne drgnemo z brisačami, raje jo nežno otremo. Svetuje, da se izogibamo mehanskim pilingom.

Katera je primerna krema za atopijski dermatitis? Kožo z atopijski dermatitisom poskušajmo vznemirjati čim manj. Uporabljajmo nežne in naravne izdelke, ki ne vsebujejo alkohola, dišav, konzervansov in eteričnih olj. Obraz lahko negujemo z olji, kot so oljčno, mandljevo, svetlinovo in gel aloe vere. Kupujmo naravno kozmetiko preverjene kakovosti, poudarja Bajraktarevičeva. Primerna krema za nego obraza z atopiski dermatitisom je "mešanica kakovostnih vlažilnih, nekomedogenih olj in aloe vere z dodatkom pomirjujočih ekstraktov, kot sta sivka in pantenol".

Ne spreglejte