Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 5. 2013,
15.34

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Brno Češka

Ponedeljek, 13. 5. 2013, 15.34

4 leta, 8 mesecev

Dnevi Slovenije v Brnu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Češkem se bodo danes začeli Dnevi Slovenije v Brnu, ki jih pripravlja slovensko veleposlaništvo z uradom glavarja Južnomoravske regije in lektoratom slovenskega jezika na Masarykovi univerzi.

Do 15. maja se bodo v Brnu zvrstili kulturni, turistični in gospodarski dogodki. Na ogled bo več razstav in filmov, predstavljena bo tudi slovenska literatura. Fotografska razstava in razstava mladih slovenskih umetnikov Dneve Slovenije bo odprla fotografska razstava študentov slovenistike, ki bo na ogled v avli urada glavarja. V prostorih Kina Art se bo s fotografijami nakita, oblikovanega po motivih Plečnikovih učenk, predstavila na Češkem živeča oblikovalka Ajda Balderman Plesnik. Do 18. maja je na ogled razstava mladih slovenskih umetnikov Suzane Brborović in Borisa Beje v Križevniški dvorani Mestne hiše Brna. Pokroviteljstvo nad zadnjo sta prevzela slovenska veleposlanica v Pragi Smiljana Knez in župan Brna Milan Onderka, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Pragi.

V Kinu Art bodo predstavili slovenske filme, med drugim dokumentarna filma Plečnik-Fabiani in V letu hip-hopa ter igrana filma Izlet Nejca Gazvode in Vesna. Z zadnjim želijo spomniti na bližajočo 100-obletnico rojstva režiserja Františka Čapa. Projekcije Izleta se bo udeležil režiser Gazvoda, ki bo skupaj s književnikom Vladom Žabotom študentom slovenistike predstavil slovensko literarno ustvarjalnost.

Na sporedu tudi prijateljska košarkarska tekma V sklopu Dnevov Slovenije bodo odigrali prijateljsko košarkarsko tekmo med Južnomoravsko regijo in na Češkem živečimi Slovenci, s katero bodo opozorili na evropsko košarkarsko prvenstvo, ki ga bo 4. septembra v Ljubljani odprla tekma med Slovenijo in Češko.

Omeniti velja še Slovensko-češki informacijsko-tehnološki forum, ki ga veleposlaništvo organizira skupaj z Informacijsko tehnološkim centrom Južnomoravske regije in slovenskim zunanjim ministrstvom. Foruma se bo udeležila slovenska desetčlanska delegacija predstavnikov podjetij s tega območja, ki se bo v Brnu srečala z morebitnimi poslovnimi partnerji.

Ne spreglejte