Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 2. 2014,
21.17

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kranj France Prešeren kulturni praznik dogodek mesto tradicija

Četrtek, 6. 2. 2014, 21.17

4 leta, 3 mesece

V Kranj na Prešernov smenj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Gorenjska prestolnica se vsako leto ob kulturnem prazniku pokloni našemu največjemu pesniku. Tudi letos bo tako. Prešernov smenj je nekaj posebnega.

Prireditev, ki so jo v Kranju poimenovali Prešernov smenj, je vsako leto nekaj posebnega. Iz majhnega dogodka je zraslo nekaj, kar je postalo sinonim dogajanja v Kranju in kar si ljudje, pa čeprav je v zadnjih nekaj letih zima tudi pokazala svoje zobe, želijo videti in izkusiti. Kranj se namreč vsako leto na kulturni praznik spremeni v čisto pravo Prešernovo mesto in sprehod po mestnih ulicah lahko obiskovalcu, ki ne ve, kaj pričakovati, pričara občutek, da se je izgubil v nekem drugem času.

Prešernov smenj je prireditev, ki jo je mesto vzelo za svojo, saj Kranjčanom in vsem, ki si želijo izkusiti, kako je bilo živeti v času Franceta Prešerna, daje vpogled v mesto, kakršno naj bi bilo v letih, ko je v njem prebival Doktor Fig in se, včasih tudi majaje, sprehajal po mestnih ulicah. A France je bil za mesto veliko več kot le posebnež, danes se je Kranj s ponosom okitil z imenom Prešernovo mesto in tako je nastala kulturna in družabna prireditev, ki vsako leto v mesto pripelje več tisoč ljudi.

Na mestne ulice se bodo že zjutraj podali kulturniki in umetniki, ustvarjalci umetnostne obrti, gledališčniki, igralci, člani folklornih skupin in vsi tisti, ki bodo mesto s svojimi oblačili, pričeskami in dogajanjem popeljali v 19. stoletje, v meščanski čas. Ulice bodo zaživele, na vsakem koraku se bo dogajalo nekaj, kar bo prikazovalo Prešerna, mesto Kranj in povezanost med njima. Pozdravili vas bodo lajnarji, prišli bodo znani Kranjčani, ki bodo recitirali Prešernove pesmi, preizkusili se boste lahko v starodavnem tisku in se na lastne oči prepričali, kaj vse je imel Kranj ponuditi v Prešernovih časih.

Na osrednjem trgu v Kranju bodo ob 10. uri Prešernov smenj tudi uradno odprli, na osrednji slovesnosti pa bo obiskovalce pozdravila premierka Alenka Bratušek. Na stojnicah boste lahko poskušali, dobrote narejene po receptih naših prababic, turistične kmetije bodo ponudile obiskovalcem doma izdelane predmete in okusne izdelke, vrata muzejev bodo odprli na stežaj, saj si želijo, da bo prireditev prav za vsakogar tako zanimiva kot tudi poučna. In če boste kje na ulici srečali Franceta Prešerna, ki pod roko pelje svojo Julijo, se ne ustrašite, to je Bojan Bešter, ki s svojo upodobitvijo našega pesnika prireditev spremlja že dolgo.

Ne spreglejte