Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 1. 2008,
8.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 11. 1. 2008, 8.21

8 let

Slovenske maske na italijanskih Opčinah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Galeriji Milka Bambiča na Opčinah pri Trstu, bodo v soboto, 12. januarja 2008, ob 20. uri odprli fotografsko razstavo novinarja in fotografa Primoža Hienga z naslovom Zamrznjeni norčavi čas.

Avtorja in njegovo delo bo predstavil etnolog prof. dr. Janez Bogataj. Razstava pustnih fotografij sodi v sklop prireditev tradicionalnega Kraškega pusta, ki ga na Opčinah letos prirejajo že enainštiridesetič.

Novinar in fotograf Primož Hieng je v zadnjih sedmih letih zvesto beležil pustne dogodke in običaje na vseh koncih Slovenije, kjer so doma maske. V fotografski objektiv je ujel številne skrite obraze, njihovo raznoliko podobo, ki pa imajo v mnogih primerih tudi številne podobnosti.

Tako so ga zanimali kurenti s Ptujskega polja in Haloz, škoromati iz Podgrada, maske iz Vrbice in Vrbovega iz okolice Ilirske Bistrice, laufarji iz Cerknega, pustovi v Drežnici in v Drežniških Ravnah, podivci iz Ponikev na Dolenjskem in drugi značilni slovenski pustni liki.

V sedmih letih je nastala pisana paleta barvnih fotografij, ki jih avtor Primož Hieng želi pokazati vsem, ki jih zanima ta ljudski praznik veselih in žalostnih obrazov, pustnih mask in običajev. V objektiv fotografskega aparata je želel ujeti tiste maske, ki se pojavljajo v pristnem in izvirnem okolju, daleč stran od radovednežev; le v nekaj primerih to ni bilo izvedljivo. A tudi pustni sprevodi, kjer so nastale nekatere fotografije, kažejo na to, da ta norčavi praznik še ne bo tako kmalu izumrl.

Po lanskih razstavah pustnih fotografij pod naslovom Zamrznjeni norčavi čas v Cerkljanskem muzeju v Cerknem in v Galeriji Krpan v Cerknici bo avtor fotografij Primož Hieng svoje poglede na pusta predstavil še v Salonu umetnosti na Ptuju; odprtje razstave bo v torek, 29. januarja 2008, ob 18. uri.

Ne spreglejte