Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 1. 2008,
12.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 3. 1. 2008, 12.38

8 let

Nacionalni program za kulturo (NPK) 2008-2011

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nacionalni program za kulturo za obdobje 2008-2011 ob novih vsebinah ohranja vez z dosedanjima dokumentoma, ki sta opredeljevala poglavitne strateške razsežnosti kulturne politike.

Prva izhodiščna vez je Šeligov predlog Slovenskega nacionalnega kulturnega programa, ki ga je potrdila vlada Andreja Bajuka leta 2000. Druga vez je Resolucija o nacionalnem programu za kulturo 2004-2007, ki so jo poslanci državnega zbora 27. februarja leta 2004 sprejeli z 61 glasovi "za" in nobenim "proti". Večina njenih ciljev je bila dosežena.

Spremenjene razmere na področjih kulture

Spremenjene razmere na posamičnih področjih kulture, širše v Evropi ter vstop Slovenije v Evropsko unijo po mnenju predlagatelja NPK terjajo tudi novo opredelitev ciljev v temeljnih dokumentih, kakršen je NPK. Poleg tega je v zadnjih letih nastal niz dokumentov, ki zadevajo tudi kulturo in morajo biti vpeti v načrtovanje njenega razvoja. To so Strategija razvoja Slovenije 2007-2013, Državni razvojni program 2007-2013, Nacionalni strateški referenčni okvir, Nacionalni strateški načrt razvoja podeželja in predlog Operativnega programa za kulturo 2007-2013, ki je osnova za vključevanje razvojnih kulturnih projektov v programske dokumente za pridobivanje sredstev iz različnih strukturnih skladov

V prihodnjih štirih letih (2008-2011) bodo prizadevanja usmerjena v večplastno podporo in ustvarjanje razmer za kakovostne in mednarodno primerljive umetniške dosežke. Razprševanje proračunskih sredstev je treba zamejiti z večjo in bolj pretehtano selektivnostjo, razločno je treba razmejiti različne ravni javnega financiranja - državni oziroma občinski proračun, financiranje ljubiteljske dejavnosti, menijo oblikovalci novega NPK.

Podpora ustvarjalnosti Osrednja naloga kulturne politike naj bo podpora ustvarjalnosti. Znotraj izhodišč, ki so usmerjena k zagovoru vrhunskosti, je ločnica med neetablirano in etablirano umetnostjo precej brezpredmetna. Uveljaviti je treba načelo: boljši projekt podpreti in mu ponuditi več, v obliki programskih sredstev, infrastrukture, promocije, tudi v mednarodnem okolju.

Strateški cilje kulture:

Strateški cilji kulturne politike naj bodo, po NPK, še: zagotavljanje svobode medijskega prostora, skrb za jezik in komunikacije v dobi globalizacije, ohranjanje dediščine in razvoj kulturnega okolja ter prispevek kulture k razvojni rasti in zaposlovanju.

Koncept NPK je sestavila strokovna komisija, ki jo je imenoval minister Vasko Simoniti. In kako je dokument septembra letos opredelila državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Jelka Pirkovič? "Naša želja je, da ne bi delali velikih premikov, kajti kulturna politika je dokaj občutljiva zadeva, tako da ni mogoče iti v povsem novo smer."

So pa oblikovalci NPK šli v širitev polja kulture, v nove možnosti, ki jih dajejo EU, nove tehnologije, novi izzivi na področju slovenskega jezika. Ali je slovenska kultura dobila dobro uravnotežen dokument "med tem, kar želimo, in tem, kar je možno", bodo v predvolilnem letu kakšno vedeli povedati še poslanci.

Ne spreglejte