SiolNET. Trendi Potovanja
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Vabilo na Kefalonijo

Kompas Kefalonija
Oglasno sporočilo

V Mestni knjižnici Izola si lahko ogledate fotografsko razstavo Jasne Rizvanović o oknih in vratih na Itaki in Kefaloniji, dveh čudovitih grških otokih, po njenih izkušnjah precej različnih. Jasnina razstava je nastala tekom njenega delovanja kot Kompasova predstavnica na Kefaloniji.

Jasna je diplomirana krajinska arhitektka iz Izole, ki je letošnje poletje na slovenski obali zamenjala za sirtaki, hladen mediteranski piš, grški jogurt s timijanovim medom in odgovorno predstavniško delo. Odpravila se je na Kefalonijo, enega najlepših grških otokov. Pravi, da se je vrnila s kakšnim kilogramom več (a kaj, ko je hrana tako dobra), novimi prijateljstvi, obogatenim grškim besednim zakladom in čudovito fotografsko razstavo o kulturni in zgodovinski dediščini Grčije.

Večino časa je sicer preživela na Kefaloniji, saj je bila tam tudi nastanjena, a zaradi neizmerne bližine teh otokov, loči ju namreč le krajša trajektna linija, je Jasna vsaj enkrat na teden obiskala tudi Odisejev rodni kraj. Na enem od sprehodov po glavnem mestu Vathi, je na beli fasadi opazila roza obarvana okna in vrata. Kasneje so se videnju pridružila tudi kombinacija rumenih oken in vrat, različni vzorci ograj, različne zasaditve in počasi se je oblikovala ta fotografska razstava – Okna in vrata Itake.

Kompas Kefalonija

Najbolj jo je pritegnila raznolikost teh dveh otokov. Iz rodovitnih nižin Valsamate lahko v parih urah obiščete najvišji vrh na Kefaloniji, Mont Ainos. S 1.600 metrov nadmorske višine se lahko spustite v podzemne jame in jezera, okoli 254 kvadratnih kilometrov obale pa ponuja raznolikost peščenih in prodnatih plaž. Kefalonija je eden izmed neodkritih biserov mediteranskega otočja.

Ko bi vedeli, kako prijetno se je izgubljati med čredo divjih koz in konj, se potikati med antičnimi ruševinami, vseskozi podoživljati prizore iz filma Corellijeva mandolina in se bogatiti z zgodbami domačinov, bi kar takoj odplavali tja. Sanjskih plaž pa sploh ni potrebno iskati, saj so to kar vse. Le zleknete se pod kefalonsko jelko in ste v svojem raju.

Tako na Kefaloniji, kot na Itaki, pa lahko, poleg vsega tega, predvsem najdete mir, ki ga vsake toliko vsi potrebujemo. Oglejte si razstavo in odpotujte v grško tradicijo in kulturo.

Naročnik oglasnega sporočila je Kompas.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin