Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 10. 2014,
11.25

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Foto: Lidl, Thinkstock

Natisni članek

hrana otroci Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet advertorial

Četrtek, 9. 10. 2014, 11.25

2 meseca, 1 teden

Zdravi obroki po meri otrok

Siol.net

Foto: Lidl, Thinkstock

Zdrava prehrana je še posebej pomembna za naše odraščajoče zakladke. Čips, čokolada, še malo čipsa, kakšen z majonezo obtežen sendvič in poplaknemo s sladko mehurčkasto pijačo ...

Nočna mora vseh staršev, ki bi radi otroke navadili na zdrave in uravnotežene obroke. Vsaka hrana pač ni dobra hrana. Zlato pravilo, ki bo narekovalo vsa nadaljnja pogajanja, pa je: kakršen zgled bodo starši, takšen način prehranjevanja bodo sprejeli otroci.

 | Foto: Neskončno morje otroških zakajev izkoristite, da jih izobrazite o prehrani. Na preprost in razumljiv način naj osvojijo prehranske smernice, ki jih bodo spremljale skozi življenje. Zakaj naj raje pojejo kos svežega sadja kot kos torte, zakaj naj raje uživajo polnozrnat kruh namesto belega, rjavi riž namesto belega, sveže pripravljeno hrano namesto že skuhanih obrokov, ki jih iz trgovine vtaknemo naravnost v pečico, voda, nesladkan čaj ali sveže iztisnjen sok kot naravni napitki in ne zmešana kemija, ki jo polnijo v steklenice … Predvsem pa naj ohranijo sproščenost – ne bo konec sveta, če se bodo občasno pregrešili. Da le razumejo, da pice, sladoled, hrenovke in podobna hrana niso za vsak dan.

Zdaj pa zavihajmo rokave!

 | Foto:

Morda ob dolgih delovnikih in vseh obveznostih pogrešate trenutke, ko bi lahko ustvarjali, nataknili domišljiji krila? Dajte si duška pri pripravi hrane! Pisano zelenjavo in sadje predvsem drugače zrežite in naložite na krožnike, kot ste vajeni. Ustvarite podobe, ki bodo otroke razveselile in motivirale, da bodo odprli usta. Sadje ali zelenjavo nabodite na paličico, tako boste naredili nabodala, kar bo malčkom precej bolj zanimivo pojesti, kot da jim daste celo jabolko ali kaj drugega. Hrana bo nenadoma postala zabavna.

 | Foto: Dovolite otrokom, da postanejo kuharski pomočniki. Morda so lahko celo chefi. Naj se prek igre zbližajo s hrano in začnejo ceniti sveže skuhan obrok.

Kupite sušilnik (dehidrator) in posušite sadje in zelenjavo. Zdravi prigrizki bodo nadomestili bombone in potešili potrebo po sladkem. Če zelenjavo, na primer bučke ali sladki krompir, narežemo na tanke rezine in posušimo, bo nastal "čips".

Oreščki kar tako ali pa skupaj s suhim sadjem umešani v presne sladice so zdrava alternativa klasičnim sladicam. Brez skrbi, čeprav ne kipi iz njih gora sladke smetane, jih bodo otroci z veseljem zmazali, saj je okus izvrsten.

Otrokom je mavrica všeč, zato naj iz hrane sestavljajo svojo "mavrico". Tako niti zelena ne bo več nekaj groznega, kar je treba dati v usta.

Preprosta bučna juha, ki jo otroci obožujejo

 | Foto: Sestavine: manjša muškatna buča ali buča hokaido nasekljana manjša čebula, lahko tudi strok ali dva česna peteršilj ali drobnjak žlica olja

Kako jo z otrokom pripravim: Bučo olupimo (buče hokaido ni treba), narežemo na kockice, ki jih prepražimo na olju. Nato zalijemo z vodo, dodamo sol in kuhamo do mehkega. Spasiramo s paličnim mešalnikom. Narezan peteršilj ali drobnjak potresemo po juhi, dober okus pa naredijo tudi popražena bučna semena. In seveda jo postrežemo v najlepših pisanih krožnikih, da bo še bolj teknila!

Ste že slišali za prehranski semafor?

Že v besedilu smo omenili, da je potrebno otroke poučiti. Da bo učenje lažje steklo in si bodo otroci tudi lažje predstavljali, katero živilo paše v zdravo oziroma nezdravo skupino živil, si lahko pomagamo s prehranskim semaforjem. Saj veste, slika pove več kot tisoč besed ...

Zdrav obrok za srečo otrok je eden številnih projektov, ki jih Lidl Slovenija pripravlja v okviru svoje trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet, kjer je ena od prednostnih tematik tudi skrb za zdravo življenje in razvoj. Tako so otrokom v 10 slovenskih vrtcih že drugič zapovrstjo pripravili zdrav zajtrk, polega tega pa so njihovi prehranski strokovnjaki z otroci poklepetali o zdravi prehrani in jih seznanili s prehranskim semaforjem.

 | Foto:

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija

Ne spreglejte