Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 10. 2011,
7.47

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vitamini prehrana

Ponedeljek, 3. 10. 2011, 7.47

5 let, 6 mesecev

Izbor prehranskih dodatkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Katera prehranska dopolnila potrebuje človeško telo, je odvisno od prehrambnih navad in življenjskega slog vsakega posameznika.

Moderno življenje terja svoj davek, eden izmed najbolj zaskrbljujočih je zagotovo kakovost hrane. Na voljo je ogromno raznovrstne literature, ki govori o kakovosti hrane, o hranilni vrednosti vsakega posameznega grižljaja. Veliko je polemik o tem, katera dieta je najprimernejša, katera vrsta hrane je najbolj kakovostna, s pomočjo katere hrane bomo izgubili odvečne kilograme, se izognili stresu, dobili več energije, pridobili večjo mišično maso.

Ker je kakovostna hrana vse bolj nedostopna, velikokrat posežemo po prehranskih dodatkih, ki so na trgu dosegljivi za skoraj vsako vrsto hrane. Kljub temu da je bilo okoli prehranskih dodatkov že veliko povedanega, je prav, da opozorimo na nekatera dejstva.

1. Naravni vitamini niso boljši od sintetičnih Med ljudmi (kot tudi med nekaterimi iz stroke) velja prepričanje, da so naravni vitamini boljši in bolj kakovostni od sintetičnih. Ste vedeli, da je največkrat kemična struktura pri obeh vrstah vitaminov identična in telo pravzaprav ne opazi razlike med naravnim in sintetičnim? Res pa je, da telo včasih naravne vitamine veliko bolje absorbira od sintetičnih, vendar tudi tukaj obstajajo izjeme.

2. Vitamini nam ne dajo energije

Posebej B-vitamin je med ljudmi priljubljen dodatek za povečanje ravni energije. Vitamini pomagajo pri ustvarjanju energije iz hrane, sami pa ne vsebujejo nobene snovi, ki bi jo pretvorili v energijo. Ljudem s slabimi prehrambnimi navadami bodo vitamini pri dvigu energije pomagali posredno – ker bodo s pomočjo njihovega vnosa spremenili svoje prehranske navade v bolj kakovostne. V kolikor je vaša prehrana vsaj približno kakovostna, vam sami vitamini ne bodo povečali energije.

3. Zaradi dodatnih vitaminov ne boste postali boljši športnik

Raziskave so pokazale, da dodatni vitamini ne pomagajo pri tem, da so ljudje močnejši, hitrejši itd. Ljudje, ki se gibajo, se običajno tudi prehranjujejo bolj zdravo in občasno tudi pojedo večje količine hrane, ki je največji vir vitaminov. Po vitaminskih dodatkih posezite, kadar je vaša hrana siromašna z vitamini, na žalost pa samo zaradi njih ne boste izboljšali svoje telesne izvedbe.

Le dodatki in ne način življenja! Izbor prehranskih dodatkov je odvisen od vašega načina življenja, prehrambnih navad, telesne dejavnosti. Uživanje prehranskih dodatkov brez predhodnega posvetovanja s strokovnjakom vam sicer ne bo škodilo, ampak vprašanje je, ali vam bo tudi koristilo. Vprašajte se, kakšne so vaše prehrambne navade, in ugotovite, katerih hranljivih snovi vam primanjkuje. Nato se dobro pozanimajte, kateri prehranski dodatki obstajajo na tržišču in so za vas primerni. Predvsem pa vam svetujem sledeče: prehranski dodatki naj v vsakem primeru ostanejo le dodatki in ne način življenja.

Ne spreglejte