Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2008,
9.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 25. 1. 2008, 9.13

8 let

Premiera Bizetove Carmen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na veliki oder Cankarjevega doma je SNG Opera in balet Ljubljana postavil eno najbolj priljubljenih predstav v operni zgodovini, Carmen, skladatelja Georgesa Bizeta.

SNG Opera in balet Ljubljana sta včeraj in danes na veliki oder Cankarjevega doma postavila zagotovo eno najbolj priljubljenih oper v zgodovini, Carmen, skladatelja Georgesa Bizeta, katero je režiral režiser Charles Rouband. Čeprav je Bizet zgodbo o vihravi zapaljivki Carmen napisal že med letoma 1873 in 1874, buri domišljijo ljubiteljev umetnosti po svetu še danes.

Odlično sprejeta premiera

Čeprav je bila opera pre dobrimi 130 leti ravnodušno in hladno je včeraj občinstvo opero dirigenta Petra Feraneca sprejela z velikim navdušenjem. Da gre za težko pričakovano opero pove že podatek, da sta obe premieri bili razpordani že pred časom, v tednu ni pa so prodali že 18.000 vstopnic, kar pomeni, da je vseh enajst letošnjih načrtovanih ponovitev skoraj razpordanih. Nova uprizoritev v izvedbi ljubljanskega operno-baletnega ansambla je od prve uprizoritve leta 1896 pa do danes namreč že šestnajsta po vrti. Da gre za tako veliko zanimanje pa pove že podatek, da je bil njena zadnja uprizoritev pri nas davnega leta 1988.

Premiera s pravimi gosti

Težko pričakovano in razprodano premiero opere Carmen si je prišlo ogledat veliko znanih ljudi. Poleg predsedniškega para Danilo Türka in Barbara Miklič Türk, je poraženec na predsedniških volitvah Lojze Peterle tokrat v Cankarjev dom pripeljal hčerko Meto in sina Ožbeja. Dobro razpoloženi je bila ta večer tudi spremljevalka Janeza Janše Urška Bačovnik, ki pa jo je tokrat spremljala Janševa hči, Nika Janša. Ravnatelj SNG Opere in balet Ljubljana Kristjan Ukmar, v elegantni črni obleki ga je spremljala soproga Branka Strmole Ukmar je ta večer prejel kar nekaj čestitk. Z velikim navdušenjem sta po končani premieri dvorano zapustila tudi zakonca balerina Bojana Nenadović Otrin in baletnik Jaš Otrin.

Ne spreglejte