Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2013,
9.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2013, 9.05

8 let

Ilustrirana Prešernova Zdravljica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Galeriji Kresija je trenutno na ogled delo Damijana Stepančiča, ki predstavlja ilustracije za vse generacije. Tokrat z vsebinsko navezo na Prešernovo Zdravljico.

Skozi podobo vstopamo v različne čase in prostore. Eden od teh prostorov bo tudi knjiga, ki bo letos izšla pri založbi Mladinska knjiga. Vsebino programa Slovencev, ki ga je Prešeren upesnil v Zdravljici, vizualno dopolnjujejo ilustratorjev subjektiven pogled na vsebino literarne predloge, z elementi oblikovanja, stripa in karikature pa uspešno združeni v sproščeni in obarvani risbi pripovedujejo našo zgodbo, v kateri se lahko najde prav vsak Slovenec.

Poleg vsebine je razstava vredna ogleda tudi zaradi originalov, ki so v galeriji razstavljeni ob tiskanem linearnem kolažu nove izdaje pri založbi Mladinske knjige. Smisel same predstavitve tako ohranja idejo oziroma stik avtorskega dela z gledalcem. Ilustracija ni le reproducirana v tiskani medij ofsetnega ali digitalnega tiska, ampak se ideja in snov ilustracije kažeta tudi v svoji edinstvenosti in neponovljivosti originala, ki ga pozneje na nek način s principom reproduktibilnosti izvirnik izgubi. Očitno razvidna je tako tehnika, potek samega dela, retuše.

Umetnik naprej razvija svoj avtorski rokopis, ki je vedno nov oziroma svež in nenavaden, a tudi kontinuiran, kjer v posebni občutljivosti ostaja vizualno prepoznaven. Vedno znova preseneti, saj se izjemna virtuoznost njegovega ustvarjanja z vsakim delom stopnjuje in razkriva nove možnosti, ki jih ponujajo risba, likovna materija in vsebina prevedena v ilustracijo. Njegovo raziskovanje likovnosti se odraža v natančni in čvrsti gradnji prostora. Kljub ploskoviti rabi barve in vzorca likovni prostor podkrepi z izvirnim in kontrastnim koloritom.

Ilustrirana Zdravljica izpod peresa, črnila in barve je hkrati tudi zdravica vsem ključnim zgodovinskim osebnostim našega naroda, ki jih je Damijan Stepančič v ilustratorsko delo vključil po lastnem izboru. Dolg ilustriran trak, ki se razprostira po galerijski steni, je namreč napolnjen s portreti osebnosti, ki so vplivale na razvoj naše kulture. Med njimi lahko spregledamo Valvasorja, Almo Karlin, generala Maistra, Plečnika in mnoge druge. Prešernovi pesnitvi je avtor tako dodal mnoge vsebine in dela mnogih, ki so s svojim delovanjem ob Prešernu gradili našo nacionalno identiteto.

Ne spreglejte