Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
21. 3. 2012,
14.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 21. 3. 2012, 14.31

8 let

Gibanica na turneji

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Festival Gibanica, Slovenska sodobnoplesna platforma in Mreža sodobnega plesa bodo z različnimi lokalnimi partnerji v marcu in aprilu izvedli štiri manjše festivale sodobnega plesa.

Bienalni festival sodobnega plesa smo do zdaj poznali kot platformo, ki vsako liho leto tuji strokovni javnosti ponudi jagodni izbor slovenske sodobnoplesne produkcije. In če je Gibanica do zdaj domačo sodobnoplesno produkcijo vpisovala v mednarodni kontekst, bo novi projekt poimenovan Gibanica na turneji, v sodih letih skrbel za promocijo plesne scene še v lokalnih kontekstih.

"V Sloveniji potrebujemo promocijo v domačem okolju, še bolj kot v mednarodnem kontekstu," je situacijo sodobnega plesa pri nas orisal član umetniškega odbora Gibanica na turneji in strokovni sodelavec Mreže sodobnega plesa Rok Vevar. Projekt bo tako, z upanjem na njegovo dolgoročno vzpostavitev, okrepil še kako potrebno in pomembno postprodukcijo tudi v lokalnih kontekstih ter vzpostavil mrežo sodelovanj za nadaljnje ustvarjalne in produkcijske okoliščine. Tako bodo plesne predstave, ki sicer nastajajo v Ljubljani, lahko doživele ponovitve in gostovanja tudi v drugih krajih po Sloveniji. Kot se bodo na festivalih, v projekt so vključeni partnerji iz Novega mesta, Kopra, Kranja in Nove Gorice, predstavile tudi lokalne produkcije s tega področja uprizoritvenih umetnosti.

Sodobni ples naj postane viden na umetniškem zemljevidu V omenjenih mestih, kjer so k sodelovanju privabili različne lokalne organizacije s področja umetnosti, kulture in izobraževanja, se bodo od konca marca ter do konca aprila zgodili štirje festivali, v Novem mestu od 29. do 31. marca, v Kopru od 5. do 6. aprila,v Kranju od 14. do 14. aprila in v Novi Gorici od 23. do 25. aprila.

Programska bera je raznolika, od predstav, ki so jih iz programa festivala Gibanica 2011 izbrali lokalni partnerji, do razstav, projekcij filmov, javnih posvetov, predavanj, pogovorov z ustvarjalci ter delavnic za plesalce in pedagoge, izobraževanja za krepitev tehničnih, kadrovskih in produkcijskih kapacitet ter individualna svetovanja o kulturni produkciji za nevladne organizacije. Vse pa bo seveda združevalo eno: sodobni ples, ki v našem prostoru še vedno nima vidnega mesta na umetniškem zemljevidu in v širši kulturni zavesti, opozarjajo ustvarjalci Gibanice na turneji.

Pri tem je treba poudariti, da je sodobna slovenska plesna scena, ki letos praznuje že svojo 85. obletnico, živo in živahno okolje, še pravi Rok Vevar. Tovrstne pobude in povezovanja vsekakor niso začetno stopicanje, temveč nadaljevanje in rast ustvarjalnega plesnega organizma.

Nekaj poudarkov iz programa Prvi v nizu festivalov Gibanica na turneji se bo zgodil v Novem mestu, mestu, ki je močno povezano z vrhunskimi imeni evropske plesne zgodovine 20. stoletja, s Pio in Pinom Mlakarjem pa tudi s slovenskimi zgodovinskimi avantgardami. V zadnjih letih je dolenjska prestolnica dala nekaj izjemnih plesno-koreografskih imen, med njimi na primer Rosano Hribarja in Gregorja Luštka. Plesalca in koreografa se bosta s svojo predstavo Duet 012, ki se bo ponovila tudi še v nekaterih drugih partnerskih mestih, predstavila na drugi festivalski dan, otvoritveni dogodek bo pripadel Branku Potočanu in njegovem literarno-kabarejskem performansu Pesmi iz Listka. Koper bo poleg Večera primorskega plesa, delavnice za učitelje (pod mentorstvom Dejana Srhoja) in predstave EnKnap Group 10 MIN ponudil še razstavo Stanislave Hiti in Vuka Kumarja Hitija, katere kustos je Rok Vevar. Plesna pedagoga, plesalca in koreografa na področju baleta in izraznega plesa sta bila s svojim delovanjem fenomen, ki je bil do zdaj po krivici spregledan. Omenjena razstava bo njuno delovanja postavila tako v nacionalni kot tudi v mednarodni kontekst.

Kranjski festival bo poleg dueta Rosane Hribar in Gregorja Luštka izzvenel skozi predstavo Teje Reba in Leje Jurišić z naslovom Med nama, potekala pa bo tudi delavnica o zgodovini sodobnega plesa. Vodil jo bo Rok Vevar.

Program bo pester tudi v Novi Gorici, kjer lahko kot posebnost izpostavimo predstavo Katje Bucik z naslovom Rdeči čeveljčki, v kateri z uveljavljenimi plesalci plešejo tudi otroci s posebnimi potrebami. Zamuditi pa tudi ne gre, če si ju še niste ogledali, plesnega filma skupine En-Knap in ustvarjanja mlajših plesnih generacij, Daše Grgič s predstavo Val in predstavo Igorja Sviderskega in dijakov 3. G Gimnazije Nova Gorica z naslovom Stereo-tip.

Ne spreglejte