Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 10. 2009,
8.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 22. 10. 2009, 8.54

8 let

Vroči hoteli, ki bodo ohladili misli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Krompirjeve počitnice so tik pred vrati, pred vami je pa le cesta in … Če vam destinacija dela težave, smo pobrskali za dizajnerskimi hoteli, ki so vredni svojega imena.

In kar je najbolje – pozabite na posedanje v letalih, do njih se lahko preprosto odpeljete z avtomobilom.

Kje: Banovci, Slovenija Hotel: Sončna hiša

Pa recimo, da nam za začetek ni treba iti tako zelo daleč. Samo do Banovcev, kjer v svoje dizajnersko naročje vabi Sončna hiša. Gre za butičen hotel, ki v svoje luksuzne sobe sprejme le do osemnajst gostov, interior pa je delo domačih arhitekotv Aleša Košaka in Špele Leskovic. Notranjost vsebuje veliko naravnega lesa in stekla, ki daje vtis zračnosti in prostornosti.

»Vsaka soba ima svojo zgodbo, kar daje butičnemu hotelu dodaten šarm in bolj osebno noto. Gost si lahko izbere bivališče po svojem okusu in sobe preizkuša vsakič znova,« pravita oblikovalca.

Okolje je narekovalo naravne materiale in grafiko, ki se nanaša na npr. avtohotne vrste trav itn.

Kje: Langenlois, Avstrija

Hotel: Loisium

Hotel je odgovor za tiste, ki svoje telo in čute radi razvajajo z vinsko kapljico, ki imajo radi naravo in hkrati dizajn ter so vedno pripravljeni seči nekoliko globlje v žep za dodatno razvajanje. Mojstrovina Stevena Holla stoji sredi trt stoletnega vinskega področja in je povezana z vinskim centrom oziroma muzejem. Svoj podpis je arhitekt podal tudi v obliki svetlike, ki razsvetljuje glavni bar. Ker je svetilka v obliki žabe, jo je Holl poimenoval the Frog, enak motiv pa je uporabil tudi v ogromnem ajurvedskem spaju, ki je prav tako posvečen, čemu drugemu, kot vinu.

Barve, ki zaznamujejo hotel so rumena, siva in črna, design pa se nagiba k minimalizmu, saj po mnenju oblikovalca prav nič ne sme motiti počitka gostov. Območje je dobro izhodišče za obisk slovaške ali avstrijske prestolnice.

Kje: Dunaj, Avstrija

Hotel: The Levante Parliment

Hotel je svoja vrata poleg avstrijskega parlamenta odprl maja 2006 v artdecojevski stavbi. V njem si dobesedno podajata roke staro in moderno, saj stavba iz začetka prejšnjega stoletja gosti dela umetnikov sodobnega časa.

V notranjosti hotela je skrito ogromno zaprto dvorišče, ki predstavlja oddih od velemesta. In zakaj je hotel tako edinstven in poseben? Oblikovalci so usmerili pozornost na svetlobo, ki prihaja tudi skozi vrata kopalnic. Prav tako so za interier uporabili dragocene materiale, kot so naravni kamen, temen naravni les, steklo in krom.

Hotel svoj poklon umetnosti izkazuje tako, da je celotna stavba postala galerija priznanega oblikovalca stekla Ioana Nemtoa, ki ima svoje umetnine čast »razstavljati« kar na 4600 kvadratnih metrih; fotografije, ki krasijo stene prostorov, pa so delo dunajskega fotografa Curta Themessela.

Kje: Budimpešta, Madžarska

Hotel: Lanchid 19

Hotel, ki stoji na obrežju reke Donave in nudi spektakularen razgled na grad, nenehno pobira nagrade za dizajn, ki je delo biroja Radius B+S kft. Ponaša se tudi z nazivom Best Business Hotels 2008, ki ga razpisujeta reviji Wallpaper in Fortune magazine. Stavba izstopa tudi zato, ker je dobesedno obdana z zgradbami iz 19. stoletja.

Oblikovalci so si za notranjost, kar je še ena od posebnosti omenjenega hotela, omislili stole, ki prihajajo iz rok številnih oblikovalcev, Alvara Aalta, Rona Arada, Rossa Lovegrova in Phillipa Starcka. V sobah pa goste čakajo umetnine lokalnih študentov, ki so upodobili motive madžarskih pravljic. Za še večji užitek v počitnikovanju, si lahko rezervirate eno od treh panoramskih suit, ki so dobesedno obdane s steklom.

Kje: Firence, Italija

Hotel: Florence Continentale

Hotel je udobno nameščen ob samem Ponte Vecchiu in svojega Sky Lounge bara, ki se nahaja na strehi hotela nudi panoramske razglede na celo mesto. Oprema je tista, ki preseneča obiskovalca. Po eni strani prevladujeta bež in bela, vendar ga vseeno čaka eklektična mešanica italijanskega dizajna iz petdesetih let prejšnjega stoletja ter zelene pistacije, limone in nežno rožnate barve. Piko na i dajejo usnjeni fotelji, ki so nameščeni v sobah za počitek in razmišljanje. Njihova zbirka ur pa nakazuje, da si je potrebno vzeti čas za počitek.

Ne spreglejte