Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 1. 2012,
12.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 19. 1. 2012, 12.05

8 let

Izlet na potep po Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prvenec Izlet režiserja Nejca Gazvode se po evropskem potepu podaja na potovanje po Sloveniji. Premiera se je zgodila včeraj na velikem platnu Kina Komuna.

"Slovenska publika je specifična. Upam, da se bo odzvala v redu, podobno, kakor se je odzvala tujina. Nimam nekih velikih pričakovanj. To je nekaj, kar mene ne zanima, se s tem ne obsedam, ampak sem že v svojem naslednjem projektu," nam pove mladi režiser Nejc Gazvoda. Njegov naslednji projekt nosi naslov Dvojina. "Gre za ljubezensko zgodbo. S snemanjem začnemo avgusta."

"Nagrade so le popestritev" Na vprašanje, kako se je film "prijel" v tujini, odgovori: "Dobil sem dve posebni omembi v Arrasu in Skopju. Nagrade so pa v redu, če so ali niso. Dobre so v prvi vrsti za ljudi, ki so to delali. Sam dobim osebno zadovoljstvo od tega, ker to delam, film se predvaja, na koncu je viden nek rezultat. Nagrade so le popestritev."

Spomnimo, da je prvenec posnel po svoji zbirki presenetljivih kratkih zgodb Vevericam nič ne uide, zaradi česar je film zelo komunikativen ter poln iskrivih dialogov. "Vesel sem, da moje življenje ni primerno za film, saj je idealno. Mislim, da so v zgodbi potrebni neki zapleti, konflikti, predstavi se stiska človeka ter stvari, zaradi katerih iz kinodvorane stopiš drugačen, kot si vanjo vstopil."

"Osvežitev na slovenski filmski sceni" Dvorana Kina Komune je bila včeraj skoraj polna, znanih obrazov ni manjkalo. Med množico smo tako zasledili ministrico Katarino Kresal, programskega direktorja Pro Plus Branka Čakarmiša, igralca Domna Valiča, igralka Katarina Čas se je smejala v družbi izbranca Lada Bizovičarja in igralke Pie Zemljič.

"Film mi je bil zelo všeč. Zdi se mi, da bo obeležil neko slovensko generacijo," nam zaupa Branko Čakarmiš. Preobrat v filmu razume kot opozorilo mlajši generaciji, da obstaja samo ena realnost: "Nekaj časa živijo v navidezni realnosti, ampak na koncu ugotovijo, da obstaja samo ena – resnično življenje." Na vprašanje, kateri izlet iz mladosti mu najprej pade na misel, odgovori: "Nekaj podobnega kot prikazuje film. Na Obalo smo se odpravili s katrco. Bili so neki določeni zapleti s policisti, a se je na srečo vse dobro končalo."

Tudi Katarina Kresal je bila pozitivno presenečena: "Lep film, osvežitev na slovenski filmski sceni. Čestitke režiserju in celotni ekipi." Zaplet v filmu je ni presenetil, saj ga je pričakovala že od samega začetka: "Kakor se je razvijala zgodba, liki in dialogi so postajali vedno bolj kompleksni, napovedoval se je nek preobrat. Prav je tako, vsak film ti mora dati misliti." Nekdanja ministrica ob koncu pove, da so bili njeni izleti v mladosti na srečo brezskrbni: "Noben od njih se ni končal z nekim slabim priokusom, da ne veš kaj te čaka v prihodnosti. Upam še na kakšnega brezskrbnega."

"Nina, Jure, Luka in Nejc so super. Super je, da so se štirje 'frendi' odločili posneti 'low budget' film, ki kaže neko 'zblojenost' in nezadovoljstvo naše generacije. Kolegica Pia Zemljič se je ob preobratu zjokala, pa tudi sama sem komaj zadrževala solze. Ne vem, zakaj mi gre, še posebej na koncu, ko se igralci priklonijo, vedno na jok. Poznam Nino in sem ponosna na njo," pa pove Katarina Čas. Tudi sama ljubi izletništvo, še posebej po Sloveniji. "Raje imam malo manj drame, kot jo vidimo v filmu. Uživam v 'hepi tripu'."

Ne spreglejte