Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2013,
14.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 16. 5. 2013, 14.22

8 let

Črno-bela razstava ruskega avtorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V NLB-jevi galeriji Avla bodo odprli razstavo ruskega oblikovalca Proteja Temna.

Črno-bela razstava oblikovalca Proteja Temna bo v NLB-jevi galeriji Avla odprta med 16. majem in 12. septembrom.

Ustvarjalec Protej Temen se je rodil leta 1984 v Moskvi. Poleg oblikovanja v zadnjih letih vse bolj posega tudi na področje umetnosti. Leta 2002 se je pridružil oblikovalskemu studiu ZungeDesign, kjer je čez dve leti postal umetniški vodja. Zadnjih pet let deluje kot svobodni grafični oblikovalec, skupaj z Dimom Kavko je leta 2009 postavil temelje umetniškemu projektu – skupni Krovi.

Skupina je leta 2010 za projekt Dollars and Rozes prejela tretjo nagrado European Design Award. Njegovo trenutno delo zaznamuje projekt Abstract Identity, ki ga oblikujejo številne delavnice, monografije in razstave.

Hoja po robu Na razstavi v Ljubljani bo Temen predstavil plakate in grafične upodobitve. V ustvarjalčevem delu, kjer se soočajo ekstremi, kot so telo in duh, umetno in naravno ter resnično in abstraktno, opisujejo skozi "abstraktno identiteto vsakdanje spektakularnosti", kot je ob razstavi zapisali kurator in kritik Sergej Serov.

Serov je Temnove plakate prvič videl leta 2004, ko je bil v žiriji za nagrado zlata čebela. Avtor je takrat imel dvajset let, še vedno je obiskoval visoko šolo za grafično oblikovanje, videti pa je bil kot "gotski metal punker, manični morilec, ki bi bil rad podoben Marilynu Mansonu", se ga spominja kurator. V nasprotju z njegovo podobo so bili plakati precej umirjeni, tradicionalni, z metaforami iz tradicije poljske šole, ki si jih lahko zlahka reinterpretiral, uvid v njegovo delo še povzema Serov. "Isto je veljalo za njegov plakat, posvečen dvajseti obletnici Černobila: čevelj, ki brcne držalo izpod zemeljske oble, ta pa je postavljena na piramido, narejeno iz kita, želve in slona."

Temna sta pozneje navdušila pop art in abstraktna umetnost, našel je svoj prepoznavni slog, s katerim hodi po robu in je izviren ter oster.

Ne spreglejte