Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 6. 2013,
20.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

hujšanje dieta

Torek, 18. 6. 2013, 20.49

8 let

Ali tudi vi narobe hujšate?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če je dieta le štetje kalorij in odpovedovanje hrani, zakaj potem ne shujšate? Razkrivamo nekaj zmot, ki krožijo okoli hujšanja in vam preprečujejo, da bi dosegli svoj cilj.

Preskakovanje zajtrka Če preskakujete zajtrk, tvegate prenajedanje čez dan, saj bo telo poskušalo nadoknaditi pomanjkanje kalorij, te pa se lahko začnejo shranjevati v obliki maščob. Znanstveniki z londonske univerze so nedavno ugotovili, da se ljudje, ki izpustijo zajtrk, težje uprejo nezdravi hrani, kar je povezano z aktiviranjem dela možganov, ki je odgovoren za užitek in nagrajevanje, zato preskakovanje zajtrka ne pomaga pri hujšanju. Dan je priporočljivo začeti s proteini ali vlakninami, ki dalj časa zagotavljajo občutek sitosti, če pa to ne gre, poskusite pojesti vsaj prgišče orehov ali mandljev.

Razvajanje ob koncu tedna Prepričanje, da se lahko ob koncu tedna razvajate z (nezdravo) hrano, ki ste se ji upirali ves teden, je zmotno, če si želite shujšati. S pretiranim uživanjem ogljikovih hidratov lahko v enem samem koncu tedna naberete več kilogramov, ki se jih boste težko znebili, poleg tega pa prenajedanje kaže tudi na to, da ste nezadovoljni s hrano, ki jo jeste. Uravnotežite prehrano in se sem ter tja pregrešite v majhnih količinah.

Zdrava hrana v neomejenih količinah Če je hrana zdrava, še ne pomeni, da ne redi, saj lahko vsebuje tudi velike količine kalorij, pa čeprav gre za sadje ali oreške. Bodite pozorni tudi na izdelke, ki jih predstavljajo kot zdrave, predvsem na žitarice, jogurte, dietne pijače, čokolado, saj so sladkorji v njih pogosto skriti, zato vedno preverite etiketo.

Dietni sokovi Dietni sokovi so dvojna past. Ko organizem okusi sladko, čeprav "brez kalorij", se v njem prebudi želja po sladkem, kar ljudi pripravi tega, da jedo več. V dietnih napitkih pa so pogosto tudi sladila, za katera je bilo ugotovljeno, da imajo na glukozo v krvi in količino inzulina enak učinek kot navadni sladkor. Če se ne morete zadovoljiti samo z vodo, izberite mineralno vodo ali pa navadni vodi dodajte nekaj rezin limone.

Dieta brez maščob Raziskave kažejo, da ljudje, ki so uspešno shujšali, redno jedo maščobe. Izogibanje maščobi pripelje do stalnega občutka lakote in želje po mastni hrani, zato se ljudje kljub trudu pregrešijo in končajo s torto, piškoti, sladoledom, hamburgerjem v ustih. V maščobah so topni vitamini A, D, E in K, zato so ključne za naše zdravje, seveda pa jih je treba uživati v zdravi obliki, zato jejte ribe, oreške, semena, nenasičena rastlinska olja ...

Ne spreglejte