Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 1. 2013,
11.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 17. 1. 2013, 11.28

7 let, 12 mesecev

Django: Čisti masaker, a izreden film

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sredin večer je v slovenske kinematografe lansiral izredni filmski projekt Quentina Tarantina, Django brez okovov. Premiero so komentirali s samimi presežniki, zmotili so prizori krutosti.

Vestern Django brez okovov (Django Unchained) na velika platna uradno prihaja danes, včeraj smo si v kranjskem Planetu Tuš ogledali predpremiero. Rodeo, mehanski rodeo – bik, simulacija jahanja, privlačne stevardese v kavbojski opravi so besede, ki kar najbolje opišejo vzdušje pred predvajanjem vesterna. Na hrbtu razjarjenega bika so se lahko preizkusili naključni obiskovalci, si priborili brezplačno vstopnico za premiero, mehansko žival pa sta med drugim zajahali tudi manekenka Iris Mulej ter modna navdušenka Manja Plešnar.

Besed o Tarantinovi mojstrovini ne bomo izgubljali – kmalu boste nameč na naši spletni strani lahko prebrali poglobljeno oceno – lahko pa vam postrežemo z naslednjimi podatki: film Django brez okovov je bil pred kratkim nominiran za pet oskarjev, nezanemarljiv pa je bil tudi njegov delež na podelitvi zlatih globusov. Quentin Tarantino je v kategoriji za najboljši scenarij premagal scenarija filmov 00:30 ‒ Tajna operacija in Lincoln. Vsak, ki si je že ogledal aktualno Tarantinovo delo, bo znal ceniti tudi zlati globus za najboljšo stransko vlogo – tega je Združenje tujih novinarjev v Hollywoodu podelilo Christophu Waltzu, s čimer je ta v tej kategoriji premagal tudi svojega soigralca, prav tako odličnega Leonarda DiCapria.

"Čisti masaker, a izreden film"

Če ekstremno kratko povzamemo film, lahko zapišemo naslednje: Temnopolti suženj Django (Jamie Foxx) v filmu s pomočjo dr. Schultza (Christoph Waltz) rešuje ženo iz krempljev dekadentnega belskega gospodarja, ki ga upodobi Leonardo DiCaprio. Špageti vestern, mešanica ekstremnega nasilja in komičnih trenutkov, gledalce večinoma navduši, v ZDA pa je bil tudi kritiziran, češ da trivialno obravnava problem suženjstva, obenem pa naj bi bil film tudi preveč krvavo obarvan. Naše včerajšnje sogovorke so Djangota opisovale s presežniki, kaplja čez rob so bili le pretirani prizori nasilja, špricajoča kri ter nadpovprečno mesarjenje.

"Resnično izreden film, a čisti masaker. Nikakor ne bi filma priporočila nekomu, ki ima slabe živce in ne prenese pogleda na kri. Puncam bi predlagala čepke za ušesa," prve vtise strne pevka Alenka Gotar. "Sem ljubiteljica Tarantinovih stvaritev, a tokrat je bilo krvi malce preveč. Nasilje so le občasno zasenčili dovršeni kadri," dodaja. Najboljšega igralca ne izpostavi: "Pri Tarantinovih filmih je zasedba vedno popolna, njegovi filmi nikakor ne razočarajo."

Na premieri smo zasledili tudi zvezdnice resničnostnega šova Paradise Hotel. Skupna točka treh deklet je bilo navdušenje nad filmom, kar pa zadeva igralsko zasedbo, sta jih najbolj prepričala Jamie Foxx ter Christoph Waltz. "Film mi je bil zelo všeč, na trenutke je sicer precej krut, kar pa odtehta humor. Pretiravali so predvsem pri prikazu mučenja sužnjev," pove Tržičanka Anastazija Lavtar. "Prepričala me je predvsem filmska zgodba, prikaz dogajanja v tistem času. Na trenutke je bilo malce kruto, a me takšni prizori ne zmotijo, v njih uživam," film pokomentira Alja Aika Ziherl. "Napoved filma me ni prepričala, ogled celotnega izdelka pa je je preprosto navdušil. Zgodba je izredna, saj si večji del filma v primežu napetosti. Ob prizorih krutosti sem se preprosto obrnila k Anastaziji. Nekako sem jih spregledala," sklene Sara Tahirović.

Ne spreglejte