Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 3. 2013,
14.20

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

smrt voditelj novinar

Sobota, 9. 3. 2013, 14.20

1 leto, 8 mesecev

Umrl je Matjaž Tanko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija je izgubila še eno veliko ime novinarstva in televizijskega vodenja. Umrl je Matjaž Tanko.

Matjaž Tanko, ki je dolga leta v naše domove prinašal novice iz vsega sveta in domovine, je po tem, ko se je konec lanskega leta zaradi bolezni umaknil s televizijskih zaslonov, začel bitko z zahrbtnim rakom, ki pa ga na žalost vseh bližnjih in svojih kolegov ni premagal.

Matjaž Tanko se je rodil v povojnem letu 1945 v Pivki, študiral je novinarstvo in že med študijem začel delati kot novinar. Za svoje delo je prejel številne nagrade, tudi zlati ekran za poročanje s Kosova, dolga desetletja pa je v Sloveniji veljal za eno najbolj priljubljenih televizijskih osebnosti. Številne nagrade je prejel tudi za vodenje osrednjih televizijskih novic, prav v tem času pa je za svoje delo nominiran tudi za viktorja. Tanko je prejel tudi nagrado za življenjsko delo Društva novinarjev Slovenije, in sicer za novinarske dosežke.

Tanko je med stanovskimi kolegi veljal za zelo razgledanega, v Društvu novinarjev Slovenije so ob njegovi nagradi zapisali, da je bil izjemno razgledan profesionalec na svojem področju, eden redkih novinarskih skrbnikov in branikov slovenskega jezika ter večni pozitivec, ki je življenjski nazor vpletel tudi v svoje delo. Tanko je veljal za sproščenega in humornega, a hkrati za resnega in – kar je pri gledalcih pomenilo največ – vedno verodostojnega.

Kot otrok je Tanko sanjal, da bo pilot, želel si je postati tudi gledališki igralec, poziral je celo za študente likovne akademije, njegova najbolj prepoznavna lastnost za gledalce pred zasloni pa je bil njegov glas. Ta je namreč skozi leta postal tako prepoznaven, da ga prav nihče ni mogel zamenjati.

Tanka je zanimalo vse okoli njega, kar je uspešno dokazal tudi na enem izmed kvizov, na katerem je v humanitarne namene osvojil najvišjo nagrado, takratnih 10 milijonov tolarjev. Priznal je, da se je ob dejstvu, da je za otroke zbral toliko denarja, tudi zjokal.

Njegova dolgoletna sodelavka, danes informacijska pooblaščenka, Nataša Pirc Musar je ob neki priložnosti o Tankovem znanju povedala: "Matjaž je hodeči leksikon znanja. Zakaj potrebuješ Google, če lahko vprašaš Matjaža?"

Matjaž Tanko je bil legenda slovenskega novinarstva, voditelj, ki ga pozna domala celotna Slovenija, človek in profesionalec katerega ime, bo vedno zapisano v zgodovini slovenskega novinarstva in televizije, saj je s svojim delom in odnosom do dela v marsičem, kar je danes samoumevno, oral ledino. Tanko je bil televiziji in televizijskemu delu zapisan polnih 40 let.

Ne spreglejte