Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 7. 2011,
13.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

knjige poletje poletno branje Miha Mazzini Gillian Flynn

Torek, 5. 7. 2011, 13.05

8 let

Top 10 knjig za poletno branje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Med novejšo ponudbo na slovenskem knjižnem trgu smo izbrali 10 knjig za krajšanje časa v poletnih mesecih.

Muriel Barbery: Eleganca ježa Uspešnica francoske profesorice filozofije, ki je doživela številne prevode po vsem svetu, po romanu pa so tudi posneli film, v ospredje postavlja 54-letno hišnico, ki na skrivaj bere filozofske knjige, ter 12-letno hčerko bogatašev, ki se umika v svoj svet in načrtuje samomor. Kathryn Stockett: Služkinje Prvenec Kathryn Stockett pripoveduje zgodbo o temnopoltih služkinjah, ki v 60. letih prejšnjega stoletja v ZDA vzgajajo belske otroke. Roman temelji na avtoričinih lastnih izkušnjah, zaradi romana pa je proti njej vložila tožbo dolgoletna družinska pomočnica, ki je v enem izmed likov prepoznala sebe. Renata Salecl: Izbira Knjiga slovenske filozofinje in sociologinje Renate Salecl, ki je najprej izšla v angleščini, v dostopnem in elegantnem slogu opisuje stanje sodobne družbe, v kateri je posameznik, sicer soočen z domnevno neskončno možnostjo izbiranja, vedno bolj žrtev tiranije izbire. Tudi Hanif Kureishi meni, da si ne morete privoščiti, da te knjige ne bi prebrali.

Stéphane Hessel: Dvignite se! Hessel je preživel koncentracijsko taborišče, delal kot agent francoske obveščevalne službe in sodeloval pri pisanju deklaracije temeljnih človekovih pravic. V knjigi Dvignite se!, h kateri je pripis dodal tudi Milan Kučan, poziva (sicer Francoze) k mirnemu in nenasilnemu uporu proti prepadu med revnimi in bogatimi, francoski politiki do priseljencev, poziva k svobodnemu tisku, varovanju okolja in socialne države.

Markus Zusak: Kradljivka knjig Knjiga, ki temelji na pripovedih avtorjeve matere o življenju v času druge svetovne vojne in dekletu, ki namesto hrane za preživetje krade knjige, je v Avstraliji sicer izšla kot knjiga za odrasle, medtem ko so jo v ZDA prodajali kot mladinsko literaturo.

Miha Mazzini: Duhovi Zbirka kratkih zgodb Mihe Mazzinija, slovenskega pisatelja, scenarista in do nedavnega SiOL-ovega kolumnista, je bila letos nominirana za Dnevnikovo fabulo, ena izmed zgodb pa je prišla v finale izbora Bristol Short Prize Award.

Jelka Ovaska: Severnica nad Olimpom Jelka Ovaska je sicer pri nas bolj znana po svojih prevodih iz finščine, za prevod epa Kalevala je leta 1998 prejela tudi Sovretovo nagrado, tokrat pa se predstavlja z romanom o erotiki v zrelih letih.

Drago Jančar: To noč sem jo videl Za roman To noč sem jo videl je Drago Jančar letos prejel Delovo nagrado kresnik, v njem pa pet oseb pripoveduje o skrivnostnem izginotju mlade meščanke Veronike Zarnik v času pred drugo svetovno vojno in med njo.

Sara Gruen: Voda za slone Kanadsko-ameriška pisateljica se v svojih romanih posveča predvsem živalim. Medtem ko je v prvih dveh opisovala življenje s konji, se v tretjem romanu loteva slonov in cirkusa. Po njenem tretjem romanu so posneli tudi film, v katerem igrata Reese Witherspoon in Robert Pattinson.

Super uspešnice Če želite slediti svetovnim trendom, pa se še vedno lahko lotite super uspešnic, kot so knjige Milenijska trilogija Stiega Larssona, zbirka Pesem ledu in ognja Georgea R. R. Martina ali pa serija Somrak Stephenie Meyers.

Ne spreglejte